Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 5
Leszku, piękne pomidory i nawet już owoce dojrzewają ,
Znasz ich nazwy/odmiany/ ?
pozdrawiam
Krystyna
pozdrawiam
Krystyna
- iwek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich serdecznie .Mam pytanie nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w uprawie pomidorów,sadzę je w workach na zewnątrz ładnie rosną mimo bardzo dużych skoków temperatur w tym roku,ale mało kwitną co może być tego powodem?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może być zbyt duży poziom azotu do innych składników. Dobre efekty na kwitnienie ma Bormax, ale z umiarem, bo nadmiar nie służy roślinie.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Zapomniałaś napisać w czym rosną ( ziemia). U mnie problemy z kwitnięciem były np. związane ze zbyt wysokim pH. Po podlaniu wodą z kwaskiem cytrynowym ruszyły jak burza.iwek pisze:Witam wszystkich serdecznie .Mam pytanie nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w uprawie pomidorów,sadzę je w workach na zewnątrz ładnie rosną mimo bardzo dużych skoków temperatur w tym roku,ale mało kwitną co może być tego powodem?
Ale przyczyn niekwitnięcia może być naprawdę wiele, od braku fosforu do problemów z jego pobieraniem ( z różnych przyczyn).
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- iwek
Dziękuję spróbuję podlać odrobiną wody z kwaskiem nie zaszkodzi prawda?Ja 2 razy podlałam nawozem takim ogólnym do warzywnych ,ładnie rosną ale co z tego jak mało kwitną.Pomidory mam posadzone w workach w ziemi
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iwek. w jakiej ziemi? Co w niej było na starcie? Ziemia kupiona w workach posiada różną ilość nawozu - ile miała Twoja?
Jeśli Twoja ziemia nie ma wysokiego pH, to po co kwasek - może pogłębić problem zamiast zniwelować.
Jeśli Twoja ziemia nie ma wysokiego pH, to po co kwasek - może pogłębić problem zamiast zniwelować.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- iwek
Ziemię dawałam taką zwykłą do kwiatków zmieszaną z ziemią ogrodową nigdy nie badałam pH swojej ziemi ogrodowej.Wiem tylko że moja niebieska hortensja bez nawozów zakwaszających jest biała z lekkim fiolecikiem i tyle wiem o swojej ziemi
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- leszek0921
- 50p
- Od: 28 mar 2014, o 07:50
Mam 18 odmian dopiero pierwszy rok , które sprawdzą sie w uprawie i w smaku zostaną na następny rok .A pomidorki już zrywam . Pyszne są :Black Prince , Cherokee Purple .Co do reszty trzeba czekać . Zerwałem czarnego Indigo Rose ale jeszcze niedojrzały , ciężko wyczuć kiedy jest gotowy do zerwania bo cały czarny jak noc .krysia67 pisze:Leszku, piękne pomidory i nawet już owoce dojrzewają ,
pozdrawiam
Krystyna
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
I pewnie twardy jak pierwszy sen .Nadają się do zrywania,jak w najmniej oświetlonym miejscu będzie czerwony i zmięknie.
Witam. Męczą mnie dwie kwestie:
1. W paru miejscach znalazłem informację, że pomidor koktajlowy koralik jest wysokorosnący i tworzy grona o liczebności 30-40 owoców. Ja mam koralika po raz pierwszy i zgodnie z sugestiami wielu forumowiczów puściłem go "na żywioł". Trzymam go w gruncie. Roślinki krzaczą się niemiłosiernie we wszystkie strony, obecnie mają po ok.150-200 kwiatów i owoców, ale są raczej niskie, zaś pojedyńcze grono liczy najczęściej 8 owoców.
Czy zrobiłem coś nie tak?
2. Opryskałem krzaki zapobiegawczo 2 razy Curzate Cu przeciw ZZ. Ostatnio 10 dni temu. Dziś kilkakrotnie padało. Na najbliższych kilka dni zapowiadają u mnie deszcze. Proszę o radę co zrobić: opryskać teraz, poczekać aż skończą się deszcze, czy opryskiwać dopiero, gdy pojawią się ewentualne objawy ZZ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie
1. W paru miejscach znalazłem informację, że pomidor koktajlowy koralik jest wysokorosnący i tworzy grona o liczebności 30-40 owoców. Ja mam koralika po raz pierwszy i zgodnie z sugestiami wielu forumowiczów puściłem go "na żywioł". Trzymam go w gruncie. Roślinki krzaczą się niemiłosiernie we wszystkie strony, obecnie mają po ok.150-200 kwiatów i owoców, ale są raczej niskie, zaś pojedyńcze grono liczy najczęściej 8 owoców.
Czy zrobiłem coś nie tak?
2. Opryskałem krzaki zapobiegawczo 2 razy Curzate Cu przeciw ZZ. Ostatnio 10 dni temu. Dziś kilkakrotnie padało. Na najbliższych kilka dni zapowiadają u mnie deszcze. Proszę o radę co zrobić: opryskać teraz, poczekać aż skończą się deszcze, czy opryskiwać dopiero, gdy pojawią się ewentualne objawy ZZ?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ja bym pryskała teraz,jak będzie możliwość,tzn jak przed wieczorem będzie jakaś dłuższa przerwa w opadach deszczu. Też kombinuję ,jak tu się wstrzelić z opryskiem,bo albo pada,albo jest mokro po deszczu,albo wieje
Przy takich warunkach,jakie są teraz, zz może rozprzestrzenić się błyskawicznie
Przy takich warunkach,jakie są teraz, zz może rozprzestrzenić się błyskawicznie
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
Ja pryskałam 2 tyg temu Amistarem Opti, w domu mam jeszcze Curzate Cu, nada się na kolejny oprysk czy kupić coś innego?
Pozdrawiam ;)
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Na następny będzie.Dobrze żebyś miała w odwodzie jeszcze Acrobat.Kiedyś jak sadziłem jeszcze w gruncie to była żelazna trójka środków które musiałem mieć pod ręką.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).