Róże i nie tylko - rok 2012 część 2 - Gosia
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże i nie tylko - rok 2012 część 2 - Gosia
Miłka - w szkółkach jak nie mają to róże nie potwierdza się - w tej dwukrotnie była potwierdzona, na fakturze zapisana i została zdjęta po zapłaceniu - a to już jest różnica. Przypuszczalnie wykupił więcej jakiś hurtownik i by mieć dla niego, róże zdejmowali z prywatnych zamówień. Dla dwóch róż nie chce robić zamówienia u Kordesa - koszty wysyłki będą bardzo duże. Zawsze zamykają się w granicach 100 zł.
-
- 200p
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
Gosiu, a może zamówienie u Kordesa nie byłoby dla dwóch róż? Nowości mają cudne, może się znajdą chętni...
"Na początku był Smok."
- Deirde
Gdyby ktoś się zgłosił to można - na razie próbuje pisać jeszcze z Rosen G by wyjaśnili co się stało.
Z tego co wiem nowości dostali mało, a część róż przemarzła - zima dała im się we znaki.
Z tego co wiem nowości dostali mało, a część róż przemarzła - zima dała im się we znaki.
Gosiu dzisiaj wykopałam Jenny Duval ma około 30 cm od szczepienia w górę i 30 cm korzeń. Gdy kupiłam ją na wiosnę w RG była dokładnie tych samych rozmiarów nie urosła ani 1cm. Wypuściła wiosną tylko listki na tych pędach które były bo nic nie przycinałam. Na zewnątrz korzenie wyglądają zdrowe a w przekroju sama nie wiem czy są zdrowe , ale na chore też mi nie wyglądają. Zerknij do mnie może uda mi się dzisiaj albo jutro je wkleić.
- Deirde
Danusiu - byłam i widziałam. Jak jest duża susza czasem nowe sadzonki nie rosną - w takich warunkach optymalne byłoby wsadzić je do dużych donic - to zwykle pomaga.
Byłam na działce - oczywiście pod włókninę nie dałam siatki na krety - dziś zauważyłam że mam kilka kretowin pod włókniną - wiosną czeka mnie przeróbka czyli zdejmowanie kory i włókniny oraz zakładanie siatki. Mam nadzieję, że ona pomoże. Na całe szczęście napadało i jest mokro, dziś przyjechał traktor - orka, bronowanie i takie tam.
Co kwitnie - Marie Dermar w tym roku mnie jakoś nie zachwyca, liczyłam na większe pędy ale cały czas na jakieś kwiaty:
The Nun - cieszę się że ta róża w Wielkiej Brytanii poradziła sobie i nawet wypuszcza długie pędy, jej kwiaty mają w sobie dużo wdzięku:
By nie było - mam też czarne róże - pąk na Barcarole
Nadal Berleburg Castle
Jak ktoś jeszcze chce to zamawiam róże w tej szkółce:
http://wurzelshop.rosen-stange.de/rosen/index.html
można jeszcze się zgłosić do zamówienia na PW.
Byłam na działce - oczywiście pod włókninę nie dałam siatki na krety - dziś zauważyłam że mam kilka kretowin pod włókniną - wiosną czeka mnie przeróbka czyli zdejmowanie kory i włókniny oraz zakładanie siatki. Mam nadzieję, że ona pomoże. Na całe szczęście napadało i jest mokro, dziś przyjechał traktor - orka, bronowanie i takie tam.
Co kwitnie - Marie Dermar w tym roku mnie jakoś nie zachwyca, liczyłam na większe pędy ale cały czas na jakieś kwiaty:
The Nun - cieszę się że ta róża w Wielkiej Brytanii poradziła sobie i nawet wypuszcza długie pędy, jej kwiaty mają w sobie dużo wdzięku:
By nie było - mam też czarne róże - pąk na Barcarole
Nadal Berleburg Castle
Jak ktoś jeszcze chce to zamawiam róże w tej szkółce:
http://wurzelshop.rosen-stange.de/rosen/index.html
można jeszcze się zgłosić do zamówienia na PW.
- nena08
- Od: 8 lut 2012, o 10:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gosiu pokaż Barcarole jak rozkwitnie. Podejrzewam,że jedna z moich NN to właśnie ta róża .
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu Marie Dermar bardzo podobna do Herkulesa u mnie, masz inne jej fotki, kolor jagodowy?
- Deirde
nena - Barcarole jest dwukolorowa - czerwono - czarna - duży kwiat, o kształcie szlachetnych róż, ma ciemne liście takie bordowo-zielone.
