Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.4
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.2
Monia 27
Nie wyglądają źle.
A czy przypadkiem przy podlewaniu nie spadły na liście krople wody?
Nie wyglądają źle.
A czy przypadkiem przy podlewaniu nie spadły na liście krople wody?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 maja 2019, o 20:03
Wydaje mi się że mogło tak być z tą wodą. Z tego co wiem pomidory tego nie lubią. Dziś doszedł mi kolejny problem. Wystawilam pomidory do tunelu w którym jest 33 stopnie ale przy lekko otwartych drzwiach zawiewal wiatr i chyba je lekko przewiało. Mają takie białe zwiędłe listki. Czy coś z nich jeszcze będzie??

Jednak wcale nie tak lekko wyhodować swoją rozsade...

Jednak wcale nie tak lekko wyhodować swoją rozsade...
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Lekko nie jest, ale nawet jeśli w tym roku się nie uda nie trzeba się poddawać. Praktyka czyni mistrza 

Pozdrawiam. Sławka
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
Dokładnie taksawka pisze:Lekko nie jest, ale nawet jeśli w tym roku się nie uda nie trzeba się poddawać. Praktyka czyni mistrza

- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Monia27
Spokojnie, nie panikuj. Wierzchołki mają zdrowe a dolne liście i tak wkrótce oberwiesz

Spokojnie, nie panikuj. Wierzchołki mają zdrowe a dolne liście i tak wkrótce oberwiesz

Ewa
-
Ale czy to jest efekt zimnego wiatru??? Wogole jak często podlewacie swoje pomidory?? Jakiej wody używacie?? Czy używacie jakichś nawozów?? Proszę o porady
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Swoje sadzonki zawsze cieszą, dadzą sobie radę masz ladne.
Ja leję wode normalną kranówe nieco odstała ok.3 godz. do spodeczków lub takich wanienek jak widzę, że są mało wilgotne, nie zupełnie suche, podlewam. Uważam, że podlewanie zależy od tego gdzie stoją, jak paruje woda.
Rozsady nie nawożę, jak sadzę to dopiero na dołek daję "papu" gołębiego tak aby nie dotykały korzonków bezpośrednio.
Ale nie jestem specem.
Ja leję wode normalną kranówe nieco odstała ok.3 godz. do spodeczków lub takich wanienek jak widzę, że są mało wilgotne, nie zupełnie suche, podlewam. Uważam, że podlewanie zależy od tego gdzie stoją, jak paruje woda.
Rozsady nie nawożę, jak sadzę to dopiero na dołek daję "papu" gołębiego tak aby nie dotykały korzonków bezpośrednio.
Ale nie jestem specem.
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Monia 27, podlewam w zależności od pojemności pojemników, w których rosną.
Takie małe, o poj.0,2 l co trzy, cztery dni, do syta, odstaną wodą, butelką ze smoczkiem, albo 0'5 l butelką PET z cyckiem.
Wszystko zależy od temperatury, jeżeli jest chłodno, to i raz na pięć dni wystarczy podlać, sama musisz wyczaić, podlewam, gdy pojemnik z rozsadami jest lekki, można też paluchem sprawdzić wilgotność w pojemniku.
Rozsady nie nawożę, ma im wystarczyć, co dostaną z podłoża.
Pozdrawiam Irena
Takie małe, o poj.0,2 l co trzy, cztery dni, do syta, odstaną wodą, butelką ze smoczkiem, albo 0'5 l butelką PET z cyckiem.
Wszystko zależy od temperatury, jeżeli jest chłodno, to i raz na pięć dni wystarczy podlać, sama musisz wyczaić, podlewam, gdy pojemnik z rozsadami jest lekki, można też paluchem sprawdzić wilgotność w pojemniku.
Rozsady nie nawożę, ma im wystarczyć, co dostaną z podłoża.
Pozdrawiam Irena
-
A u mnie gdy pomidory były w domu podlewałam prawie codziennie (doniczki 0.5l)taką wodą prosto z kranu . Czyli stanowczo za dużo. Teraz jak są na dzień w tunelu to widzę że woda odparowuje więc podlewam. Muszę wyczuć co potrzeba moim krzaczkom 

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Najprościej palucha wsadzić, tak na półtora cm, ziemia z wierzchu może wyglądać na wysuszoną, ale w głąb jest wilgotna.
Sadzonki mają się wziąść do roboty i rozwijać korzonki, jak codziennie dostają kroplówkę, to mają w nosie robotę.
Pozdrawiam Irena
Sadzonki mają się wziąść do roboty i rozwijać korzonki, jak codziennie dostają kroplówkę, to mają w nosie robotę.

Pozdrawiam Irena
-
No właśnie... Racja. Pamiętam jak w tunelu posadziliśmy rzodkiewke i była często podlewana... Poszło wszystko w nać
zero rzodkiewki

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Za ciepło , większość odmian (wiosenne i jesienne) nie znosi wyższych temperatur. do wytworzenia korzenia potrzebują tylko temp od 12 - 16 stopni.Jeśli siejesz rzodkiewkę w tunelu na wiosnę to odmianę letnią.Monia27 pisze: Poszło wszystko w naćzero rzodkiewki
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 27 lut 2016, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A to moje papryki, słodkie i ostre, wysiewane w różnych terminach, kiełkujące w różnych terminach i rozsadzane w różnych terminach
Stąd różnice w wielkości. Od 9 marca sukcesywnie eksmitowane z parapetów z powodu kota

I z bakłażanami

A wszystko rośnie w takiej konstrukcji w poliwęglanie, wspomagane przez termowentylator. Przeżyły dwie fale mrozów poniżej 5-7 stopni, kolejna czeka nas w przyszłym tygodniu.

Zdjęcia z 23 marca. Mam problem, bo dwóch skrzynek z paprykami nie powinno już być, a z powodu zaistniałych okoliczności przyrody
i nieobecności mojej koleżanki z pracy, ociągam się z rozsadą pomidorów, a papryki wyjadą do niej kurierem mam nadzieję po 6 kwietnia, kiedy temperatura w nocy przekraczać będzie 0 stopni.

I z bakłażanami

A wszystko rośnie w takiej konstrukcji w poliwęglanie, wspomagane przez termowentylator. Przeżyły dwie fale mrozów poniżej 5-7 stopni, kolejna czeka nas w przyszłym tygodniu.

Zdjęcia z 23 marca. Mam problem, bo dwóch skrzynek z paprykami nie powinno już być, a z powodu zaistniałych okoliczności przyrody

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41