Foxowej urosło ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Foxowej urosło ...

Post »

coco12
Jakie porządkowe, jakie?
U mnie nic wspólnego z porządkiem nie ma, jeden wielki podłoże. Czasem jak wchodzę na działkę to aż nie wiem za co się brać, bo ruszenie jednego wiąże się z koniecznością ruszenia czegoś innego.
Dopiero jak sobie pochodzę, popałętam się bez celu, wyrwę trochę chwastów i wyjdę z oszołomienia pt " ojejkujejkuileżjamamturoboty" to mogę zacząć coś robić.
Ogólnie efektów nie widać, ale zdjęcia wklejam celowo, bo wiem, że jak już to ogarnę to porównanie " before & after" będzie dla mnie niczym medal :)

AloesIk
nooo dziś bardzo ciepło się zrobiło i u nas.
Ale ponieważ mój czas wolny spędziłam w banku :evil: to już na działkę nie zdążyłam.

Na parapetowym froncie atmosfera gorąca. Teraz się chyba zacznie działanie na odwrót - wcześniej modliłam się o słońce dla roślinek, a teraz chyba będę musiała je zacząć osłaniać.
Dziś jak wróciłam z pracy to dynia była lekko klapnięta, a większość roślinek miała sucho.
Za to mogę się chwalić jak ładnie rosną, bo trochę się ruszyło od ostatniego czasu.
Z nowości - zakiełkował mi granat.
Obrazek

cytrynka też się wypuściła jeszcze jedna
Obrazek

Obrazek
Kiwi tak pięknie rośnie do góry, ciągnie do światła ogromnie.
Nie spodziewałam się takiej ilości , a jeszcze wiele nasionek dopiero wychodzi. Nie wiem co ja z tym zrobię, będę chyba rozdawać po znajomych :D

Obrazek
Ananas mojego dziecka.
Ciekawa go jestem, bo poprzednie 3 nam uschły, ten dość długo się trzyma.
Młoda tak chciała ananas.... miło by było jakby się ukorzenił i rósł...

Bazylia czerwona jakaś nie czerwonawa wyszła...
ogólnie brzydko mi to się wysiało, efekty marne.
Obrazek

Dynia już się nie może doczekać jak wyląduje na działce...
Obrazek

Zdjęć działkowych połowa mi nie weszła w fotosik, może już się skończyło miejsce...
Ale to nic, i tak były liche, komórkowe. Może jutro jak się uda to z rana zaliczę spacer na działeczkę z aparatem. Młoda wyjeżdza z dziadkami na wieś na cały weekend, więc nie zamierzam siedzieć w domu ;)

Póki co trochę z tego co mi zostało.
Moje ogarnianie tyłu działki. Niestety nie mam zdjęcia przed , bo nie pomyślałam, ale ogólnie było tam strasznie - skupiliśmy się na przodzie działki, a tył jakoś się zawsze odpuszczało, bo nikt nie widzi i taki z tego efekt...
Teraz jest już nieźle. Zebrałam gałęzie, usunęłam tonę chwastów, wygrabiłam cały syf, ładnie oddzieliłam kompost , zasiałam trawę i teraz tam wsadzam roślinki. Głownie paprocie, bo tam dośc dużo cienia, a zależy mi na tym żeby ten teren mocno zarósł czymś innym niż chwasty, bo póki co jest nieużywany.
I tak po odkyciu znaleziska w postaci zakopanego chodnika( z lewej strony na długość od brzozy do tego metalowego stelażu) , będę to kopać jeszcze raz.
Obrazek

Z tyłu tego wszystkiego paproć już zrobiła swoje. O tyle pracy mniej, a szkielet szklarni już tak nie szpeci.
Obrazek

