Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Post »

Nie zgodzę się, że podłoże, które dodaję ostatnio roślinom jest czysto mineralne w zasadzie jałowe.
Jerzy - w moim poprzednim wpisie nie podważałem Twojego wyboru podłoża do uprawy Adenium jakie stosujesz przy przesadzaniu swoich roślin. Nie podważam również jego wartości odżywczych dla roślin, szczególnie Twoich roślin kształtowanych na formy bonsai.
Mój wpis opierałem o moje praktyczne doświadczenie z uprawą sadzonek Adenium w namiastce hydroponiki (fakt stawiałem pierwsze kroki w tym temacie). Zapewne pamiętasz, że kilkanaście roślin próbowałem uprawiać tą metodą w granulatach o różnych składach (perlit, wermikulit, lawa wulkaniczna czerwona, keramzyt). Moje obawy zasolenia szczególnie, związkami azotu, potasu i fosforu, tyczyły mojego osobistego doświadczenia z takim składem granulatów do uprawy młodych roślin Adenium. Dla Twoich roślin, które formujesz na drzewka bonsai, ilość podstawowych składników "budulcowych " (N-P-K) oraz pierwiastków śladowych (Mg, Mn, Fe, Ca, Ti, Mo) zawartych w minerałach, które używasz do komponowania podłoża, zapewne jest wystarczająca tak jak piszesz nawet na jeden rok. Moim zdaniem - mogę się mylić, ale gdy nie tniemy mocno roślin, nie zależy nam na ograniczaniu wielkości - wysokości rozrostu Adenium, potrzebne jest dokarmianie roślin, czy to nawozami mineralnymi (sztucznymi) czy nawozami organicznymi. Osobiście uważam, Adenium jest rośliną "żarłoczną" (ale nie można przesadzać i dokarmiać "na siłę"). O możliwości zasolenia podłoża napisałem również dlatego, że Adenium sadzę w stosunkowo niewielkich doniczkach z dość małą ilością podłoża, granulatu - i tu leży sedno moich obaw o możliwości zasolenia, właśnie tak małej objętościowo ilości podłoża.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
magsonia
50p
50p
Od: 17 sty 2015, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za pomoc. Już obcięłam i czekam aż obeschnie

---22 wrz 2015, o 11:33---
?
A jeszcze mam takie pytanie. Jak posadzę tą obciętą roślinkę to podłoże utrzymywać cały czas wilgotne żeby się ukorzeniło?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W żadnym wypadku wilgotne! Podłoże musi być suche, dopóki się nie ukorzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
magsonia
50p
50p

Post »

Całkowicie suche?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Tak, tylko w całkowicie suchym podłożu ukorzenia się sukulenty. Możesz zacząć delikatnie nawadniać podłoże dopiero, jak wypuści pierwsze korzenie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00

Post »

Nie wiem czy w tym wątku padło już takie pytanie, ale czy adenium wysiane teraz w ziemię musi być doświetlane?
Czy przetrzyma bez niego od strony zachodniej?Jeżeli to coś zmieni to mieszkam na "polskim biegunie ciepła". Ale jeżeli trzeba by było doświetlać to jaką świetlówką/żarówką? :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Kontakt:

Post »

Gekoon

Tak powinno być doświetlane ale ja mam silne lampy, może ktoś podpowie o mniejszych lampach czy świetlówkach.

Tytuł: Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7 PostNapisane: 16 maja 2014, o 18:36

Miniaturyzację stosuję na kilku roślinach. Najmniejsza to trzyletnia socotranum KHZ o wysokości 6 cm.

Obrazek

Dziś socotranum KHZ ma 8 cm trochę podrósł, listki też są niebrzydkie.

Obrazek

Druga strona.

Obrazek

Nad tymi pędami musiałem się trochę męczyć aby je trochę pozakręcać, dzisiaj druty podtrzymujące usunąłem. Jest to obesum, czekałem na kwiaty.

