Napoleon pisze:A niech bedzie ze sie czepiam
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Nie ma takiego drzewa,krzewu iglastego jak choinka
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
To na zdjęciu to sosna.Szanse na przesadzenie 2 metrowej sa bardzo małe.Do przesadzenia nadają sie 2 letnie sosenki..Pozdrawiam
![heja :heja](./images/smiles/heja.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Witam. Pozwól, że się z Tobą absolutnie nie zgodzę.
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
Jeśli się odpowiednio do tego zabierzesz nie będzie żadnych problemów. Ja kupiłem kompletnie zapuszczony ogród. Drzewa i krzewy posadzone jedno na drugim - wzajemnie się zagłuszało. Pierwsze od czego zacząłem to przesadzenie ich tak, żeby miały i miejsce i wygląd. Niektóre miały kilkanaście lat. Przesadziłem 23 drzewka i krzewy - sosny, świerk, tuje, cyprysiki, wierzby, graby + wiśnie, czereśnie i brzoskwinie. Przyjęły się wszystkie bez wyjątku.
Wystarczy wcześniej uformować bryłę korzeniową. Jej promień powinien być mniej więcej równy mierzonemu w części przyziemnej obwodowi pnia przesadzanego drzewa. Podetnij korzenie na głębokość zbliżoną do połowy tego promienia - płycej lub głębiej w zależności od tego jak jest ukorzeniony. Wytnij łopatą wokół drzewa rowek w odległości nieco większej niż obliczony promień przyszłej bryły korzeniowej. Ziemię wybierz aż do głębokości, na jaką ma sięgać bryła korzeniowa - korzenie przytnij się i usuń na całej szerokości rowka. Przekrój ich cięcia powinien być jak najmniejszy i gładki. Najsilniejsze korzenie można pozostawić nieprzycięte, aż do chwili przesadzania. Na zewnętrzną ściankę wykopu wyłóż folię, a wolną przestrzeń między nią a bryłą korzeniową wypełnij dobrą ziemią lub kompostem.
Powierzchnię wokół drzewa trzeba wyściółkować. Żeby drzewo wykształciło młode korzenie raz w tygodniu mocno podlewaj bryłę korzeniową. Dobrze jest zabezpieczyć drzewo odciągami lub podeprzeć z kilku stron, żeby się nie przewróciło.
Ja przesadzałem iglaki pod koniec sierpnia i z własnego doświadczenia wiem, że ten termin jest najlepszy. Iglaki przesadzane jesienią i wiosną przyjęły się, ale to odchorowały. Te z sierpnia wyglądały, jakby całe życie rosły w miejscu przesadzenia.
Ten 10-letni świerk widoczny na zdjęciu z tyłu to własnie ten przeze mnie przesadzony 4 lata temu + aktualna fotka, bo mi właśnie słoneczko wzeszło przy forum - sie zasiedziałem
![taniec :tan](./images/smiles/taniec.gif)
Powodzenia - pzdr
![Obrazek](http://images35.fotosik.pl/764/52e70018bdef753emed.jpg)
Kto nie kocha zwierząt, nie kocha i ludzi ............