ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
A ja cierpliwie czekam na nasionka legutko, mam jescze zeszłoroczne nasionka. Ale wiem ze nasiona cebuli nie mają długiego okresu do przechowywania. Więc staram sie c roku kupować nowe, wtedy wschody są w 90 %. Zastanawiam sie tylko czy robić rozsadę w paletach i w każdej komorze po dwa trzy nasionka, czy hurtowo w kasterce, ale za to jest zabawa w oddzielanie przy sadzeniu.
- Aiss
- 200p
- Od: 20 sty 2012, o 21:16
Paweł, ja żem sobie myśle, co ty tu nie groź, tylko wreszcie wysiej tom cebule A hektarów to ci u mnie dostatek, ino teście okupują
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
ja mam 4 ha, z czego odcięłam sobie przy domu kawałek na warzywa, resztę oddaję w dzierżawę, ale co roku dodaję sobie po kawałeczku, to metr, to pół, niedługo dojdę do końca tych 4 ha! chacha!
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Im głębsza tym lepsza. Praktycznie do porów i cebuli wykorzystuje się palety o 160 otworach/minidoniczkach a nawet o 240 otworach. Mają one najczęściej wysokość 55 lub 62mm.
- Margo_margo
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
U mnie Wenta kiełkuje a Wolska nie.
Czy możecie pokazać swoje cebulki? Chciałabym porównać swoje siewki z doświadczonymi "siejaczami"
Czy możecie pokazać swoje cebulki? Chciałabym porównać swoje siewki z doświadczonymi "siejaczami"
- pawelp1320
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
U mnie też lada moment Exhib. wyskoczy. W tym roku sieję na trzy tury co półtora tygodnia,trochę więcej niż po inne lata,i znów będzie mi towarzyszyło to dziwne uczucie jakbym sadził ryż.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 lut 2015, o 11:15
Moja cebulka posiana dopiero 1 marca,mam nadzieję,że wzejdzie...
- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
To ja mam opóźnienie , miałam siać końcem lutego a sieję jutro- mam nadzieję, że nie za późno .
Pozdrawiam -Marta
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
Ja też jeszcze dosieję Globo, spoko, spoko, teraz będzie coraz więcej słoneczka i te późniejsze będą ładnie gonić te wcześniejsze
- pawelp1320
Mam, pytania:
1. Na jaką głębokość w ziemi radzicie umieszczać podkiełkowane nasiona?
2. Czy cebula wymaga pikowania? Tzn. sadzenia głębiej pod liścienie tak jak np. pomidor czy papryka? Czy nie tzn. jeśli umieścimy w ziemi podkiełkowane nasionko to już do samego wysadzenia nie przesadzamy go?
1. Na jaką głębokość w ziemi radzicie umieszczać podkiełkowane nasiona?
2. Czy cebula wymaga pikowania? Tzn. sadzenia głębiej pod liścienie tak jak np. pomidor czy papryka? Czy nie tzn. jeśli umieścimy w ziemi podkiełkowane nasionko to już do samego wysadzenia nie przesadzamy go?
Pozdrawiam Paweł
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Paweł a po co Ci tyle zachodu. Ja sieję bezpośrednio do skrzynek, przykrywam 0.5 cm.warstwą ziemi i czekam aż wyjdzie. Następnie dostęp światła plus obniżenie temperatury i rośnie aż do wysadzenia w pole. Do gruntu sadzę gdy ma dwa liścienie i dobrze wykształcony trzeci, na głębokość pod pierwsze liście.Ot i wszystko.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK