Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
Re: Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
Co do mojego fikusa, to czy mogę teraz poobcinać suche, puste łodygi czy lepiej taki zabieg przeprowadzić wiosną ?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Suche, czyli martwe nie ma znaczenia kiedy odetniesz.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Gdzieś znalazłem taką informację czy to prawda?
"- kiedy fikus gubi liście, wystarczy delikatnie naciąć łodygę tuż nad miejscem, z którego odpadł liść, pomoże to wyrosnąć tam nowemu młodemu listkowi,
- zdrowsze i bardziej błyszczące liście będzie miał fikus, którego raz na miesiąc podlejemy wodą zmieszaną z jasnym piwem (50 ml piwa na 1 szklankę wody)"
"- kiedy fikus gubi liście, wystarczy delikatnie naciąć łodygę tuż nad miejscem, z którego odpadł liść, pomoże to wyrosnąć tam nowemu młodemu listkowi,
- zdrowsze i bardziej błyszczące liście będzie miał fikus, którego raz na miesiąc podlejemy wodą zmieszaną z jasnym piwem (50 ml piwa na 1 szklankę wody)"
- norbert76
Jak przytniesz łodygę, to po prostu jest duże prawdopodobieństwo że poniżej cięcia się rozgałęzi.
Drugiego nawet nie będę komentował. Jakieś domowe metody, jak to określam "babci Heli". My jesteśmy forum ogrodniczym.
Żeby fikus dobrze wyglądał są potrzebne jest zapewnienie właściwych warunków uprawy i pielęgnacji, w tym prawidłowym nawożeniem mineralnym nawozem.
Drugiego nawet nie będę komentował. Jakieś domowe metody, jak to określam "babci Heli". My jesteśmy forum ogrodniczym.
Żeby fikus dobrze wyglądał są potrzebne jest zapewnienie właściwych warunków uprawy i pielęgnacji, w tym prawidłowym nawożeniem mineralnym nawozem.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
A już myślałem, że napoje ją piwem i przestanie mi zrzucać liście hahaha
Cześć,
Przygarnęłam ostatnio do siebie Benjamina. Ponieważ nigdy wcześniej nie miałam takiej rośliny mam kilka pytań. Obecne gubienie liści usprawiedliwiam zmianą miejsca więc traktuję jako naturalną kolej rzeczy. Niemniej jednak:
1. Fikus jest z jednej strony całkowicie łysy - liście urosły tylko od strony, którą był zwrócony do okna. Czy teraz jak będę go np. co tydzień delikatnie obracać to jest szansa, że z czasem wypuści liście z tej niezarośniętej strony? Ewentualnie czy macie jakieś inne wskazówki jak sprawić by obrósł równomiernie listkami?
2. Czy teraz w lutym można przycinać gałązki by nadać mu kształt czy lepiej poczekać np. do kwietnia?
3. Czy doniczka w której aktualnie się znajduje nie jest za mała/za płytka?
4. Na dole nad samą ziemią zauważyłam nieco ciemniejszą powierzchnię pnia. Czy to o czymś świadczy?
5. Jaką ilością wody (mniej więcej) powinno się podlewać tak dużego kwiata tak by go nie przelać ale też nie zasuszyć.
Z góry dziękuję za wskazówki.
Przygarnęłam ostatnio do siebie Benjamina. Ponieważ nigdy wcześniej nie miałam takiej rośliny mam kilka pytań. Obecne gubienie liści usprawiedliwiam zmianą miejsca więc traktuję jako naturalną kolej rzeczy. Niemniej jednak:
1. Fikus jest z jednej strony całkowicie łysy - liście urosły tylko od strony, którą był zwrócony do okna. Czy teraz jak będę go np. co tydzień delikatnie obracać to jest szansa, że z czasem wypuści liście z tej niezarośniętej strony? Ewentualnie czy macie jakieś inne wskazówki jak sprawić by obrósł równomiernie listkami?
2. Czy teraz w lutym można przycinać gałązki by nadać mu kształt czy lepiej poczekać np. do kwietnia?
3. Czy doniczka w której aktualnie się znajduje nie jest za mała/za płytka?
4. Na dole nad samą ziemią zauważyłam nieco ciemniejszą powierzchnię pnia. Czy to o czymś świadczy?
5. Jaką ilością wody (mniej więcej) powinno się podlewać tak dużego kwiata tak by go nie przelać ale też nie zasuszyć.
Z góry dziękuję za wskazówki.
- norbert76
Na pewno nie może stać w tym ciemnym kącie, to nie jest sztuczny kwiatek, a tuż przy oknie.
Powinien być przesadzony do przepuszczalnego podłoża, na dnie drenaż z keramzytu.
Wszelkie cięcia dopiero na wiosnę.
Resztę masz w wątku. Zacznij od jego lektury.
Powinien być przesadzony do przepuszczalnego podłoża, na dnie drenaż z keramzytu.
Wszelkie cięcia dopiero na wiosnę.
Resztę masz w wątku. Zacznij od jego lektury.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Rewersja, czyli zmiana z powrotem w kolor całkowicie zielony. Zdarza się w przypadku odmian typu variegata i może dotyczyć tylko części rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Czyli to naturalne ? Można temu zaradzić np. poprzez wycięcie ?
- norbert76
Można odciąć całą gałąź, ale nie ma gwarancji że kolejna która wyrośnie blisko miejsca cięcia albo w innym miejscu nie powróci do swojego pierwotnego zielonego koloru.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Drodzy,
Mam problem z moim Benjaminem.
Dzisiaj zauważyłem drobne brązowe narosla na łodygach oraz biele pajęczyny w niektórych miejscach (obok tych narosli nie było pajęczyny.).
Niektore liście są także pokryte jakby lepem.
Przesyłam zdjęcia.
Prosze pomóżcie co powinienem zrobić? Czy to jest coś poważnego? Jak go uleczyć?
https://imageshack.com/i/pos9gWuRj
https://imageshack.com/i/pm6Lqdraj
https://imageshack.com/i/poSOINaZj
Pozdrawiam
Pawel.
Mam problem z moim Benjaminem.
Dzisiaj zauważyłem drobne brązowe narosla na łodygach oraz biele pajęczyny w niektórych miejscach (obok tych narosli nie było pajęczyny.).
Niektore liście są także pokryte jakby lepem.
Przesyłam zdjęcia.
Prosze pomóżcie co powinienem zrobić? Czy to jest coś poważnego? Jak go uleczyć?
https://imageshack.com/i/pos9gWuRj
https://imageshack.com/i/pm6Lqdraj
https://imageshack.com/i/poSOINaZj
Pozdrawiam
Pawel.
- norbert76
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta