I został mi 1 duży pakiet do łupania bałem się że nie ogarnę do wygryzania, dzięki za pomoc w ogarnięciu rurek do łupania .Zgłoszę się do Was za kilka sezonów w celu wymiany puli genowej
Po budowie altany i tarasu zostało mi trochę płyt MPB. Orientujecie się czy to będzie dobry materiał na ul dla dzikich owadów? Chciałbym skorzystać z niego bo płyty są wytrzymałe i na pewno posłużyłyby lata, a w dodatku łatwo utrzymuje się w je w czystości więc jakieś zacieki itp po deszczu mógłbym łatwo usunąć i cieszyć się estetycznym wyglądem takiego pszczelego przybytku
Domki już założone świeżą trzciną z kokonami w pojemnikach.
Pozostało mi jeszcze około 270 szt. rurek z kokonami oraz już wyłuskane kokony,
które mogę przekazać chętnym .
Napiszesz coś więcej? Ja będę miała przymocowane rurki pod dachem,tak jak Gienia wstawiała zdjęcie.
w jakim miejscu i w czym ,będziesz je wystawiał ,żeby były kokony bezpieczne?
Ty masz chyba ule/domki?
Asia
Moje domki montuje na działce w połowie marca lecz bez kokonów murarki. Kokony murarki są w pojemniczkach na betonie w budynku gospodarczym. Gdy pierwsze murarki zaczynają się wygryzać przenoszę pojemniki z kokonami do domków z rurkami. W poprzednich latach u mnie murarki wygryzały się około 5 - 10 kwietnia.
Pelasiu, na półeczce położyłam wiązki trzciny a na tej trzcinie tekturowe pudełko ( z dziurką) z kokonami. Na tym pudełku położyłam kawałek drewna by obciążyć - przycisnąć (taki do grilla) i to na wszelki wypadek przywiązałam jeszcze sznurkiem. Bałam się, że wiatrzysko podwieje i zrzuci karton z kokonami. Po wygryzieniu się pszczółek karton z resztkami spaliłam. Potem jeszcze siatką na kreta próbowałam owinąć. Nie mogę znaleźć fotek, chyba je wywaliłam. W tym roku wyłożę tylko 7 wiązek, nie chcę więcej. Niedaleko jest mała pasieka, z kolei w drugim kierunku gość też ma murarki. Mnie to wystarczy.
Ja mam domek zrobiony z szafki 50 cm szerokości i 150 cm długości tam wkładam pakiety z rurkami a na nich pudełka z kokonami i oczywiście z otworami by pszczoły wyleciały jak się wygryzą kiedyś wstawiałem zdjęcia , zabezpieczona jest siatką ogrodniczą zieloną nic nie pożre kokonów i nie zwieje wiatr