Na szkielet puściłam jeszcze jedną roślinkę, którą wykopaliśmy z opuszczonej działki po pożarze.
Nie wiem czy dobrze obstawiłam, ale czy to to popularne fioletowe pnącze?
Ktoś rzuci nazwą?
Obrazek
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majka to pnącze wygląda mi na wiciokrzew :wink:
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Witaj, oglądnąłem Twoja działkę i myślę, że nie jest tak źle jak mówisz. Czeka cie sporo pracy jak to na działce bywa, ale działka ma duży potencjał, jest naprawdę fajna. A metalowa wanna może byc fajnym mini oczkiem wodnym !!!
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu
tak gdzieś obstawiałam, ale z listków tez mi przyszła do głowy kobea, albo... akebia.
Na tą ostatnią mam straszny szał, kolega ma w ogrodzie i zawsze się zachwycam. Od lat nas ciekawiły te owoce i próbowałam już sadzić pestki i ukorzeniać z gałązek, ale nic mi z tego nie wyszło.

zbyszek50
mój tato już na to wpadł, ale odrzuciłam pomysł, bo za dużo z tym roboty.
No i miedniczka od dołu ma dziurę.
Póki co stoi i bardzo przydaje mi się na ziemię, która wybieram z kompostów pod roślinki.
Potem raczej ją wyrzucimy. Może gdyby nie ta dziura to by mogła służyć do zbierania wody, bo tej zawsze za mało u nas.

Ogródek ma potencjał i fakt faktem teraz jest już doprowadzony do ładu.
Mamy go już...hmmm... 10 lat? więc trochę jest porobione.
Pamiętam nasze pierwsze wejście tam - właściwie doszliśmy tylko na wysokość drugiego krzaka piwoni ( od bramki), bo reszta to był gąszcz i sterta spalenizny. W poprzek leżało mnóstwo spalonych pni drzew - głównie orzechów. Tam gdzie teraz mamy trawnik był gąszcz malin. Tył działki to były pokrzywy i czarny bez. No i spalona altanka. W szklarni tkwiły spękane szyby, które co chwila wypadały.
Na całej działce nie było niczego co mogło by wpłynąc na jej atrakcyjność - nie było ani jednej grządki, a jedyną rośliną " przydatną" były dwie spalone śliwki , które w poźniejszych latach ścięliśmy, bo były potwornie robaczywe. Pierwsze lata nie chodziłam tam wcale, bo to aż niebezpieczne było - wszędzie szkła, gwoździe. Śmieci nosiliśmy siatami. Kolejne lata to było tępienie chwastów, a kiedy te znikły to trzeba było przekopać cały teren żeby się dało choć wysiać trawnik.
Wtedy się pukałam w głowę jak moi rodzice mogli kupić taką działkę, ale lata pracy i teraz sobie nie wyobrażam jej nie mieć.
Czasem zastanawiam się jak tam musiało być przed pożarem - po wykopaliskach odtwarzam sobie jakąś jej magiczną wizję. Oni ( menele) tam mieszkali, tam musiało być mnóstwo różnych rzeczy. Były ule, była altana, szklarnia, jedna a może dwie, była pompa, która ciągnęła z rzeki wodę, była huśtawka..
Niestety, jakoś nie sięgam pamięcią w tamte czasy, wtedy sprawy działki bardzo mało mnie obchodziły. A szkoda.

Ahhh rozpisałam się. Przepraszam, spędzam dziś dzień a forum i mnie nosi. Miałam zaplanowane wyjscie na działkę, ale znów pogoda pokrzyzowała mi plany - strumienie deszczu leją się z nieba :?

Edit : z tego wszystkiego zaczęłam przeglądać stare zdjęcia i zaczęłam kombinowac z dodawaniem zdjęc przez google+. Łączac więc temat : zdjęcie mojego psa na tle tego co uprzątnęłam. Teraz powiedzcie mi czy je widać :
Obrazek

i jewszcze starsze , takie całkiem z początków działki. :
Obrazek
Gdyby kto nie mógł się połapać to objaśnię - to jest zdjęcie tej samej ścieżki co jest na pierwszej stronie. Jak widać nie było tam nic, ani ogródka ani drzewek...
Cieszę się że zawsze miałam manię fotografowania moich zwierzów, dzięki temu mam też wspomnienia jakimi są stare obrazki z mojej działki...

