Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.7
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.7
Saute,
ta na czwartym zdjęciu z gruntowych, co to za odmiana? Mam coś podobnego i nie znam odmiany.
ta na czwartym zdjęciu z gruntowych, co to za odmiana? Mam coś podobnego i nie znam odmiany.
Iza
- Saute
- 200p
- Od: 24 lut 2017, o 23:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jalapeno Earlyjeszcze pisze:Saute,
Andrzej
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Kochani mam pytanie, czy papryczki które są jeszcze zielone i niedojrzałe nie są jeszcze pikantne? Kiedy pojawia się "pikantność"? czy już powinny mieć ostry smak?
Milena
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Często jak jest malutka papryczka to jest jeszcze słodka ale nie ma reguły. Jak już duża wyrośnięta i nie zmieniła koloru na docelowy to zazwyczaj jest już pikantna ale wszystko zależy od odmiany.
W ubiegłym roku miałem habanero yellow które było w połowie słodkie, co dziwne były dojrzałe.
W ubiegłym roku miałem habanero yellow które było w połowie słodkie, co dziwne były dojrzałe.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- 200p
- Od: 8 lut 2017, o 13:53
Wczoraj nie wytrzymałam i spróbowałam swojej Chyba Jalapeno (dosyć duża ale jeszcze zielona) i była słodka, miała cieniutką skórkę i dużo miąższu. Mam nadzieję, że ostrość przyjdzie wraz z kolorem 

Milena
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Brak molibdenu: liście jasnozielono/cytrynowe, żółto/pomarańczowe. Plamy na całym liściu, z wyjątkiem żył. Od spodu liścia lepka wydzielina.
Mam nadzieję, ze dobrze przetłumaczyłam.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- jeszcze
- 1000p
Owoce zebrane z 4 krzaczków Black Hungarian, sadzonki z własnych nasion zebranych z jednej rośliny (nasiona kupione w pom...wej dol..inie). Leżą na dużym talerzu obiadowym:

Takie kwiatki wyszły, zastanawiam się, z czym skrzyżowała się ta duża, bo jest wyjątkowo dorodna, o grubej ściance i dużo ostrzejsza niż oryginalne Black Hungariany, a przy tym ma najwięcej owoców. Czy krzyżówka musiała nastąpić u mnie w zeszłym roku czy może jeszcze we wcześniejszych pokoleniach? Bo nie miałam ostrej papryki takiej wielkości, która rosłaby obok
Ten najmniejszy kundelek może być dzieckiem Red Chili Large i Black Hungarian, jeśli tak to dość nieudanym.

Takie kwiatki wyszły, zastanawiam się, z czym skrzyżowała się ta duża, bo jest wyjątkowo dorodna, o grubej ściance i dużo ostrzejsza niż oryginalne Black Hungariany, a przy tym ma najwięcej owoców. Czy krzyżówka musiała nastąpić u mnie w zeszłym roku czy może jeszcze we wcześniejszych pokoleniach? Bo nie miałam ostrej papryki takiej wielkości, która rosłaby obok

Ten najmniejszy kundelek może być dzieckiem Red Chili Large i Black Hungarian, jeśli tak to dość nieudanym.
Iza
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
O
, u mnie w innej doniczce ma małą czarną plamkę i już myślałam że, go coś zaatakowało
Teraz to dopiero będę je doglądać 

- jeszcze
- 1000p
Niektóre papryki mają taki ciemny rumieniec, taka ich uroda 

Iza