Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
Poczytaj o hodowli i kłopotach z pachypodium dosłownie kilka postów wyżej. Tam znajdziesz odpowiedź.
Najkrócej pisząc teraz jest pora spoczynku - roślina nie pobiera wody, tym bardziej nawozów.
Przenieś ją w chłodniejsze miejsce, nie podlewaj do wiosny - straci liście ale je odbuduje w okresie wegetacyjnym. Przy podlewaniu teraz zagnije...
Najkrócej pisząc teraz jest pora spoczynku - roślina nie pobiera wody, tym bardziej nawozów.
Przenieś ją w chłodniejsze miejsce, nie podlewaj do wiosny - straci liście ale je odbuduje w okresie wegetacyjnym. Przy podlewaniu teraz zagnije...
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Czytałem, czytałem, Hen S. I wyczytałem, że są dwie szkoły przechowywania Pachypodium ? jedna mówiąca, by roślinę zasuszyć w chłodniejszym miejscu, druga, by jednak nie zasuszać i pozostawić w miejscu cieplejszym. Jako że ? mieszkając w bloku ? żadnym chłodniejszym miejscem nie dysponuję, a temperatury w mieszkaniu oscylują mi pomiędzy 21°C i 24°C, wydaje mi się, że lepsza byłaby ta druga opcja.
Ale oczywiście jeśli radzisz mi redukcję podlewania, to zredukuję je. A co z opryskiwaniem wodą? Czy to mogło zaszkodzić?
Pozdrawiam!
LOKI
Ale oczywiście jeśli radzisz mi redukcję podlewania, to zredukuję je. A co z opryskiwaniem wodą? Czy to mogło zaszkodzić?
Pozdrawiam!
LOKI
- hen_s
Cóż, zacytuję sam siebie
Byle roślina przeżyła wszystkie chwyty dozwolone...
Oczywiście że są różne szkoły. W "mądrych" książkach pisze jednak, że pachypodium podczas spoczynku zwykle traci korzenie więc jej podlewanie wydaje mi się bezsensowne. Spryskiwanie, i owszem wydaje się być stosowne po to chociażby aby roślina się nie odwodniła zbytnio.Całe lato stoi na balkonie, na zimę przestaję je podlewać CAŁKOWICIE i w temperaturze pokojowej przetrzymuję do zimy. Oczywiście traci liście i zasycha ale wiosną od nowa zaczyna wegetację.
Byle roślina przeżyła wszystkie chwyty dozwolone...
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Dodatkowo ja bym wymienił podłoże na bardziej mineralne. Wydaje mi się, że w doniczce widzę czysty humus a to dla każdego sukulenta jest zabójcze.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Locutus
- Kontakt:
Dzięki za porady.
Co do podłoża ? jest jakieś takie włókniste, mało zwięzłe i bardzo przepuszczalne, w takim podłożu tego osobnika zakupiłem w kwietniu i w takim podłożu przebywa od tamtej chwili ? i jak do tej pory rósł jak marzenie... A dopiero teraz nie wiedzieć czemu liście mu poczerniały, poskręcały się i przyschły... I to dosłownie w trzy dni?
Pozdrawiam!
LOKI
Co do podłoża ? jest jakieś takie włókniste, mało zwięzłe i bardzo przepuszczalne, w takim podłożu tego osobnika zakupiłem w kwietniu i w takim podłożu przebywa od tamtej chwili ? i jak do tej pory rósł jak marzenie... A dopiero teraz nie wiedzieć czemu liście mu poczerniały, poskręcały się i przyschły... I to dosłownie w trzy dni?
Pozdrawiam!
LOKI
- chaveiro
- Od: 26 sie 2011, o 17:08
To włókniste podłoże to z pewnością torf, niestety na dłuższą metę nie jest to dobre podłoże dla sukulentów. Powodem zasychania liści może być przelanie (za dużo wody w okresie zimowym, która niestety nie jest w stanie odparować <podłoże nie wysycha tak szybko jak w okresie letnim>), niestety jednoznacznie nie można stwierdzić powodu zasychania liści w 100% ponieważ dużo roślin w podobny sposób reaguje także na niedobór wody. Najlepszym wyjściem byłoby jednak przesadzenie rośliny do innego podłoża bardziej przepuszczalnego i przede wszystkim suchego, a z nowym sezonem powinny się liście odrodzić, a roślina zdrowo rosnąć.
- Locutus
- Kontakt:
Jeszcze raz serdecznie dziękuję za porady.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Witam!
Jestem tu nowy. Czytałem Wasze forum ale nie umiem rozpoznać co się dzieje moim kaktusom. Poniżej umieściłem linki do zdjęć, na których zaznaczyłem na czerwono niepokojące mnie objawy.
http://img850.imageshack.us/img850/2620/44355824.jpg
http://img718.imageshack.us/img718/9730/48330617.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/3120/87031906.jpg
http://img42.imageshack.us/img42/1329/87896844.jpg
Bardzo proszę o pomoc : )
Jestem tu nowy. Czytałem Wasze forum ale nie umiem rozpoznać co się dzieje moim kaktusom. Poniżej umieściłem linki do zdjęć, na których zaznaczyłem na czerwono niepokojące mnie objawy.
http://img850.imageshack.us/img850/2620/44355824.jpg
http://img718.imageshack.us/img718/9730/48330617.jpg
http://img215.imageshack.us/img215/3120/87031906.jpg
http://img42.imageshack.us/img42/1329/87896844.jpg
Bardzo proszę o pomoc : )
- hen_s
Trudno tak ze zdjęcia wyrokować, ale nic dobrego się nie dzieje z Twoimi roślinami.
Wdał się jakiś grzyb - czyli to raczej choroba bakteryjna. Jeśli tak to nie uratujesz tych dotkniętych chorobą i trzeba je jak najszybciej wyrzucić aby nie zainfekować kolejnych zdrowych jeszcze kaktusów.
Napiszę jeszcze, że sprzyja rozwojowi chorób wydelikacenie Twoich roślin. Są wyciągnięte i słabe. Wydaje się, że mają za dużo wody a za mało światła. Dlatego też nie będą kwitły i nie wyglądają za dobrze.
Czasem warto o kaktusach zapomnieć i mniej podlewać...
Wdał się jakiś grzyb - czyli to raczej choroba bakteryjna. Jeśli tak to nie uratujesz tych dotkniętych chorobą i trzeba je jak najszybciej wyrzucić aby nie zainfekować kolejnych zdrowych jeszcze kaktusów.
Napiszę jeszcze, że sprzyja rozwojowi chorób wydelikacenie Twoich roślin. Są wyciągnięte i słabe. Wydaje się, że mają za dużo wody a za mało światła. Dlatego też nie będą kwitły i nie wyglądają za dobrze.
Czasem warto o kaktusach zapomnieć i mniej podlewać...
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo proszę o opinie co mu się dzieje od dołu...:/
- hen_s
Jeśli jest to suche od dołu kaktusa (tego nie mogę dopatrzeć) to prawdopodobnie jest to tylko skorkowacenie naskórka. To normalny objaw u starszych echinopsisów.
Jeśli Cię to razi to wiosną obsyp wyżej roślinę np. żwirkiem (nie substratem!) aby widać nie było.
Jeśli Cię to razi to wiosną obsyp wyżej roślinę np. żwirkiem (nie substratem!) aby widać nie było.
-
- 200p
- Od: 22 mar 2009, o 23:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki a odp. tu i tam... ;) Niestety jest to obecnie miękkie :/
- hen_s
Jeśli miękkie to źle, bardzo źle.
Rośliny nie uratujesz.
Rośliny nie uratujesz.