Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
oloix
200p
200p
Od: 12 gru 2008, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziś zerwałem owoc z mojej mammillari króry był już miękki, kurczył się i dostał dużo zmarszczek :) Pomyślałem że już na niego czas ( to mój pierwszy owoc :) ) i go zerwałem ale nasionka w nim były jasne :( Chyba nie dojrzały. Można je wysiać ??
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

oloix pisze:Dziś zerwałem owoc z mojej mammillari króry był już miękki, kurczył się i dostał dużo zmarszczek :) Pomyślałem że już na niego czas ( to mój pierwszy owoc :) ) i go zerwałem ale nasionka w nim były jasne :( Chyba nie dojrzały. Można je wysiać ??
Możesz próbować
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

A oto tak wyglądają moje siewki kaktusików:

Obrazek

juz ich nie przykrywam , to jeszcze żłobek nie mający nawet miesiąca .

A te wysiane już po świętach ale również ładnie wykiełkowały, chociaż producent zapewniał że kiełkowanie następuje po 40 dniach, jakie te informacje sprzeczne są :roll:

Obrazek

Mam pytanie do ekspertów , może wielki pasjonat Tomek sie pojawi ....którzy fascynają sie takimi maluszkami, czy teraz je można zacząć zraszać czy nadal podlewać, czy podłoże powinno być stale wilgotne czy pozwolić mu troszke na przeschnięcie, dodam że wysiewałam je do ziemi do kaktusów , chyba niezbyt dobrego podłoża dla siewek kaktusów, wiec prosze o radę i ewentualne wskazówki za które bardzo dziękuję.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po pierwsze to ta ziemia nie jest odpowiednia do wysiewu kaktusów. Można zamiast podlewania je zraszać. Niedługo będziesz musiał popikować, bo długo Ci w tej ziemi nie wytrzymają...
Pozdrawiam,
Mateusz!
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

przy przepikowaniu musisz uważać na korzonki ponieważ gdy je uszkodzisz sadzoneczki mogą padnąć
Awatar użytkownika
Mateusz
100p
100p
Od: 13 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Takie małe sieweczki korzonków prawie co nie mają, więc za bardzo nie ma czego uszkadzać. :d
Pozdrawiam,
Mateusz!
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Ale czy nie za wcześnie by je przekować z tego nieodpowiedniego podłoża już teraz? jedne mają dopiero miesiąc a drugie 2 tygodnie, wiecie co, szkoda byłoby mi. gdyby padły mi :cry:
czy w takim podłożu mają za dużą wilgotność ?na dole około 2 cm mają keramzyt i tam wlewam niewielką ilość wody, ( raz dodałam środek grzybobójczy) w tej ziemi jest dość sporo żwirku i piasku ale chyba jutro popędzę po żwirek i przynajmniej część przesadzę i zrobie im takie podłoże jak opisywał blabla , tylko że przeczytałam o tym troszkę za późno.
Dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Jak tam wasze zbiory? Moje już rosną i wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

elik_49 pisze:A oto tak wyglądają moje siewki kaktusików:

Obrazek

już ich nie przykrywam , to jeszcze żłobek nie mający nawet miesiąca .

A te wysiane już po świętach ale również ładnie wykiełkowały, chociaż producent zapewniał że kiełkowanie następuje po 40 dniach, jakie te informacje sprzeczne są :roll:

Obrazek

Mam pytanie do ekspertów , może wielki pasjonat Tomek się pojawi ....którzy fascynają się takimi maluszkami, czy teraz je można zacząć zraszać czy nadal podlewać, czy podłoże powinno być stale wilgotne czy pozwolić mu troszke na przeschnięcie, dodam że wysiewałam je do ziemi do kaktusów , chyba niezbyt dobrego podłoża dla siewek kaktusów, wiec prosze o radę i ewentualne wskazówki za które bardzo dziękuję.
Siewki tej wielkości powinny znajdować się w cały czas wilgotnym podłożu. Do tego wymagają dużej wilgotności powietrza. Czyli jeszcze powinny znajdować się pod przykryciem. Podłoże jest złe, zdecydowanie powinno być bardziej mineralne - gdzieś 90% jakiegoś kruszywa (żwir, tłuczona cegła itp) i 10% ziemi dla kaktusów i to najlepiej tylko drobnych frakcji (d<1mm), czyli ziemia dla kaktusów po przesianiu.
Tej wielkości roślinki spokojnie można przepikować, tylko trzeba być ostrożnym są one bardzo delikatne. Ale też bardzo szybko leczą wszelkie ranki.
Wietrzyć kaktusy powinno się gdy zaczną pojawiać się pierwsze areole z cierniami. Przez pierwsze 6-12 miesięcy lepiej gdy siewki rosną w bardzo mineralnym podłożu. A do podlewania lepiej używać wody z nawozem. Pikuje się generalnie siewki w odległości równej ich średnicy. Gdy znajdują w tak dużej odległości od siebie rosną wolniej i zajmują dużo niepotrzebnego miejsca. Chyba, że ten pojemnik ma być już docelowym.
Co do dylematu czy podlewać czy zraszać to tu generalnie nie ma problemu. Jeśli jest się w stanie podlać tak, by nie poprzewracać i nie zmyć z powierzchni siewek to oczywiście można to robić. Ale spryskiwanie jest znacznie wygodniejszą i precyzyjniejszą metodą dostarczania wody siewkom.

Poniżej moje kurduple:
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

@blabla - czyli moje kaktusy powinny być już dawno przepikowane do ziemi dla kaktusów ? (zdjecie moich kaktusów zobaczysz nad Twoim postem :) )
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Mogą ale nie muszą. Tak długo jak sobie radzą w bardziej przepuszczalnym podłożu mogą sobie w nim pozostać. W takim żwirku są zdecydowanie bardziej bezpieczne. Mniejsze szanse na infekcje.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

One siedzą w dość dużej misie, wykielkowały w sumie grupkami, więc są obok siebie :) Zmieszałem dużą ilość piasku z małą ilością ziemi do kaktusów, a na samej górze tylko piach. Prawde mówiąc to boje się je pikować i nie wiem kiedy to robić. Zabrałem się za to bez wiedzy, ale staram sie nadrabiać teraz. Są już przyzwyczajone do małych ilości podlewania, a słońce mają tylko wschodnie, nie wiem czy to dobrze... W każdym razie dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Tomku dziękuję za odpowiedź i cenne wskazówki. To mój pierwszy wysiew nasion kaktusów i stąd tyle błędów :oops: . i co tu dużo mówić pod wpływem emocji,zafascynowana kaktusami siałam do podłoża jakie miałam w domu, po czasie przyszła refleksja i zastanawianie się co dalej aby straty z siewu były jak najmniejsze.

A Twoje kurdupelki są bardzo fajniusie ;:2

Pierwsze siewki już przepikowałam prawie 2 tygodnie temu i widać że mają się na razie dobrze, tylko w 1 siewce uszkodził mi się korzonek jednak jak do tej pory nie widzę by z nim działo się coś niepokojącego.
Oczywiście,że nie jest to miejsce docelowe moich kaktusików więc jak będę pikowała te z drugiego wysiewu popikuję je gęściej i zacznę je nawozić. Najtrudniej jest mi zapewnić maluchom dużą wilgotność, czytając twój watek masz super warunki do zapewnienia im odpowiedniego mikroklimatu, w warunkach mieszkaniowych jest to niestety niemożliwe.

Jeśli uda mi się wyhodować choć kilka dorosłych egzemplarzy to będę bardzo, bardzo :D mogą być najbardziej pospolite gatunki ale satysfakcja byłaby ogromna.

carol1 super Ci rosną ale wysiewałeś je wcześniej ode mnie, moje jeszcze troszkę muszą poczekać na takie ciernie .
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Ela, nie przejmuj się :) Dla mnie to też pierwszy siew :) Troche błędów popełniłem i troche jestem zagubiony :P No i strasznie ciekawy co mi tam powyrasta :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Kaktusy wysiewam w mieszkaniu, na wschodnich parapetach. W szklarni czy tunelu foliowym jest zbyt gorąco i jasno dla siewek.
Aby podnieść wilgotność powietrza wokół siewek wystarczy pudełko z siewkami przykryć czymś przezroczystym (kawałek szkła lub przeźroczystego plastiku) lub cale pudełko wstawić do worka foliowego lub przeźroczystej reklamówki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”