Temperatura ma znaczenie pewnie, ale dużo większe rocznik nasion...BigDonn pisze: Marku może znaczenie ma temperatura kiełkowania. Jednak zdecydowałem się wrzucić je do mnożarki, więc w dzień miały około 25-27, a w nocy około 19-20 stopni.
Moja kolekcja kaktusów Andrzej
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów Andrzej
- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
W tym sezonie niestety nie mam ze sobą wszystkich kaktusów. Siewki mają jakąś taką dziwna właściwość... że rosną.
Na balkonie zabrakło przez to miejsca dla starszych roślin i musiały pojechać do rodziców. Dla nich(kaktusów) to lepiej, bo mają słońce praktycznie cały dzień, dla mnie gorzej, bo jedynie na weekend mam możliwość porobić fotki.
Oto kilka z ostatnich dni:
Mamillarie
tutaj piękność od Henia (hen_s)
Marku... teraz nie patrz
G. leeanum
... a teraz możesz patrzeć , bo to w sumie ciekawa sprawa: przez trzy lata byłem przekonany, że mam 9 sztuk mojej ulubionej A. narvaecensis, a tu jak już zakwitły, pierwszy raz od wysiewu(rok 2013), okazało się, że:
taki obrót spraw nawet mi odpowiada , szczerze to moja czerwona narvacenka, bardziej mi się podoba niż angielska cv. Judith
jeszcze z hybrydek zakwitła jakimś wątłym kwiatkiem cv. Jacky
pobawiłem się tez w pszczółkę, choć efektu to się nie wiem jakiego spodziewać(nie znam się w ogóle na tym, co z czym i jak...), oby się udało(na rodziców wybrałem jedne z moich faworytek jeśli chodzi o medio):
M. leucanthema WR 305 x M. gavazzi WR 493 i na odwrót
jest jeszcze trochę fotek, ale nie wszystko na raz, bo znów mi wątek spadnie do trzeciej ligi
Na balkonie zabrakło przez to miejsca dla starszych roślin i musiały pojechać do rodziców. Dla nich(kaktusów) to lepiej, bo mają słońce praktycznie cały dzień, dla mnie gorzej, bo jedynie na weekend mam możliwość porobić fotki.
Oto kilka z ostatnich dni:
Mamillarie
tutaj piękność od Henia (hen_s)
Marku... teraz nie patrz
G. leeanum
... a teraz możesz patrzeć , bo to w sumie ciekawa sprawa: przez trzy lata byłem przekonany, że mam 9 sztuk mojej ulubionej A. narvaecensis, a tu jak już zakwitły, pierwszy raz od wysiewu(rok 2013), okazało się, że:
taki obrót spraw nawet mi odpowiada , szczerze to moja czerwona narvacenka, bardziej mi się podoba niż angielska cv. Judith
jeszcze z hybrydek zakwitła jakimś wątłym kwiatkiem cv. Jacky
pobawiłem się tez w pszczółkę, choć efektu to się nie wiem jakiego spodziewać(nie znam się w ogóle na tym, co z czym i jak...), oby się udało(na rodziców wybrałem jedne z moich faworytek jeśli chodzi o medio):
M. leucanthema WR 305 x M. gavazzi WR 493 i na odwrót
jest jeszcze trochę fotek, ale nie wszystko na raz, bo znów mi wątek spadnie do trzeciej ligi
Pozdrawiam Andrzej.
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Różnorodność niesamowita...no i te wianki, te kolory
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne rośliny, piękne kwiaty i przez to piękne widoki u Ciebie na wątku.
Jestem pod wielkim wrażeniem różnorodności rodzajowej!
Jestem pod wielkim wrażeniem różnorodności rodzajowej!
- czarny
Mamilarki...? Gymnole...? Fuuuuuuuuuuuuuuj!
