Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Leszka

Post »

Lesio, dzięki za możliwość zobaczenia, że... teściowa nie miała racji. :D :D
Zostawiam ślad, bo wrócić tu muszę. Dziś zobaczyłam storczyki i początki ogrodu, od tego patrzenia palec mnie rozbolał, więc resztę zobaczę jutro. ;:100
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majar - w takim układzie oczywiście zapraszam jutro.... i pozdrawiam po sąsiedzku :)

Keetee - większość ludzi nie lubi pająków, to chyba najbardziej nielubiany owad, przynajmniej w naszej cześci świata. Jest to dla mnie o tyle niezrozumiałe, że w gruncie rzeczy pająki to całkiem pożyteczne stworzenia, a w Polsce na przykład trudno by było znaleźć jakikolwiek groźny gatunek biegający na wolności. Chociaż przyznam szczerze, że jakiemuś większemu pająkowi to bym nie pozwolił wejść na rękę - mimo wszsytko czuję lekką odrazę .

Skakuny są o tyle jeszcze ciekawe, że nie budują sieci. Do swoich ofiar skrada się na odległość kilku cm, po czym błyskawicznie skacze w ich kierunku. Uciekając również skacze, czasami można odnieść wrażenie, że goni się małego konika polnego.

Ten akurat gatunek co na zdjęciu to pląs zebra (a precyzyjniej to skakun arlekinowaty, ale mnie sie potoczna nazwa bardziej podoba) - ma jakieś 6-8mm długości i około 2-3 mm szerokości (czyli tak jak go sfotografowałem). Na ekranie waszych monitorów zdjęcie ma zapewne około 20-25cm szerokości, co oznacza że mamy do czynienia z powiększeniem około 50 krotnym

Zdjęcie tego gatunku skakuna z wikipedii: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0813100620
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Leszku, od dawna jestem miłośniczką i wielbicielką Twoich zdjęć, ale dotąd - cichą :D
Dzisiaj się wpisuję - przyroda, natura, roślinki, kwiatki, owady widziane okiem Twojego obiektywu naprawdę zachwycają ;:63
Nawet pająki są piękne :D
Awatar użytkownika
Judi
200p
200p
Od: 7 cze 2011, o 23:36

Post »

Zapewne ten pajączek jest malutki i nie groźny, ale widząc go na tym zdjęciu wydaje mi się potężny ;:111 - mam aż gęsią skórkę (nie lubię pająków)
Ale zbliżenie zrobiłeś mu rewelacyjne ;:138 czasem dobrze zobaczyć taką istotkę z bliska jak ona wygląda ;:113
Moje storczyki - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47876" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tomko34 pisze:Leszek u Ciebie jak zwykle kwitnąco i fotograficznie profesjonalnie , nie miałeś może propozycji robienia fotoreportaży z jakichś magazynów o tematyce ogrodniczej? pasował byś do tej roboty ;:138
No muszę się Wam pochwalić! Dzisiaj sprzedałem pierwsze swoje zdjęcie o tematyce ogrodniczej :D

Clematis "Mazury" w moim wykonaniu znajdzie się w katalogu i na etykietce pewnej szkółki ogrodniczej z Kanady :)
Znaczy zakup powojnika zwrócił się i to ze sporą nawiązką.... będzie na nowe sadzonki :heja :heja :heja! Powojników oczywiście :;230
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Aaaaa... to gratulacje! ;:180
Jak się biznes rozkręci... to nie nastarczysz miejsca na powojniki :;230
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hehehe... własnie widziałem w Twoim wątku, że też nie próżnujesz ;)

A gdyby tak jakimś cudem miejsca na powojniki zabrakło... to na nowe aparaty foto z całą pewnością wystarczy :;230
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Gratuluję ;:138 . Niewiele wiem o powojnikach, ale czy Mazury to nasza, rodzima odmiana? I będą ją propagować w Kanadzie? Czy ona już jest popularna na całym świecie?
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratuluje ;:138
Mazury to jeden z moich ulubieńców :wink:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mazury to jak sama nazwa wskazuje polska odmiana, wychodowana przez pana Szczepana Marczyńskiego i wprowadzona do obrotu w 2006roku.

Można ją już bez problemu kupić za granicami Polski, między innymi w: Czechach, Słowacji, Anglii i Estonii. Najwyraźniej cieszy się dużym powodzeniem ( bardzo ładnie wypada na zdjęciach ;) ) i rozpowszechniana jest coraz dalej od ojczystego kraju.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

....tak i baaaardzo długo kwitnie ;:3
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dubel
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a mozna prosic o fotki tego clematiska ;:180
Ciekawa jestem jak prezentuje się w Twoim wydaniu ...na pewno niesamowicie :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”