edit nr 1503 :P
zestawiłam te dwie foty dla porównania. Stoję mniej więcej w tym samym miejscu, tylko na drugiej już jest usypana górka z roślinkami.
Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maju masz piękne rozsady. Jeszcze kilka dni a dynie będziesz mogła wysadzić do gruntu.
Ja to zrobię w przyszły weekend - choć połowę.
Widzę, że spodobała Ci się uprawa egzotyków - trzymam kciuki ;:333
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :)
Też mam zamiar już od następnego tygodnia to wszystko powsadzać. Mam sporo dyni. Pomidorki jakos słabo,w doniczkach zalęgły mi się ziemiórki i zastanawiam się czy to możliwe ze przez nie tak mi wszystko padło.
Na grządce też kiepsko -rzodkiewka zalana wodą pożółkła,fasolkę coś zeżarło,ale wczoraj wieczorem odkryłam jeszcze jedną kiełkującą. Cukinia też zniknęła ale się wykluwa nowa.
Zastanawiam się czy nie pozakrywac ich butelkami żeby choć jedna mi urosła. Masakra z tymi ślimakami,już nigdy nic nie sieję do gruntu.
Mam do wsadzenia też czosnki. Wiem,późno,ale to całkiem z przypadku,bo w ramach tępienia robali z doniczek wtykamy główki czosnku i wszystko zakiełkowało...

A jak o egzotyki chodzi to nie tyle mi się spodobała ich uprawa co wtykanie pestek w ziemię i obserwowanie jak kiełkują. A wiadomo ,zawsze większym osiągnięciem jest wyhodowanie kiwi z pestek niż np drzewka ogólnoe dostępnego.
Tylko co ja z taką ilością roślin zrobię to już nie wiem..
szczególnie,że to wszystko drzew ktore rosną na kilkanascie metrów i są w naturze większe niż powierzchnia mojego mieszkania...
Awatar użytkownika
Luka85
100p
100p
Od: 8 lip 2012, o 22:32

Post »

Witam serdecznie ;:3
Bardzo mi się podobają paprocie, obecnie też tworzę taki zakątek: paprrocie, hosty, konwalie.
Widzę lekką fascynacje egzotykami, też tego miałem dość dużo, ale zawsze był problem z zimowym przechowywaniem, przydał by się ogórd zimowy przeszklony. Co to wysiewu z pestek to lepiej rozmnażać wegetatywnie, bo rośliny rozmnażane generatywne mogą dać owoce, a i nie musza nawet za 20 lat.
Dobrej niedzieli i tygodnia ;:3 ;:3 ;:3
Zapraszam do Siebie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=101110" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam się :)
Taaakk, ten dzień jest dobry. Mam wreszcie słońce ;:138 ;:138
Rośliny chyba mocno zaskoczone, bo wszystkie aż podwiędły.
Poranny spacer z psem przekierowałam na działkę. Miałam odpocząć, ale tu chwaścik, tam poprawić ziemię no i nagle się okazało , że wpadłam w trans ;:224
Tak więc delikatnie pograbiłam, powyrywałam chwaściory i trawska, a to co przeplewiłam to ładnie obsypałam ziemią z kompostu.
Nagle i niespodziewanie okazało się, że mam w diabły ziemi, rozłożonego igliwia czy też próchnicy i kory. Ruszyłam też drugą górkę z kompostem (tym trawiastym) i się okazało, że wszystko już pięknie przerobione.
Jak to ruszyłam to od razu wypadało poprzekładać, więc oddzieliłam farfocle od ziemi i oddałam na kompost, a jak już oddzieliłam to się okazało, że cała drewniana konstrukcja osłaniająca nam tył działki też się przekompostowała i w zasadzie na tyłach działki ogrodzenia już nie ma... Coś czuję, że i tu się szykuje większa nieplanowana robota.

