Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków III cz. ;))

Post »

Jak Ty te wszystkie nazwy zapamiętujesz :?: ;:180
Trzymam kciuki żeby pączki się zdrowo rozwijały :D
takich odkryć to ja Ci codziennie życzę... ;:108
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Mis20/Asiu- a może obie nasze Vandzie zakwitną razem ;:224 Będziemy je u siebie nawzajem podziwiać ;:108

Rysiu- hihi...jak mam czas, to zaglądam nawet kilka razy dziennie... Ubiegły tydzień był "wyjątkowy", jeśli chodzi o czas, a raczej jego brak. Sesję zdjęciową planuję, ale musi najpierw słoneczko zaświecić...

Marwes/Marku- jednego nie przewidziałam przy szklarence. Tego, że słónce tak mocno będzie świecić prosto na delikatne listki orchidei. W przyszłym roku szklarenka stanie za budynkiem - słońce będzie tylko rano (strona wschodnia), a w największy upał, będzie cieniowana przez budynek ;:108

Arlet- cieszę się, że jednak coś Napisałaś. Ja jestem bardzo ciekawa wielkości kwiatuszków cambrii, ponoć są wielkie i pachnące ;:224

Katarzynko575- to były maruny :P stokrotki już dawno przekwitły... Kolejna sesja będzie, jak tylko aura się polepszy. Może equetris będzie w pełni rozkwitu, albo krówka... Wnet też powinny się pokazać pierwsze kwiaty na białej miniaturce. Chcę jej zrobić zdjęcie porównawcze z equetrisem...

Lucynkof- chyba różnorodność kolekcji sprawia to, że o każdej porze roku, pojawiają się pędziki...Czyli, zawsze coś kwitnie i pędzikuje ;:224 A pamiętam czasy, jak marzyłam o tym, by dwa naraz falki u mnie kwitły, to było tak dawno temu...

Reniu- Ściskaj kciuki za pędziki na cambrii ;) Wciąż się zastanawiam, czy nie wnieść jej o budynku...

Baryczko- To Masz super ;) Po takim czasie dopiero widać, jak szybko rosną nasze storczyki. Ja...tęsknię za nimi, gdy nawet dobę ich nie widzę. poza tym masdevallie, sabotki i Ascocenda nie wytrzymałyby tak długiej rozłąki ze mną ;:224 Na Vandowatej to pierwsze moje pączki...ciekawa jestem, jak będzie wyglądać ten pierwszy, rozwijający się kwiat...

Miau- aż staje się to "nudne", prawda? ;:224 Ale, jeden storczyk przekwita, a zarazem drugi, czasem stojący obok, rozpoczyna kwitnienie...i to jest piękne w naszym hobby ;:108 Móc ciągle podziwiać kwiaty, a czasami bardzo różniące się między sobą...po prostu zachwycać się nimi ;)

Anjja- hihi..one są naprawdę proste do zapamiętania. Największą trudność miałam przy zapamiętaniu łacińskiej nazwy sabotka: paphiopedilum. Ale, gdy moja kolekcja wzrosła do 9 sztuk sabotków, to się jej nauczyłam :;230
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

Justynko! super odkrycia ;:138
najbardziej czekam na pączki Ascocendy Princess Mikasa Blue .
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko- też się cieszę z tych odkryć ;:108 Na Princeskę jeszcze troszku poczekamy...

Kasiu74- Wiesz, nawet nie spodziewałam się, że cambria tak szybko puści pędziki...

Miau- chyba każdy miłośnik kwiatów uwielbia takową "nudę".

Rysiu- na brak słoneczka chyba najlepszym lekarstwem jest posiadanie jakiegoś "żółtka" kolekcji. Ja mam cymbidium i katlejkę. No i masdevallie, które nie chcą kwitnąć ;:224

Dziś, pokażę Wam, jak szaleje moje przedszkole siewek i mikruski. Tak sobie mieszkają, w pojemniku na północno-zachodnim oknie:

Obrazek

A teraz po kolei, najpierw - mikruski. Cicshweinfia dasyandra jest wsadzona w dość drobną korę wymieszaną ze spagnum, podoba się jej to podłoże. Bo puszcza śliczne korzonki i młode psby, które są tak małe, że ledwo je udało mi się sfotografować ;:224

Obrazek

Drugi mikrusek - z wystawy krakowskiej, Howeara Lava Burst Red Bug - ładnie jej rośnie nowa psb:

Obrazek

I falki, napierw dwie mniejsze siewki z all... - Phal. amboinensis - rozstaw największych listeczków to zaledwie 4,5cm ;:224 Ładnie rosną mu korzonki i puszcza kolejnego, młodego listeczka:

Obrazek

Phal.Corningiana red - to najmniejsza moja siewka w przedszkolu. Ma tylko trzy listeczki - ale ładnie rosną korzonki, liczę na kolejnego listka:

Obrazek

A teraz siewki, już całkiem duże, od Joane. Polecam te sadzonki, bo szaleją z listkami i korzonkami. Po kolei: Phal. Dawid Lim, Phal.hieroglyphicaxmariae i Phal.terasambo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miałam jeszcze siewk pH.tetraspisa, ale już pojechała w świat. Pozostałe storczyki pięknie przyrastają w nowe psby, korzonki i pędziki. Będę je pokazywać na bieżąco. Jutro wstawię fotki młodej psby na brassii i ładnie przyrastające keiki dendr. phalaenopsis od Małej_Mi.
parapetowce
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Justynko super przedszkole... tez sobie zafundowałam podobne pudło na moje maluszki :wink: bo pogoda paskudna :cry: ... leje i zimno jak w jesieni więc boję sie żeby im się pory roku nie poplątały :lol:
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko, śliczne maluszki. Pięknie rosną ;:138
Te od Asi, to już prawie jak dorosłe wyglądają :uszy
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko ale masz , przedszkole przychówku ci w nim sporo jak dorosną to dopiero będziesz raczyć nas ciekawostkami z ich życia.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Pięknie przedszkolaki się rozrastają :D ,Justynko a parapety jak ?bo jak ten narybek podrośnie to będzie chciał już z parapetów przez okno wyglądać ;:224
Awatar użytkownika
renio
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 19:49

Post »

Super przedszkole. ;:138 Niech pięknie rosną. ;:108
Pozdrawiam Renata
Domowe renio
Storczyki renio
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Widzę, że cały czas się u Ciebie coś dzieje :)

A mam przy okazji też takie pytanie, czy Ty przy takiej ilości storczyków (a co za tym idzie dużej wilgotności) nie masz problemu z ziemiórkami? Bo ja co prawda mam tylko trzy storczyki, a ziemiórki najbardziej upodobały sobie właśnie je. Stosuje chemie, lepy i one nadal są... taka trochę walka z wiatrakami. Może masz jakiś sposób jak je wykończyć?
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Ja nie wiem czy to to, ale od jakiegoś czasu mam spokój z tymi małym, latającymi ,denerwującymi paskudami .Jakiś czas temu wpuściłam pajączki i jakby od tego czasu koniec .Nie wiem czy to to ,ale jakoś tak w czasie się zbiegło a nic innego nie używałam .Storczyków mam już koło 40
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amator97- przedszkole rośnie w siłę. Myślę, że w przyszłym roku, część przedszkolaków dostanie świeże podłoże z dodatkiem kory. A nie ...samo spagnum.
Ja już kupiłam siewki z trzema listkami, rośnie im czwarty listek obecnie. Diw siewki ( te mniejsze miały albo dwa listki, albo trzy).. Wszystkie przedszkolaki wypuściły u mnie jeden listek, góra - dwa. To są storczyki, rosną wolniej niż inne rośliny doniczkowe, ale jestem dobrej myśli. Teraz dla nich najważniejsze jest wypuszczenie dużej liczby młodych korzeni.

Rysiu- hihi...wiadomo, słoneczka nic nie zastąpi ;:224 No a jak...wakacje to przedszkola " w modzie"...

Ewarost- świetny pomysł z pojemnikiem, polecam. Zimą, trzeba go przykrć (przynajmniej w moim mieszkaniu), bo jest za gorąco i spagnum w ciągu czterech godzin wysycha na "pył"...

Lucynkof- gdyby nie brak miejsca...to na parę sztuk bym się jeszcze skusiła. Może wiosną Joane Będzie mieć siewki,to coś dokupię ;:108 Spróbuję zrobić zdjęcie porównawcze pH. Dawida Lima (jest największy z moich siewek) z Equetrisem choćby...

Marwes- Masz rację, kwiaty będa mieć bardzo ciekawe. Ale sporo czasu upłynie, zanim zakwitną ;:224 Jak ja sobie kiedyś kupie tarantulę, to wpuszczę go pomiędzy storczyki. Ciekawe, czy ziemiórki "znikną" ;:224

Katarzynko575- nic się nie Martw. Planuję sprzedać wszystkie hybrydy falków(jeszcze nie w tym roku), zwolni się miejsce na hybrydy oznaczone ;:108

Renio- dziękuję w imieniu przedszkolaków.

bool- w mieszkaniu mam problem z ziemiórkami. Opryski, co dwa tygodnie robię. Czasami pojawiają się też skoczogonki, ale je łatwo się pozbyć przy moczeniu.

Miau-dziękuję ;)

Dziś obiecane zdjęcia...Najpierw - dendrobium phalaenopsis z przychówkiem. Od Małej_MI, ślicznie rośnie:

Obrazek

Oraz młoda psb na brassi, już nie taka mała:

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Justynko, mnie to nieraz bardziej zielone cieszy niż kwiaty :tan
Szczególnie wtedy, kiedy storczyk zbiera się po chorobie lub mam wątpliwości czy z tym gatunkiem sobie poradzę.
Niech dalej ślicznie rosną ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”