czy mogłabym prosic coś więcej o tej eko-diabelskiej miksturze ? mszyce siedzą czarne sadze i w ostateczności pójdzie chemia a czekać nie mogę za długoMENA515 pisze:Ja rok temu siałam w połowie maja.Tak dla siebie 2 małe opakowania.Urósł i był przepyszny.Oczywiście mszyce,to masakra jakaś,ale "eko"- ludwik,woda i ocet- sprawowały się świetnie . W tym roku mam nieco więcej.Już posiany
Bób cz.1
- Krakowiaki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bób
pozdrawiamy Bożena i Paweł
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
Czy mikstura, która zawiera płyn do mycia naczyń jest eko? Śmiem wątpić i podzielam zdanie, że biedronka raczej nie będzie chciała jeść mszycy spryskanej bądź co bądź chemią (na dodatek z octem - )
pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
- Krakowiaki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 15:23
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Śmiejcie się nie wiem co jak biedronka zareagowała na moją miksturę, ale to nie ona ma jeść te paskudztwa a jej larwy ( czytaj - potomstwo) - tak gdzieś wyczytałam ale ile w tym prawdy tego nie wiem . Te biedroneczki które wpadły mi w łapska posadziłam na zamszonym rumianku, a co te biedrony z tym darmowym żarełkiem zrobiły tego nie wiem bo zakończyłam obserwację
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Dopiero dziś siałem ostatni bób, bo znalazłem trzy ziarenka Jankiela Białego w paczce z Torseed. Niestety muszą konkurować z patisonem Disco o miejsce, jeśli jedno i drugie wzejdzie, bo nie mam specjalnego miejsca dla bobu.
pozdrawiam, Gunnar
Napiszesz o tym coś więcej? Bardzo to dla mnie ciekawi. U mnie na bobie są mszyce i sporo biedronek, widziałam też ich larwy.Alembik pisze: Ale jest jeszcze coś. Larwy biedronek nie poradzą sobie z mszycą, która jest chroniona przez mrówki.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem czy pamiętacie, ale na początku sezonu były zażarte dyskusje o tym czy robić rozsadę bobu czy nie. Otóż ta rozsada uratowała mnie, bo nornice zaparły się na wyżeranie nasion bobu. Wzeszło kilka. Ale z tego z rozsady przynajmniej coś będzie. Warto było.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
Myślę, że sobie nie poradzą. Mrówki chronią mszyce przed drapieżnikami. Chyba, że biedronki będą w znacznej przewadze. Ale młodziutkie larwy, na pewno wykoszą. Dlatego wierząc w inteligencję przyrody sądzę, że biedronka złoży jaja w miejscu, gdzie nie ma mrówek, by zwiększyć szanse potomstwa na przetrwanie.
Jeśli biedronki już są na bobie, to pewnie nie ma tam mrówek. Któraś strona zawsze wygrywa ;p
Jeśli biedronki już są na bobie, to pewnie nie ma tam mrówek. Któraś strona zawsze wygrywa ;p
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
Nie wiem jak pozostali ale ja mówię poważnie.grosik pisze:Śmiejcie się nie wiem co jak biedronka zareagowała na moją miksturę, ale to nie ona ma jeść te paskudztwa a jej larwy ( czytaj - potomstwo)
Nie rozumiem co za różnica - larwa czy postać dorosła, jedno i drugie to biedronka.
pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
W kontekście ekologicznym myślałem, że o innego Ludwika chodzi, toteż mieszankę owadobójczą Ekopoma, przepis której zapewne gdzieś umieszczono. Na trzech roślinach chyba można zwalczać mszyce ręcznie.
pozdrawiam, Gunnar