Tak myślałam, że tak będzie. Co się ruszy to od razu pojawiają się dodatki nadzwyczajne.
Tak samo jest z moją grządką pod warzywka.
I tu trochę jestem zniechęcona, bo tak bardzo chciałam mieć chociaż kawałek grządki i wyhodować chociaż swój własny koperek ( dziwnym trafem akurat go nie wysiałam).
Pomimo starań, przekopania ziemi, podsypania kompostem, nawozem, podlewania, plewienia itd to grządka ma się kiepsko. Mało co tam urosło, cukinie i fasola zostały pożarte, rzodkiewka bez szału a pietruszka którą tam wsadziłam jakby zatrzymała się w czasie. W ziemi pojawiły się jakieś ohydne robale, tłuste pędraki. Pisałam już o tym ostatnio, ale wtedy jakoś się tym nie przejęłam, teraz zaczynam je podejrzewać o szkody i to że nic mi nie rośnie.
Powalczę jeszcze chwilę, ale nie wygląda to ciekawie,aż boję się tam sadzić to co czeka na moim parapecie.
Trzeba będzie chyba czym prędzej poprzesadzać z tej grządki wszystkie rośliny i wspomagając się chemią zrobić sobie grządeczkę od nowa, bo z tego co czytam to takie larwy potrafią siedzieć w ziemi i przez 7 lat....
Naszykowałam już sporo doniczek, ciągle kupuję nowe. Wysypuję je ziemią i czekają na roślinki.
Może tak wreszcie to opanuję.

Za to ogarnia mnie zazdrość, bo jak mnie nie udało się nic wysiać, tak moje dziecko wysiało mnóstwo kwiatów.
Dałam jej część nasionek żeby miała, urządziła sobie grządkę ni z gruszki ni z pietruszki tuż obok orzechowych pni do likwidacji. Coś tam pogmyrała sprzętem do piaskownicy i rzuciła nasionka. Pięknie wyrosły jej groszki pachnące i sporo nasturcji.
A moich lwich paszczy nie widać, łubinu nie widać , begoni nie widać, a to co wyszło to zniknęło albo zółknie albo nie rośnie. Wspaniale.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dogrywka. Jeszcze zdjęcia.
Gdyby nie było widać to proszę o info - eksperymentuję z hostingiem, mogą się nie pokazywać.

W sumie dziś spędziłam cały dzień na działce. Wyszłam o 8 rano, o14 urwałam się na obiad, a potem wróciłam i siedziałam do 19 :)
Choć może " siedziałam" to złe określenie, bo dziś mnie było wszędzie pełno.
Jestem zadowolona, zrobiłam całkiem sporo.

Słońce tak dopisało, że aż rośliny zaczęły więdnąć.
Piwonie opadły, a potem podniosły się i im tak zostało
Obrazek

na drzewkach i krzewach usiłują się zawiązać owoce. Nie wiem co z tego będzie, przyglądam się temu i może być marnie.

pigwowiec
Obrazek

Papierówka
Obrazek

Jeżyna
Obrazek

Malina :
Obrazek

aronia
Obrazek

Drzewko na górce przy płycie. Ktoś może rzuci nazwą?
Obrazek

A tu moje dzisiejsze gospodarzenie.
Oczyszczam teren wkoło płyty.
Odpady tam zebrane segreguję i roznoszę na komposty.
Teren zgrabiłam i wsadzam nowe roślinki żeby było czysto i schludnie, bez chwastów.
Poki co wsadziłam tam melisę i miętę, trochę konwalii, niezapominajek, rozchodników itd.
Się odnalazł też kolejny pas chodnika, więc odkopuję, bo co mi tam, chodnika nigdy dość :roll:
Obrazek

Obrazek

A tu moje grzebanko za płotkiem.
Tyle udało mi się wygospodarować miejsca na warzywka...
Póki co jeszcze nie do końca ogarnięte, ale czas nagli i dynie się awanturują, że chcą do ziemi.
Obrazek

Obrazek

Kolejne pole walki. O tyle z siebie dumna jestem że odratowałam róże. Juz były na wymarciu, a odrastają. Teraz je ładnie oplewiam i obsadzam niezapominajką, pierwiosnkiem i barwinkiem.
Obrazek

Obrazek

Trawnik mój na bogato :lol:
Obrazek

A to wie ktoś co to za kwiat? :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Przeczytałem cały Twój wątek, fajnie się patrzy jak z niczego powstaje coś :D życzę powodzenia w ogarnianiu wszystkiego.