Aniu - Tara - Marie Dermar jest zakupiona u Sipa, ma bardzo pełne, okrągłe kwiaty - białe, a w środku są kremowe. Herkules jest zupełnie inny, kwiaty ma na początku jagodowe, a potem białe. No i Marie Dermar to róża pnąca.
Aniu - Tara - Marie Dermar jest zakupiona u Sipa, ma bardzo pełne, okrągłe kwiaty - białe, a w środku są kremowe. Herkules jest zupełnie inny, kwiaty ma na początku jagodowe, a potem białe. No i Marie Dermar to róża pnąca.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Deirde napisała:
W Stange nie ma już Asta von Parpart, ciekawa jestem jakich jeszcze nie będzie.
Może masz rację Gosiu, dokładnie ją poobserwuję w przyszłym roku. Ale z tego co doczytałam to Rosarium Uetersen pachnie a ta moja nic a nic.Majka - może to raczej jest Rosarium Uetersen? Jej zachowanie - wysokie pędy - wskazuje raczej na róże pnącą.
W Stange nie ma już Asta von Parpart, ciekawa jestem jakich jeszcze nie będzie.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosiu, czy na koniec sezonu zrobisz podsumowanie, które róże U Ciebie najlepiej sie zachowywały?
Jestem ciekawa bardzo z jakis byłaś najbardziej zadowolona.
Mój Barenbrig rosnie w donicy i bardzo dobrze sobie radzi. Na pewno nie tak jakby rósł w gruncie, ale w sumie cały czas kwitnie
Jestem ciekawa bardzo z jakis byłaś najbardziej zadowolona.
Mój Barenbrig rosnie w donicy i bardzo dobrze sobie radzi. Na pewno nie tak jakby rósł w gruncie, ale w sumie cały czas kwitnie
- JSZFRED
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
Gosiu jeszcze pięknie kwitnące róże super
- Deirde
Witajcie, dawno mnie nie było i udało mi się odpowiedzieć na wszystkie PW.
Majka - najwięcej róż Geschwinda mają we francuskiej szkółce, tam sprawdziliśmy i chyba mieli 6 sztuk.
Margo - jestem zadowolona w wszystkich róż historycznych - w tym sezonie dają wszystko z siebie, z angielek też, a najwięcej jestem zawiedziona z Bouquet Parfait, Leonardo da Vinci.
Jadziu - mam wielką nadzieję, że będą jeszcze kwitły, a kwitły.
Z bratem zdołaliśmy jakoś opanować aparat i zmienić ustawienie czułości na kolory ale aparat daje teraz czarne tło. Zastanawiam się czy nie zmienić ustawień z powrotem i kupić blendę by zdjęcia nie wychodziły lepiej. Niestety przy zmianach czułości gorzej wychodzą liście.
First Lady
Czyli wielka kwitnąca szyszka.
Mozart - od lata przez cały czas kwitnie, niestety Robin Hood wypuszcza tylko długie pędy
z tłem wygląda lepiej bo bardziej widoczne są kwiaty.
Golden Celebration
The Nun
Barcarole ciągle w pąku
Othello
Comtessa
Idzie jesień wielkimi krokami:
drakiew
ogniki
Majka - najwięcej róż Geschwinda mają we francuskiej szkółce, tam sprawdziliśmy i chyba mieli 6 sztuk.
Margo - jestem zadowolona w wszystkich róż historycznych - w tym sezonie dają wszystko z siebie, z angielek też, a najwięcej jestem zawiedziona z Bouquet Parfait, Leonardo da Vinci.
Jadziu - mam wielką nadzieję, że będą jeszcze kwitły, a kwitły.
Z bratem zdołaliśmy jakoś opanować aparat i zmienić ustawienie czułości na kolory ale aparat daje teraz czarne tło. Zastanawiam się czy nie zmienić ustawień z powrotem i kupić blendę by zdjęcia nie wychodziły lepiej. Niestety przy zmianach czułości gorzej wychodzą liście.
First Lady
Czyli wielka kwitnąca szyszka.
Mozart - od lata przez cały czas kwitnie, niestety Robin Hood wypuszcza tylko długie pędy
z tłem wygląda lepiej bo bardziej widoczne są kwiaty.
Golden Celebration
The Nun
Barcarole ciągle w pąku
Othello
Comtessa
Idzie jesień wielkimi krokami:
drakiew
ogniki
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Wszystkie Twoje róże są przepiękne, ale co ja poradzę, ze lubie takie 'napakowane'. First Lady Choć Barcarole wyglada