Obrazek

Od zeszłego roku pędy nad skręconymi troszkę podrosły i mają mnóstwo młodych, zgrabnych przyrostów.
Te cztery zdjęcia zrobiłem dzisiaj.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p

Post »

Mam tylko 10 nasion adenium więc jakaś duża lampa potrzebna nie będzie :roll:
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Było już o tym w wątku o adenium.
Ludkowie wkładali doniczki z już wykiełkowanymi nasionkami do kartonów wyłożonych folią aluminiową (do pieczenia) i wkładali w toto żarówki energooszczędne. Trochę grzeją więc temperaturę trzeba kontrolować bo w za małym kartonie mogą się ugotować.
Żarówki musisz kupić o barwie białej zimnej (6500 K). Białe ciepłe (ok. 3000 K) się nie nadają.
Możesz sobie kupić świetlówkę o tej samej barwie. Lepsza oczywiście byłaby ze sklepu zoologicznego o barwie np. 8500 K a najlepiej żarówkę LED GROW która będzie miała np. 6 ledów niebieskich i 4 czerwone.
Żarówki energooszczędne wystarczy np. 24 Waty, świetlówka 18 Wat a LED 10 do 15 Wat.
magsonia
50p
50p

Post »

A jak długo trwa "wypuszczanie" korzeni?
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p

Post »

Dziękuję jang za pomoc.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nad tymi pędami musiałem się trochę męczyć aby je trochę pozakręcać, dzisiaj druty podtrzymujące usunąłem. Jest to obesum, czekałem na kwiaty.
- gratuluję wytrwałości i "odwagi" przy takim "zmaganiu" się z siłami natury.
Było już o tym w wątku o adenium.
- "dorzucę" do wypowiedzi mojego Poprzednika; przy zastosowaniu żarówek energooszczędnych odległość źródła światła od roślin m/w 15 - 20 cm. Karton, który zostanie użyty dobrze jest postawić na "klockach" o wysokości około 1 cm, a w górnej jego części wyciąć kilka 3 - 4 otwory - dla umożliwienia wymiany powietrza, a tym samym uniknięcia przegrzania siewek, sadzonek. Rozwiązanie, które zaproponował jang, bardzo dobrze zdaje egzamin przy małej ilości doświetlanych roślinek (taki sposób doświetlania stosowałem przy moich wysiewach).

Dzisiaj fotki jak zaaklimatyzowały się zakupione w ubiegłym roku dwa Adenium thai socotranum:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Adenium pokazane na pierwszych trzech fotkach, ma bardzo ładnie rozrośnięta - rozgałęzioną koronę. Obie rośliny dość długo odreagowywały uszkodzenia spowodowane inwazją przędziorków, które otrzymałem w "prezencie" wraz z zakupionymi roślinami. Wyeliminowanie pajęczaków trwało dość długo, ale udało się zlikwidować je po trzech opryskach. Bardzo obawiałem się "przerzutu" tego natrętnego robactwa na moje rośliny, udało się tego uniknąć. U mnie te rośliny później "budzą" się do wegetacji niż Adenium obesum i arabicum. Moje wszystkie Adenium rosną jeszcze na balkonie. Przed wniesieniem do wewnątrz, czeka je profilaktyczny oprysk na przędziorki.
Kilka ciekawych kwiatów Adenium, pokazanych na jednym z zagranicznych for:
http://www.agaclar.net/forum/attachment ... 3906-1.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachment ... 1305_n.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachment ... 7283_o.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachment ... 6747_o.jpg
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p

Post »

Myślałem żeby wziąć małe akwarium i tam je wsadzić. U góry byłoby ono częściowe zakryte i zmieścił bym tam jeszcze pewnie kilka innych roślin. Co jakiś czas robiłbym im przerwy w doświetlaniu. A ile świecić im 6-8-12 h?
Jeśli plan z akwarium nie wyjdzie użyję kartonu. :wink: Jeszcze chciałbym się zapytać czy takie podłoże było by dobre dla młodych roślin?
Ziemia dla kaktusów, drobny żwir/piasek i perlit -takie mogłoby być czy nie? :)

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”