Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Plumeria z nasion
Przędziorki nie zawsze są wyraźnie widoczne, lubią się chować w niedostępnych dla oka miejscach, częściej za to można zobaczyć ich jajeczka. Natomiast pajęczynki są widoczne już w bardzo rozwiniętym stadium na zaatakowanych roślinach. Od lat walczę z przędziorkami i wiem jak wyglądają objawy ich ataku.
Aha i grzybobójczy Topsin na pewno tutaj nie pomoże. Jak chcesz zwalczyć przędziorki, to tylko chemią i to dwoma preparatami na zmianę. Woda z mydłem, lub płynem do mycia naczyń nie wiele zdziała. Można tylko jego dodać do tworzonej mieszanki, wtedy lepiej preparat rozprowadza się po roślinie. Natomiast możesz sobie zrobić wyciąg z Wrotycza - to popularna łąkowa roślina, w zasadzie chwast. Ok. 30g świeżych roślin moczysz 24h, najlepiej w letniej wodzie. Po tym okresie uzyskanym wywarem spryskujesz dokładnie roślinę i podłoże. Na pewno będzie bardziej skuteczny, niż płyn do mycia naczyń z wodą, a w dodatku jest skuteczny też na inne szkodniki.
Aha i grzybobójczy Topsin na pewno tutaj nie pomoże. Jak chcesz zwalczyć przędziorki, to tylko chemią i to dwoma preparatami na zmianę. Woda z mydłem, lub płynem do mycia naczyń nie wiele zdziała. Można tylko jego dodać do tworzonej mieszanki, wtedy lepiej preparat rozprowadza się po roślinie. Natomiast możesz sobie zrobić wyciąg z Wrotycza - to popularna łąkowa roślina, w zasadzie chwast. Ok. 30g świeżych roślin moczysz 24h, najlepiej w letniej wodzie. Po tym okresie uzyskanym wywarem spryskujesz dokładnie roślinę i podłoże. Na pewno będzie bardziej skuteczny, niż płyn do mycia naczyń z wodą, a w dodatku jest skuteczny też na inne szkodniki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- 100 % bardzo dobra "wskazówka" - podpowiedź. Od siebie mogę "dorzucić" do wypowiedzi mojego Przedmówcy, żeby nie przekraczać zalecanych stężeń środka owadobójczego w roztworze. W ubiegłym sezonie toczyłem "zacięty bój" z przędziorkami, które upodobały sobie Adenium.i "Odpukać" - udało mi się wyplenić to "tałatajstwo" z moich roślin. Ja używałem trzech różnych środków od przędziorków. "Wojna" z przędziorkami jest mozolna, długa i wymaga dyscypliny od hodowcy roślin. Obecnie profilaktycznie spryskuję wszystkie moje rośliny wyciągiem z wrotycza, a raz na miesiąc - półtora - używam chemii. Nie chcę mieć powrotu tej plagi. Zmasowany atak przędziorków, to stracony sezon wegetacyjny dla roślin.Jak chcesz zwalczyć przędziorki, to tylko chemią i to dwoma preparatami na zmianę.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
Witajcie.
Oto kilka zdjęć plumerii spotkanych w Egipcie. Temp. 50st. C, raz dziennie podlewane i są szczęśliwe...
Oto kilka zdjęć plumerii spotkanych w Egipcie. Temp. 50st. C, raz dziennie podlewane i są szczęśliwe...
Joaquin
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I tam jest ich miejsce, a nie w zimnej Polsce.
-
- Od: 15 lut 2012, o 12:39
Moja nieuleczalna choroba, cz.2
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
poszukuję ,sprzedam
Miłość Boga nie polega na tym,żeby chronić nas przed nieszczęściem ,ale na tym,że obiecuje być przy nas ,kiedy nas dotknie
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
Witajcie.
Dwa lata i sześć miesięcy oczekiwania na pierwsze kwiatki i oto efekt. Plumeria zakwitła! Szkoda, że mojemu bratu a nie mi. Może następne lato będzie dla mnie szczęśliwe.