Co do ostatniego zdjęcia to jest to tulipan, bardzo mocno otwarty :wink:
Drzewko na górce przy płycie to laurowiśnia wschodnia, chyba ktoś dużo wcześniej już ją wypatrzył i nazwał w dawnym poście :wink:

Co do pędraków w ziemi to nie tylko chrabąszcz majowy ma takie larwy :wink: Guniak czerwczyk i inne chrząszcze mają takie same larwy. Guniak jest znacznie pospolitszy. Ogólnie masz chyba dość ciężką ziemię, jeśli dobrze jej nie przygotujesz to Twoje rozsady albo zgniją od wilgoci w deszczowe dni albo spłoną na słońcu jak ziemia zrobi sie twarda po wysuszeniu :wink: My mamy ciężką, gliniastą ziemię i długo z nią walczyliśmy. I masz świetne warunki dla ślimaków... im więcej zaniedbanych miejsc w ogrodzie, im więcej nieużytku tym ślimaków więcej...

Trzymam kciuki za Twój ogród i na pewno będę tu zaglądał :)
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Staram się.
Póki co jestem z siebie mega dumna że zrobiłam porządek z tymi kompostami i można już tam normalnie wszystko wrzucać a tym co się zrobiło podsypywac roślinki.
I tak też szykowałam grządki pod warzywka ,wg tego co przeczytałam -przekopałam,przeplewiłam ,pod spód dałam kompostu i trawy i dopiero jak mi się grządka przygotowała to dalam roślinki.
Coś jeszcze powinnam zrobić?
w najbliższym czasie planuję tam dodać jeszcze pomidorki i dynię. I chyba na tym się skończy ,bo miejsca brak. Ewentualnie gdzies jakis koperek.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Taki miły akcencik przy dzisiejszym plewieniu.
I nawet szczęście przyniosła - udało nam się skosić trawnik między jedną burzą a drugą...

Dziś miałam dzień wolny, ambitne plany i masę roboty.
Nie udało mi się zrealizować nic a nic. Na działkę weszliśmy praktycznie równo- ja i mój tato z kosiarką.
Cała robota jakoś się rozsypała, a jedyne co zrobiłam to uratowanie kilku roślinek z trawnika. Niestety mój tato ma piękny zwyczaj że kosi wszystko co tylko stanie mu na drodze, choć zawsze staram się mu mówić co mi gdzie rośnie i oznaczać młode roślinki. Przeniosłam sporą ilość pierwiosnków i kilka stokrotek , a resztę zostawiłam na pastwę losu, się okaże co przeżyło.
Trochę pogmyrałam przy grządkach z warzywkami, pietruszka nadal milimetrowa, ale za to fasolki i cukinia mi ładnie poszły jak je nakryłam butelkami. Chciałabym też już posadzić resztę, ale wygląda na to, że czas wolny będę mieć dopiero w niedzielę. Jestem wściekła, ta burza mi pokrzyżowała całkiem plany...
Dynia już mi kipi z doniczki , wszystko już wyrzucam na parapety zewnętrzne. Pomidorki rosną dość różnie. Jedne są mniejsze, inne całkiem przyjemnie wyglądają.
Najlepiej się prezentują te wysiane u młodej w pokoju.
Obrazek
Te u mnie jakieś marniejsze.
Obrazek
Obrazek

Pietruszeczka też ma się dobrze, nie wiem czemu więc tamta na działce tak nic nie rosnie. Obawiam się , że będę musiała wysiać jeszcze raz...
Obrazek
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj pomidorki ładne za niedługo na pewno do gruntu. Kiedy będziesz dawała pomidorki do gruntu?
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ano wtedy jak będę miała wolne i połączy się to z dniem bez śniegu, burzy i mrozu... :roll:
Póki co ciężko to idzie.

W planach miałam dzisiaj , a tu klops.
Cieszę się , że piszesz, że ładne. Wydawały mi się marne w porównaniu z tym co inni tu pokazują.
Ale może jak na pierwszy raz nie jest źle.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje pomidorasy są w gruncie od niedzieli - co ma być to będzie :wink:
W weekend wysadzę też wszystkie dyniowate, pora najwyższa.
Mój tata też kosi wiele roślin, często też spryskuje roundupem rośliny ....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”