Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

I to jest przykład jakie znaczenie dla racjonalnego nawożenia może mieć analiza gleby. Wiadomo, że ta gleba zawsze będzie mieć duży nadmiar magnezu i prawdopodobnie nigdy nie będzie wymagać nawożenia fosforem.Dodać mogę, że niewskazane jest nawożenie tej gleby obornikiem a przynajmniej przez kilka sezonów. Najlepiej nawozić kompostem na bazie rodzimej gleby lub kwaśnym torfem i nawozami mineralnymi.
Do zaleceń nawozowych mam jedną uwagę. Za duża jest dawka potasu . Wysoka zawartość potasu + wysoka zawartość magnezu w glebie będzie powodować suchą zgniliznę wskutek konkurencji tych składników z wapniem. Wystarczająca dawka to 200 kg/ha K2O
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Dzięki za uzupełnienie i wskazówki. Jedna rzecz mnie tu szczególnie zdziwiła - małe ilości azotu, przy solidnym nawożeniu obornikiem (jesień zeszłego roku).
Pozdrawiam
Adam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Azot jest łatwo wypłukiwany z gleby.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W zaleceniach jest dla uzupełnienia azotu podano zastosowanie saletrzaku, co oznacza dodatkowy magnez i wapń, nie wiem czy tak powinno być? Mógłby się forumowicz do tego odnieść.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Wymagana zawartość w glebie wapnia dla pomidorów wynosi 1000-1500 mg/l. Według analizy w glebie naszego kolegi jest go nadmiar. Nie ma potrzeby zatem wprowadzać dodatkowo wapń. Dość sporym błędem w tych zaleceniach jest brak uwagi, że nie może to być saletrzak magnezowy, bo przecież w handlu takowy istnieje. Odczyn gleby nie jest zbyt zasadowy więc może lepiej zastosować mocznik. Działa wolniej i dłużej , co pomidorom może wyjść na zdrowie. Saletrę amonową, rozpuszczoną w wodzie, można zastosować jako starter.
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

Z powyższych wpisów widać w jakim stopniu badanie gleby ułatwia nawożenie pomidorów . Jest to dość drogie dla amatorów mających uprawę tunelową - 15 m kw. ale jakże pożyteczne . Wtedy wiemy co w glebie "piszczy"
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak.

W przypadku naszego kolegi, próba np uzupełnienia potasu wysokimi dawkami obornika może mieć odwrotny skutek do zamierzonego. Przy dużej dawce rzędu 35 t/ha obornika zawartość potasu podniesie się do 190 mg/l K2O i tak poniżej wymaganego poziomu 250 mg/l ale natomiast sporo podniesie się zawartość fosforu co może skutkować zaburzeniami w przyswajalności mikroelementów. Zalecenia stacji zakładają uprawę tylko na nawozach mineralnych co jest na dłuższą metę nie do przyjęcia. Pozostaje sprawa utrzymania poziomu próchnicy co najlepiej w tym wypadku realizować stosując regularnie kwaśny torf jesienią. Nie od rzeczy byłoby rozluźnienie gleby piaskiem.
Zupełnie nie do przyjęcia jest na tej glebie np stosowanie kurzeńca do nawożenia.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Badanie nie jest bardzo drogie. Koszt samego badania to 46,25 zł, dodatkowo za zalecenia nawozowe zapłaciłem 16,48 zł. Razem wyszło 62,73 zł - w sumie to mniej więcej tyle co o tej porze roku 10 kg dobrych pomidorów, a racjonalnie nawożąc da się uzyskać ponad 10 kg dodatkowego plonu nawet z 15 m2. I nie trzeba takiego badania robić co roku - raz na kilka lat w zupełności wystarczy - tak przynajmniej mi się wydaje.

Te opłaty, jeśli nie są wystandaryzowane, to na pewno zbliżone we wszystich Okręgowych Stacjach Chemiczno-Rolniczych w Polsce. W każdym województwie jest jedna taka stacja. Jeśli kogoś interesują namiary to podaję:
http://www.schr.gov.pl/?aid=5

Prawdopodobnie wszystko da się załatwić drogą korespondencyjną (plus przelew bankowy). Ja próbki zawiozłem sam, a wyniki dostałem na maila.
Pozdrawiam
Adam
tomo_
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 kwie 2012, o 17:32

Post »

Witam wszystkich.
Korzystając z ostatniego gwizdka na nawożenie przed "zimą" chciałem prosić forumowiczów o poradę czym nawieźć taką glebe (badanie zrobione 3 tygodnie temu):
pH w H2O 6.0 , zasolenie g NaCl/L 0,91 , N-NO2 azot-azotanowy 38, P-fosfor 26, K-potas 15, Ca-wapń 974 , Mg magnez 79 , Cl Chlorki <27
Niestety nie poprosiłem o wskazanie nawożenia i teraz muszę improwizować.
Dodam jeszcze że uprawa w tunelu foliowym , chyba 4 rok będzie na wiosnę

Dodatkowo myślałem jeszcze o odkażeniu jakimś gotowym środkiem - ale tu też nie wiem co warto zastosować.

Dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Praktycznie najlepszy teraz byłby obornik, a jeśli go nie masz, to na wiosnę nawozami mineralnymi, oraz oddzielnie, też trzeba dodać kredę nawozową i dolomit w łącznej dawce 20dkg na 1m2( nie większej, bo masz prawidłowe pH). Wiosną szczególnie będzie Ci brakować potasu i fosforu, co przy pierwszym nawożeniu trzeba zwrócić uwagę.
tomo_
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź! Nie spodziewałem się o tej porze w niedzielę :-)
Jednym słowem jak nie ma obornika to pozostaje czekać do wiosny. Niemniej jednak popytam sąsiadów.
Jeżeli jednak już nic z tego obornika nie wyjdzie, to co ilościami nawozów mineralnych oraz fosforu i potasu ? Jak to dawkować?

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wspomniałeś o odkażeniu, to możesz zastosować basamid 97GR 5 dkg na 1m2. A o dawkach nawozów Ci nie podałem, bo to zależy, czy będziesz nawoził obornikiem, oraz czy masz podlewanie kroplujące linie, czy wężem, a także trochę zależy od terminu sadzenia, jak bardzo wcześnie , to więcej fosforu, a mniej azotu. Jednak gdy zaczynasz pod koniec kwietnia, to możesz dać nawóz o składzie 10-20-30. Lub tańszy hydrokomplex 50g na 1m2, a potem w czasie wegetacji uzupełnić o innym składzie.
tomo_
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Temat obornika ogarnę jutro i będę wiedział na 100% czy uda się go pozyskać.
Podlewanie mam w postaci lini z kapilarami - raczej "precyzyjne" - -ale już na zime podwieszone.
Póki co nie mam teraz podłączonego zbiornika do mieszania nawozów obok, ale na wiosne nie wykluczone że taki się pojawi :) .
Jeżeli chodzi o termin, to najbardziej boje sie przymrozków a u mnie (okolice Krakowa) statystycznie jest -2-3 st C niż w Krakowie który też nie jest najcieplejszym regionem Polski. Raczej celuje w okres zaraz po przymrozkach.
Odezwę się jutro jak będę wiedział co i jak z obornikiem .

Pozdrawiam
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”