Śliczne kwiatuszki. Ta czerwona narvaecensis całkiem ciekawie wygląda w rzeczy samej
Śliczne kwiatuszki. Ta czerwona narvaecensis całkiem ciekawie wygląda w rzeczy samej
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Doskonałe kaktusy i kwitnienia
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Jakie fuuuuj? Toć takim pełnym wianuszkiem mało która kwitnie ślicznie, jednak medio - super jak dla mnie
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wszystkie kwiaty piękne niezależnie od rodzaju kaktusa.
- Andrew Be
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
Agnieszko, Henryku, Marku, Jacku, Żanetko, Marianie - wielkie dzięki za odwiedziny w moim wątku.
Miło czytać, że roślinki się Wam podobają. Jeśli idzie o różnorodność... to nawet nie połowa rodzai jakie można u mnie zobaczyć. Faworytki jeszcze są w fazie tworzenia pąków.
Poczyniłem tej wiosny dość duże wysiewy, bo jakoś mi tak wyszło ponad 400 pozycji... po co mi tyle tego, nie wiem chyba jak to określił peter86, jest to niemożność opanowania się przy zamawianiu nasion. No ale jak tu się hamować, jak ceny u Dohnalika same zachęcają, do dokładania kolejnych pozycji do zamówienia a i Tomek oraz Marek też tu dołożyli swoją cegiełkę do tej ilości
Żeby nie być gołosłownym kilka fotek wietrzonych pojemników z siewkami ( to jakaś połowa wszystkiego, reszta wysiana w tym tygodniu, więc fotki będą w późniejszym terminie): Aylostera, Echinopsis, Lobivia, Mediolobivia, Rebutia, Ferocactus, Stenocactus, Selenicereus, Trichocereus, Setiechinopsis i kilka hybrydek własnej produkcji
Miło czytać, że roślinki się Wam podobają. Jeśli idzie o różnorodność... to nawet nie połowa rodzai jakie można u mnie zobaczyć. Faworytki jeszcze są w fazie tworzenia pąków.
Poczyniłem tej wiosny dość duże wysiewy, bo jakoś mi tak wyszło ponad 400 pozycji... po co mi tyle tego, nie wiem chyba jak to określił peter86, jest to niemożność opanowania się przy zamawianiu nasion. No ale jak tu się hamować, jak ceny u Dohnalika same zachęcają, do dokładania kolejnych pozycji do zamówienia a i Tomek oraz Marek też tu dołożyli swoją cegiełkę do tej ilości
Żeby nie być gołosłownym kilka fotek wietrzonych pojemników z siewkami ( to jakaś połowa wszystkiego, reszta wysiana w tym tygodniu, więc fotki będą w późniejszym terminie): Aylostera, Echinopsis, Lobivia, Mediolobivia, Rebutia, Ferocactus, Stenocactus, Selenicereus, Trichocereus, Setiechinopsis i kilka hybrydek własnej produkcji
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Siewki w super kondycji, mi pozostaje życzyć Ci powodzenia przy pikowaniu Pewnie odezwę się kiedyś po jakieś nadwyżki
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Ja pewnie też...400szt ło matko
Za dwa lata odezwę się w sprawie siewek. Jak nie zapomnę...
- czarny
Fajno. Mój wysiew od Fischera na 50 pozycji po przepikowaniu zajmuje ćwierć takiej kuwety...
A pikowanie wariacie? Jedną taką kuwetkę to przyjemność, ale tyle to już tak średnio. Ja wysiałem najwięcej 200 porcji i już więcej tego nie powtórzę ;) W końcu to ma być pasja i przyjemność, a nie przykry obowiązek. A w paru poletkach tak ciasno, że już się prosi o pikowanie.
Szkoda tylko, że nadwyżek medio i ajlo nie będzie dla mnie za dużo
A pikowanie wariacie? Jedną taką kuwetkę to przyjemność, ale tyle to już tak średnio. Ja wysiałem najwięcej 200 porcji i już więcej tego nie powtórzę ;) W końcu to ma być pasja i przyjemność, a nie przykry obowiązek. A w paru poletkach tak ciasno, że już się prosi o pikowanie.
Szkoda tylko, że nadwyżek medio i ajlo nie będzie dla mnie za dużo