Borówka amerykańska - 10 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Arkuos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 wrz 2016, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Borówka amerykańska - 10 cz.

Post »

Witam,

czy to wygląda wam na zgorzel pędów czy zwykłe drewnienie? Przedstawię pęd z dwóch stron, ten sam.

Obrazek

Obrazek
joasiama
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 mar 2018, o 20:04

Post »

Od tui to jak najdale,j bo korzenie przerosną do borówek, chyba, że coś wkopiesz w ziemie, żeby nie przerastały. Nie piszesz gdzie są strony świata więc jak tuje będą na wschód od borówek to światła nie zabiorą.
Jacku, dziękuję za informację. Niestety tuje są na zachód od borówek ;:223
Jeśli chodzi o sąsiedztwo, to myślałam, że tuje zrobią dobrze borówkom ze względu na pH. W ogóle nie myślałam w kategorii wszędobylskich korzeni i "objadania" moich krzewów ;:145 A co i na jaką głębokość wkopać żeby uniknąć przechodzenia korzeni tui?
Pozdrawiam Asia
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

Ile lat mają te tuje?
Czy osiągnęły docelową wysokość?
Jeżeli poczują, że lepsza ziemia jest tam gdzie masz borówki to aby się od nich odciąć przegroda powinna mieć głębokość połowy docelowej wysokości tui.
Gdy koło selera korzeniowego wysypałem 6 m3 świeżych i mokrych odpadów z ziół z Herbapolu korzenie idące w ich kierunku przewędrowały 2 metry pod ziemią i miały taką samą rozpiętość wewnątrz pryzmy. Rozwijały się w miarę jak podsychała.
Z tego jest taki wniosek że musisz podwójnie dbać o tuje aby nie szukały wody w regularnie podlewanych i nawożonych borówkach wysokich.
mateos
200p
200p
Od: 12 mar 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

joasiama kup folie budowlaną, wyłóż nią doły lub rów, zrób dziurki na dnie, nasyp kwasnego torfu z przekompostowaną korą lub trocinami. Dzięki użyciu folii możesz sadzić gdzie chcesz nie martwiąc się o pH ziemi.
Awatar użytkownika
Arii
50p
50p
Od: 2 wrz 2015, o 13:23

Post »

Arkuos pisze:Witam,

czy to wygląda wam na zgorzel pędów czy zwykłe drewnienie? Przedstawię pęd z dwóch stron, ten sam.

Obrazek

Obrazek
Tak, to jest zgorzel pędów..
joasiama
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jacku, Dziadku i Mateosie, bardzo Wam dziękuję za cenne rady.
Tuje rosną dopiero jeden rok, ale sąsiad kupił od razu 2 metrowe okazy w pelecie. Teraz wyglądają dość mizernie, bo nie były od posadzenia nawet regularnie podlewane, ale widzę, że żyją. Jak duże chce je poprowadzić? - nie mam bladego pojęcia, bo jeszcze tu nie mieszka i nie ma jak pogadać. Korzenie będą więc jak nic przychodziły do mojego warzywnika, w którym corocznie dosypuję kompostu i ściółki ze zrębków.
Pomysł z folią genialny ;:136 i mam nadzieję, że się sprawdzi w moim ogródku.
Mateosie a jak szeroki i głęboki powinien być ten rów?
Pozdrawiam Asia
Dareku
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 21:09

Post »

Szczerze ? Jak chce mieć duże to niech sobie posadzi dalej od granicy. Przy granicy żywopłot góra 1,5 m. Nie daj sobie działki zasłonić. Urosną takie 5 m i co zrobisz ? Powiedz mu że nie można sadzić dużych drzew przy granicy działki.
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

joasiama pisze: Po lewej stronie warzywniaka są młode tuje sąsiada,
W jakiej odległości od Twojej granicy rosna tuje sąsiada (pień)?
joasiama
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dziadek22 pisze:W jakiej odległości od Twojej granicy rosna tuje sąsiada (pień)?
Pnie tui są zaledwie 40cm od granicy działki
Dareku pisze:Powiedz mu że nie można sadzić dużych drzew przy granicy działki.
Dareku, mam nadzieję, że sąsiad okaże się człowiekiem i da się z nim dogadać chociażby co do wysokości tych tui.
Pozdrawiam Asia
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02

Post »

Sypalisciecjuz siarczan amonu? Czy do sciolkowania będą odpowiednie szyszki z drzew iglastych? Mam las iglasty.
Awatar użytkownika
Arii
50p
50p
Od: 2 wrz 2015, o 13:23

Post »

chris18404 pisze:Sypalisciecjuz siarczan amonu? Czy do sciolkowania będą odpowiednie szyszki z drzew iglastych? Mam las iglasty.
Same szyszki... Znam osoby które tak zrobiły i widziałem to na własne oczy... rozwiązanie ... kiepskie moim zdaniem. Jak już to lepiej szyszki i igliwie, tak żeby to połączyć. A jak masz las iglasty to może znajdą się jakieś drzewa co "zgubiły" korę? Ja tak zrobiłem i nazbierałem w lesie sporo kory, którą ściółkuję (oczywiście trzeba ją trochę rozdrobnić )
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02

Post »

Arii pisze:
chris18404 pisze:Sypalisciecjuz siarczan amonu? Czy do sciolkowania będą odpowiednie szyszki z drzew iglastych? Mam las iglasty.
Same szyszki... Znam osoby które tak zrobiły i widziałem to na własne oczy... rozwiązanie ... kiepskie moim zdaniem. Jak już to lepiej szyszki i igliwie, tak żeby to połączyć. A jak masz las iglasty to może znajdą się jakieś drzewa co "zgubiły" korę? Ja tak zrobiłem i nazbierałem w lesie sporo kory, którą ściółkuję (oczywiście trzeba ją trochę rozdrobnić )
Czemu same szyszki słaby pomysł?
dziadek22
ZBANOWANY

Post »

joasiama pisze: Pnie tui są zaledwie 40 cm od granicy działki .
Co ile centymetrów te tuje są posadzone? Jaka jest to dokładnie odmiana? Czy między waszymi ogrodami jest ogrodzenie? Jakie?
W moim ogrodzie drzewa o wysokości do 2 metrów są sadzone w odległości 2 m od granicy. Trzy metrowe w odległości 3 metrów, a wysokie w odległości 5 m od granicy.
Póki te drzewa się mocno nie ukorzenią namów sąsiada aby je posadził w odległości 5 m od granicy.
Zadeklaruj że przesadzisz je na własny koszt.
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

Witam. Wczoraj dokonałem "lustracji" borówek, widać pąki i generalnie jest ok. Moja uwagę zwróciły niektóre pędy. Są zdrewniałe do pewnej wysokości wyznaczonej przez cięcie, a na rozgałęzieniach odbijają pędy boczne koloru buraczkowego/czerwonego, ale nie ma nich pąków. Czy wypadało by je w takim wypadku wyciąć a jeżeli tak to jak nisko nad ziemią ciąć. Im niżej tym lepiej czy jak? A może zostawić 15 cm badyl bo z niego coś odbije. Szkoda by roślina inwestowała w nieproduktywne badyle, a tak może pobudzę wzrost innych. Rośliny sadzone były na jesień 2013 jako dwulatki.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

tmf30 Słabe pędy przebarwiają się na czerwono. Proponuję wyciąć wszystko przy ziemi. Powinny odbić silne jednoroczne pędy na których w przyszłym roku będziesz miał owoce.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”