Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krakowiaki
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bób

Post »

MENA515 pisze:Ja rok temu siałam w połowie maja.Tak dla siebie 2 małe opakowania.Urósł i był przepyszny.Oczywiście mszyce,to masakra jakaś,ale "eko"- ludwik,woda i ocet- sprawowały się świetnie :). W tym roku mam nieco więcej.Już posiany :)
czy mogłabym prosic coś więcej o tej eko-diabelskiej miksturze ? mszyce siedzą czarne sadze i w ostateczności pójdzie chemia a czekać nie mogę za długo
pozdrawiamy Bożena i Paweł
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05

Post »

Czy mikstura, która zawiera płyn do mycia naczyń jest eko? Śmiem wątpić i podzielam zdanie, że biedronka raczej nie będzie chciała jeść mszycy spryskanej bądź co bądź chemią (na dodatek z octem - :?)
pozdrawiam
agnieszka
Awatar użytkownika
Krakowiaki
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 15:23

Post »

co racja to racja ;:180
pozdrawiamy Bożena i Paweł
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

było gorąco i dosyć intensywnie podlewałem bób, którego pierwsze kwiatostany przekwitły ale na górze są kwiaty, woda była ciepła bo ze stawu obok działki, czy mogło się coś stać?
Alembik

Post »

Może jeszcze z octem to by zeżarła, bo by była mszyca w sosie słodko kwaśnym :)
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

Śmiejcie się ;:138 nie wiem co jak biedronka zareagowała na moją miksturę, ale ;:138 to nie ona ma jeść te paskudztwa a jej larwy ( czytaj - potomstwo) - tak gdzieś wyczytałam ale ile w tym prawdy tego nie wiem ;:134 . Te biedroneczki które wpadły mi w łapska posadziłam na zamszonym ;:7 rumianku, a co te biedrony z tym darmowym żarełkiem zrobiły tego nie wiem bo zakończyłam obserwację
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Dopiero dziś siałem ostatni bób, bo znalazłem trzy ziarenka Jankiela Białego w paczce z Torseed. Niestety muszą konkurować z patisonem Disco o miejsce, jeśli jedno i drugie wzejdzie, bo nie mam specjalnego miejsca dla bobu.
pozdrawiam, Gunnar
Alembik

Post »

Ech... Biedronki nie są głupie i same wyczują mszycę. Ale jest jeszcze coś. Larwy biedronek nie poradzą sobie z mszycą, która jest chroniona przez mrówki.
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alembik pisze: Ale jest jeszcze coś. Larwy biedronek nie poradzą sobie z mszycą, która jest chroniona przez mrówki.
Napiszesz o tym coś więcej? Bardzo to dla mnie ciekawi. U mnie na bobie są mszyce i sporo biedronek, widziałam też ich larwy.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem czy pamiętacie, ale na początku sezonu były zażarte dyskusje o tym czy robić rozsadę bobu czy nie. Otóż ta rozsada uratowała mnie, bo nornice zaparły się na wyżeranie nasion bobu. ;:14 Wzeszło kilka. ;:145 Ale z tego z rozsady przynajmniej coś będzie. Warto było. ;:215
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Alembik

Post »

Myślę, że sobie nie poradzą. Mrówki chronią mszyce przed drapieżnikami. Chyba, że biedronki będą w znacznej przewadze. Ale młodziutkie larwy, na pewno wykoszą. Dlatego wierząc w inteligencję przyrody sądzę, że biedronka złoży jaja w miejscu, gdzie nie ma mrówek, by zwiększyć szanse potomstwa na przetrwanie.

Jeśli biedronki już są na bobie, to pewnie nie ma tam mrówek. Któraś strona zawsze wygrywa ;p
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05

Post »

grosik pisze:Śmiejcie się ;:138 nie wiem co jak biedronka zareagowała na moją miksturę, ale ;:138 to nie ona ma jeść te paskudztwa a jej larwy ( czytaj - potomstwo)
Nie wiem jak pozostali ale ja mówię poważnie.
Nie rozumiem co za różnica - larwa czy postać dorosła, jedno i drugie to biedronka.
pozdrawiam
agnieszka
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

W kontekście ekologicznym myślałem, że o innego Ludwika chodzi, toteż mieszankę owadobójczą Ekopoma, przepis której zapewne gdzieś umieszczono. Na trzech roślinach chyba można zwalczać mszyce ręcznie.
pozdrawiam, Gunnar
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”