Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

U mnie bazylia wykiełkowała (w ziemi, postawiona na grzejniku) po 3 dniach. Byłam w szoku bo na polu w tamtym roku chyba 2 - 3 tygodnie czekałam na nią. Czyli poczekać na liście właściwe i od razu pikować, każdą do oddzielnego pojemnika/wielodoniczki?

Na swoją zgubę kiełkowałam też na papierze nasiona selera naciowego (bardzo malutkie), po wypuszczeniu korzonka wsadziłam je do ziemi, mija chyba 3 dzień i nic się nie wychyliło. To normalne?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

U mnie bazylia na grzejniku kiełkuje po dobie. Ja swojej pikuje po ok 10 sztuk. Zależnie od wielkości doniczki.
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

PaulaPola, byla wczesniej 3 dnia miala juz ok 2-3 cm :-)

Buuuu ;:145
Właśnie mój Mąż wrócił z pracy i okazało się że moja mini szklarenka z półkami, przeniosła się 20 metrów dalej, lezy na plecach a wraz z nią sałata ozima Kozuli :( Dobrze że zostało mi jeszcze kilka nasion bo bym się chyba zapłakała.
Chyba się mój szczeniak nudził :( No cóż, muszę ją chyba przywiązać gdzieś (nie psa, tylko szklarenkę), a to lekkie takie jest że bez problemu pewnie przywlekł jak już udało mu się przewrócić, no chyba że taki wiatr był, ale w to nie wierzę.

Obrazek
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Tak to już ze zwierzakami jest. Jak nie kot coś zwali, to pies przewróci, gryzoń wygrzebie. :D
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Witam wszystkich mam kilka pytań.
Chcąc już cos szybko mieć zacząłem produkcje rozsady z warzyw które mam wysiane i tu zaraz umieszczę większość mam po raz pierwszy
i potrzebuje małej pomocy.

Bób: Ja nawet nie lubię bobu ale nigdy go nie uprawiałem ale rodzina lubi a ja lubię patrzeć jak coś roślinie nie musze tego jeść ale jak widać na załączonym obrazku mocno się powyciągały i tu pytanie będzie coś z tego? Czy bób można sadzić głębiej tak jak np. pomidory?
Obrazek Obrazek

Kalarepa czerwona i zielona też strasznie powyciągana. I znowu czy można część zakopać jak u pomidora czy pikować jak nie to czy mogę to zjeść jak kiełki i wysiać nową porcje?
Obrazek Obrazek

A tu dwa rodzaje sałat i kolejne pytania. Jestem prawie przekonany że jeśli chodzi o pikowanie sałaty to można ją sadzić głęboko. Wydaje mi się że jest bardzo wyciągnięta mam też trochę doniczek w biurze (ok 30 może jutro zrobię zdjęcia i cześć jest ładna zwarta krępa a cześć wyciągnięta iż zastanawiam się czy to od rodzaju zależy) doradźcie co z tym pikowaniem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Żeby nie było ze jestem aż taki beznadziejny moje papryki część czeka na rozsadzenie i kilka już rozsadzonych jak widać 2 miał spotkanie z moim kotem:(

Kolejne maluch chyba jak dotąd z sukcesem "wychowywane Seler naciowy i pory już nawet lekko przycięte
Obrazek Obrazek Obrazek

I kolejne sukcesy jeśli chodzi o sianie. Nowe passi z nasion pobranych z owocu oraz nowe roślinki z pobranych końcówek pędów w trakcie zimy od męczennic wysianych w poprzednim roku z kupnych nasion. Jakoś bardzo chętnie mi się ukorzeniają w sumie wyszło mi ok 20 w każdej doniczce wsadzam 3 część już wydałem:)

No i jak już się chwale to foto moich dwóch nowych roślinek. Trochę poleciałem po wątkach i post jest kilometrowy ale mam nadzieje ze pomożecie. Obrazek Obrazek

AAA umknęło mi mam jeszcze kalafior wygląda podobnie do kalarepy, wysiewać jeszcze raz czy będzie coś z tego? poza tym szybkie pytanie wysialiście już pomidory? Ja w weekend wysiewam resztę papryk a 8-9 planuje pomidory.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Vanyavala, o bobie masz tutaj i kilka kolejnych postów.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Kurze :) ale fajnie nie ma tragedii ale sie ciesze ide ciachnac moj bób. Dziękuje pięknie Comcia jesteś najlepsza :))
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

Ja rok temu pośpieszyłam sie z kalarepą i kapustnymi. Kalarepa wzeszła ekspresowo i była powyciągana, kapustne też. W tym roku chcę poczekać i wysiać je już może pod tunelem, żeby wzeszły silne. A potem pikować w grunt.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

vanyavala
Ja kapustne i sałatę przepikowałabym do wielodoniczek tak głęboko pod liścienie aby tylko "serduszka"nie przysypać i koniecznie do dużo chłodniejszego pomieszczenia ale widnego.
Małgosia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W mieszkaniu nie ma sensu wysiewać kapustnych . Nic to nie przyspieszy plonu a jedynie niepotrzebnie włożymy pracy. Posiać później do gruntu czy pod przykryciem i rozsadzić.
marcinek123
100p
100p
Od: 28 mar 2013, o 18:02

Post »

Kapusta pekińska to chyba jest wyjątek. Wyczytałem ze wybijanie w kwiaty można uniknąć ale należy mieć temperaturę powyżej 20 *C. Chciałbym wysiać i nie mogę zapewnić takiej temperatury w nocy mam ok 16*C a w dzień ok 24*. Czy taka temperatura wystarczy?
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

A pekińską nie wysiewa się czasem latem na zbiór jesienny?
Pozdrawiam Mateusz
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Też. Uprawa wiosenna na własne potrzeby to nie ma sensu. Szybciej wybije w kwiat niż zdąży się ją zjeść. Ileż można ?.
Lepiej nastawić się na całoletnią sałatę lodową.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”