Vanda (wątek merytoryczny)
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Vanda - pada
Dziękuję za odpowiedź
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Vanda i Banda (wątek merytoryczny)
I ja również jestem ciekawa jak wyglądają Wasze Vandy z wspólnych zakupów, bardzo wciągnęła mnie ich historia,
wyczytałam wszystkie wpisy a to dlatego że za dzień lub dwa będę mieć własną malutką vandę, potrzebowałam wiedzy na jej temat i jak na razie wiem wszyściutko,
okaże się jak mi pójdzie w praktyce...
wyczytałam wszystkie wpisy a to dlatego że za dzień lub dwa będę mieć własną malutką vandę, potrzebowałam wiedzy na jej temat i jak na razie wiem wszyściutko,
okaże się jak mi pójdzie w praktyce...
- Mariusz3357
- 1000p
- Od: 10 paź 2011, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje Vandy/Ascocendy
Ascocenda Brzoskwiniowa
Ascocenda Strawberry Soda
Vanda Black Magic
Vanda Pachara Delight
Ascocenda Brzoskwiniowa
Ascocenda Strawberry Soda
Vanda Black Magic
Vanda Pachara Delight
Pozdrawiam Mariusz3357
- Mariusz3357
- 1000p
Dziękuje
Ta "czerwona z plamami jasnymi" to Ascocenda Strawberry Soda (super nazwa ) Swoją kupiłem na ebay za 97 zł
Ta "czerwona z plamami jasnymi" to Ascocenda Strawberry Soda (super nazwa ) Swoją kupiłem na ebay za 97 zł
Pozdrawiam Mariusz3357
Kurcze czytając ten wątek o Vandach to juz nie wiem jak mają być posadzone.Jakiś czas temu(jakieś chyba 2 lata) nabylam malutką sadzonkę Vandy niebieskiej i wsadzilam do podłoża storczykowego,powoli rośnie,puszcza nowe pędy ale wolniutko jej to idzie.Czy w koszyczku by nie rosła szybciej?
Ta czerwona Vanda jest niesamowita .U mnie na razie łuskowce się zaplęgły,nawet nie wiem skąd:(
Ta czerwona Vanda jest niesamowita .U mnie na razie łuskowce się zaplęgły,nawet nie wiem skąd:(
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie.
Zastanawiam się nad kupieniem młodych siewek Vandy, jednak nie wiem jak dużo czasu potrzebuje ten kwiat aby osiągnąć dorosłe rozmiary i być zdolnym do kwitnienia? Obiło mi się o uszy, ze to kwestia kilku a nawet kilkunastu lat czy to prawda? :/ Niestety dorosłe Vandy póki co nie sa na moja studencka kieszeń, więc mogę się jedynie oblizać
Zastanawiam się nad kupieniem młodych siewek Vandy, jednak nie wiem jak dużo czasu potrzebuje ten kwiat aby osiągnąć dorosłe rozmiary i być zdolnym do kwitnienia? Obiło mi się o uszy, ze to kwestia kilku a nawet kilkunastu lat czy to prawda? :/ Niestety dorosłe Vandy póki co nie sa na moja studencka kieszeń, więc mogę się jedynie oblizać
- Mariusz3357
- 1000p
Dziękuje
Moniko jeśli słabo rośnie to spróbuj posadzić w spanghum,ale wtedy musisz ostrożnie podlewać żeby nie zgniła bo o to nie trudno w takim podłożu...
Dufin Aby Vanda z siewki stała się dorosłym egzemplarzem trzeba do kilkunastu lat aby zakwitła,a do tego odpowiednich warunków Jeśli ktoś tego nie zapewni to padnie po drodze
Moniko jeśli słabo rośnie to spróbuj posadzić w spanghum,ale wtedy musisz ostrożnie podlewać żeby nie zgniła bo o to nie trudno w takim podłożu...
Dufin Aby Vanda z siewki stała się dorosłym egzemplarzem trzeba do kilkunastu lat aby zakwitła,a do tego odpowiednich warunków Jeśli ktoś tego nie zapewni to padnie po drodze
Pozdrawiam Mariusz3357
Mam pytanie-czy Vanda z powodu braku swiatla moze gubic liscie?
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Chyba każdy kwiat z braku światła może gubić liście bo proces fotosyntezy zostaje utrudniony, a składniki pokarmowe skądś roślina brać musi
- Mariusz3357
- 1000p
mysza007 nie dostała się może woda pomiędzy liście ?
Pozdrawiam Mariusz3357
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
mysza007 pisze:Mam pytanie-czy Vanda z powodu braku swiatla moze gubic liscie?
Prędzej z powodu kiepskich korzeni lub dostania się wody w kąty liściowe.
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Judi
- 200p
- Od: 7 cze 2011, o 23:36
Ja mam pytanie dla wszystkich, którzy mieli lub mają Vandę od małego. Chodzi mi dokładnie o opis w jakich warunkach są hodowane, czy je moczycie czy tylko żyją z wilgoci, w czym są przetrzymywane i nawożone oraz najważniejsze czy komuś udało się ją tak długo hodować, aż do kwitnienia dodam, że chodzi mi o naprawdę malutkie roślinki. Jeżeli ktoś niema ochoty tego opisywać ponownie, a posiada niezbędne mi informacje w swoim wątku, to proszę o informację, a ja odwiedzę i takowych informacji sobie wyszukam i poczytam. Ja posiadam malutką Vandę coerulea z zakupu z allegro i bardzo mi na niej zależy.
Moje storczyki - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47876" onclick="window.open(this.href);return false;