Lilie - uprawa Cz.1
Re: Lilie - uprawa
http://liliehobby.republika.pl/index.html
http://picasaweb.google.pl/liliumster
Tu zobaczysz trochę zdjęć lilii,większość to krzyżówki.Na Picassa są zdjęcia nasienników oraz nasion lilii.Nasiona lilii zbiera się jesienią,jak dojrzeją,czasem
do listopada.Wysiewa sie przeważnie wiosną.Nasiona zawiązują dobrze lilie
trąbkowe i azjatyckie.Orienpety i LA nie zawiązują nasion.
http://picasaweb.google.pl/liliumster
Tu zobaczysz trochę zdjęć lilii,większość to krzyżówki.Na Picassa są zdjęcia nasienników oraz nasion lilii.Nasiona lilii zbiera się jesienią,jak dojrzeją,czasem
do listopada.Wysiewa sie przeważnie wiosną.Nasiona zawiązują dobrze lilie
trąbkowe i azjatyckie.Orienpety i LA nie zawiązują nasion.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona lilii przypominają kształtem i rozmiarem nasiona malwy (prawoślaz) , zbiera się je gdy nasienniki są dojrzałe , zmieniają wtedy kolor z zielonego w brązowy i same zaczynają pękać. Ja stosuję metodę przechłodzenia nasion po wysuszeniu , trzymam je przez dwa miesiące na dole w lodówce , potem sadzę w doniczki 5/6 cm i czekam na wschody. Gdy temperatura utrzymuje się już stabilnie powyżej 10-12 stopni trafiają do tunelu i rosną w siłę przez całe lato. W drugim roku sadzę małe cebulki na grządkę i to już koniec szczególnego traktowania , dalej radzą sobie same
W drugim roku niektóre powinny już kwitnąć
W drugim roku niektóre powinny już kwitnąć
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Nie wszystkie nasiona wymagają przechłodzenia. Nasiona lilii dzielimy na "epigeal' - które nie wymagają stratyfikacji i na 'hypogeal' - i te wymagają stratyfikacji. Nasiona lilii azjatyckich i trąbkowych nie wymagają przechłodzenia. Można je siac w zimie do pojemników, lub wiosną na rabatę. Natomiast takie gatunki jak np; L.Hansonii, L.Martagon, L.Pumilum, L.Canadense czy lilie orientalne wymagają stratyfikacji (przechłodzenia).
Żadne nie wymagają stratyfikacji.Lilium pumilum,to jedna z najszybciej kiełkujących
lilii,dosłownie w ciągu kilku dni.Kiełkowanie hypegeniczne,to jest kiełkowanie podziemne.Czyli najpierw powstaje cebulka,a dopiero póżniej liść.Lilie martagon
kiełkują w cieple,tworzą pod ziemią małą cebulkę.Aby z tej cebulki wyrósł liść,
potrzebne jest przechłodzenie.Cebulki,a nie nasion.
lilii,dosłownie w ciągu kilku dni.Kiełkowanie hypegeniczne,to jest kiełkowanie podziemne.Czyli najpierw powstaje cebulka,a dopiero póżniej liść.Lilie martagon
kiełkują w cieple,tworzą pod ziemią małą cebulkę.Aby z tej cebulki wyrósł liść,
potrzebne jest przechłodzenie.Cebulki,a nie nasion.
- vita
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Panowie
Jak postąpić z dojrzałymi nasionami martagona? Przechłodzić na dnie lodówki, posiać i wiosną na rozsadnik, czy od razu jesienią zadołować do ziemi w doniczkach?
Jak postąpić z dojrzałymi nasionami martagona? Przechłodzić na dnie lodówki, posiać i wiosną na rozsadnik, czy od razu jesienią zadołować do ziemi w doniczkach?
- Zibi_41
Aleśmy się rozdyskutowali , i wszyscy mamy rację Co teraz
Nasiona wielu roślin nie wymagają stratyfikacji , ale podnosi ona zdolność kiełkowania od kilku do kilkunastu procent Jeśli ktoś chce , może stosować tą metodę Ja stosuję i mam dobre rezultaty. W tym roku też zapyliłem pięć lilii , krzyżowo , zobaczymy co z tego będzie i jeszcze coś , pozostawiłem na nich tylko po dwa zapylone kwiaty , pozostałe usunąłem by zwiększyć siły witalne
Niestety , niewiele mogę powiedzieć o martagonach , sorki
Nasiona wielu roślin nie wymagają stratyfikacji , ale podnosi ona zdolność kiełkowania od kilku do kilkunastu procent Jeśli ktoś chce , może stosować tą metodę Ja stosuję i mam dobre rezultaty. W tym roku też zapyliłem pięć lilii , krzyżowo , zobaczymy co z tego będzie i jeszcze coś , pozostawiłem na nich tylko po dwa zapylone kwiaty , pozostałe usunąłem by zwiększyć siły witalne
Niestety , niewiele mogę powiedzieć o martagonach , sorki
Ja robię tak: W kładam do woreczka foliowego,wymieszane z lekko wilgotnym piaskiemvita pisze:Panowie
czy perlitem.Trzymam w cieple,aż puszczą cebulki.Jak wszystkie nasionka mają cebulki,
przenoszę na dno lodówki,celem wychłodzenia.Pod koniec zimy,kiedy ziemia już nie jest zamarznieta,wysadzam na grządkę.
Można też wysiać zaraz po zbiorze na grządkę,i niech się przyroda martwi,powinny
wzejsć wiosną.
[quote="Zibi_41"]Aleśmy się rozdyskutowali , i wszyscy mamy rację Co teraz
Nasiona wielu roślin nie wymagają stratyfikacji , ale podnosi ona zdolność kiełkowania od kilku do kilkunastu procent [quote]
Często kiełkuję nasiona lilii w woreczkach foliowych.Nie podniesie zdolności kiełkowania,
jak wkładam do woreczka 20 nasion,to żada stratyfikacja nie załatwi mi,aby wzeszło
chociaż 21szt.
Oczywiście wszystkie nasiona prześwietlone,z widocznym zarodkiem.
Nasiona wielu roślin nie wymagają stratyfikacji , ale podnosi ona zdolność kiełkowania od kilku do kilkunastu procent [quote]
Często kiełkuję nasiona lilii w woreczkach foliowych.Nie podniesie zdolności kiełkowania,
jak wkładam do woreczka 20 nasion,to żada stratyfikacja nie załatwi mi,aby wzeszło
chociaż 21szt.
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Zibi_41
Nasiona wielu roślin nie wymagają stratyfikacji , ale podnosi ona zdolność kiełkowania od kilku do kilkunastu procent
Jeśli masz odpowiednie warunki , to możesz je nawet napromieniowywać radem , by zmienić ich genetykę Moje metody sprawdzają się na ogródku i są metodami amatorskimi . Jeśli uzyskujesz 100 % kiełkowalności , chwała Ci i chylę czoła Dla mnie dobrym wynikiem jest 60/70 %.
chociaż 21szt.
Takiego wyniku nie otrzyma się nigdy,nawet stratyfikacja nie pomoże.
Te lilie u góry,to prawdopodobnie Elusive OT,oraz L.longiflorum.Longiflorum zawsze ma mało kwiatów,taka jej uroda.I na ogół nie zawiazuje nasion.
Te lilie u góry,to prawdopodobnie Elusive OT,oraz L.longiflorum.Longiflorum zawsze ma mało kwiatów,taka jej uroda.I na ogół nie zawiazuje nasion.
- Zibi_41
Nigdy nie mów nigdy
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Mirzan dziękuję za szybką odpowiedź muszę kupić cebulki tych lilii, a nie mogę przecież tłumaczyć w ogrodniczym "taka duża"