Dwa lata i sześć miesięcy oczekiwania na pierwsze kwiatki i oto efekt. Plumeria zakwitła! Szkoda, że mojemu bratu a nie mi. Może następne lato będzie dla mnie szczęśliwe.
Joaquin
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Rośliny wspaniałe, a kwiaty mają wyjątkowy urok.
- u na też by były szczęśliwe, gdyby promienie słoneczne padały z góry, prostopadle na rośliny i nie było sześciu miesięcy w których temperatura spada poniżej 0 st C.Oto kilka zdjęć plumerii spotkanych w Egipcie. Temp. 50st. C, raz dziennie podlewane i są szczęśliwe...
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Kontakt:
Plumeria z Madery wys. 90 cm postanowiła po 3 latach zakwitnąć.
Zdjęcie zrobione dwa tygodnie temu, roślina wytwarzając pałkę kwiatową automatycznie rozkrzewia się.
Zdjęcie zrobione wczoraj, dokładnie widać trzy nowe przyrosty, a chciałem tą roślinę wiosną pociąć na kawałki do ukorzenienia, dobrze że tego nie zrobiłem.
Plumerie z Madery lubią więcej cienia i temperaturę do 25 stopni, w szklarni przypalają się im liście, natomiast plumerie z Egiptu lubią pełne słońce a ich liście wytrzymują temperaturę do 40 stopni.
Plumeria z Egiptu nie wchodzi już na parapet bo szeroko się rozkrzewia i ma 4 wierzchołki wzrostu.
Zdjęcie zrobione dwa tygodnie temu, roślina wytwarzając pałkę kwiatową automatycznie rozkrzewia się.
Zdjęcie zrobione wczoraj, dokładnie widać trzy nowe przyrosty, a chciałem tą roślinę wiosną pociąć na kawałki do ukorzenienia, dobrze że tego nie zrobiłem.
Plumerie z Madery lubią więcej cienia i temperaturę do 25 stopni, w szklarni przypalają się im liście, natomiast plumerie z Egiptu lubią pełne słońce a ich liście wytrzymują temperaturę do 40 stopni.
Plumeria z Egiptu nie wchodzi już na parapet bo szeroko się rozkrzewia i ma 4 wierzchołki wzrostu.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
Joaquin - Proszę napisz, gdzie przez lato stała plumeria Twojego brata, w domu, czy na zewnątrz? Czy też mieszka na Podhalu?
Pięknie zakwitła, jestem zachwycona . Moje na wiosnę będą miały trzy lata
Pozdrawiam.
Pięknie zakwitła, jestem zachwycona . Moje na wiosnę będą miały trzy lata
Pozdrawiam.
Witajcie
W tamtym roku przywiozłem sobie nasionka Plumerii z Madery. Podczas próby zasiewu nic mi z nich nie wyszło, dramat.
W tym roku chcę spróbować jeszcze raz. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś sklep z nasionkami?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam
Zdanie usunięte, to nie jest wątek o Strelicjach. Proszę skorzystać z wyszukiwarki i poszukać wątku o tej roślinie, norbert76.
W tamtym roku przywiozłem sobie nasionka Plumerii z Madery. Podczas próby zasiewu nic mi z nich nie wyszło, dramat.
W tym roku chcę spróbować jeszcze raz. Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś sklep z nasionkami?
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
Pozdrawiam
Zdanie usunięte, to nie jest wątek o Strelicjach. Proszę skorzystać z wyszukiwarki i poszukać wątku o tej roślinie, norbert76.
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja Plumeria jak co roku zimą traktowana po macoszemu, pokazała że jest twarda. Wystawiona już z zimowiska, powoli odzyskuje zielone listki.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 lut 2015, o 22:19
Witam:) Wczoraj przyszły do mnie nasionka, ale nie wiem co dalej. Potrzebuję pomocy.