Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kalafior

Post »

To prawda Frant, wtedy były inne czasy .... ehh. Jak to robisz? Siejesz po 1 nasionku do doniczki, czy pikujesz już podrośnięte?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

frant pisze:Gieniu , zgadza się - kiedyś tak robiono , ale też kalafiorki- kapustki dostępne były w handlu przełom czerwca-lipca , a teraz o ponad miesiąc wcześniej :wink: . To właśnie zastosowanie metod produkcji rozsady w multiplatach , wielodoniczkach - i przede wszystkim wszelkiego rodzaju agrowłokniny , folie perforowane ... A zrobienie rozsady kalafiora z 5-6 liśćmi , w doniczce 9 cm. zajmuje ok . 2 miesiące od wysiewu . Ja trochę wysieję w tym tygodniu 8-) .
Ale ty piszesz o produkcji towarowej rozsady, gdzie zapewnione są optymalne warunki do prawidłowego jej wzrostu.
Nie ma możliwości takich warunków zapewnić na parapecie okiennym mieszkając w blokowisku. Przerabiałam już to i wiem że to strata nasion,ziemi i pracy.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Gienia , wysiewam w multiplate po jednym ( ok. 2,5-2,5cm pojedyńcze oczko) , a po ok. 5tyg. do doniczki 9cm . Ale to tylko te pierwsze , aby było trochę wczesności :wink: . Do późniejszych wysadzeń w zupełności nadaje się prosto z tych multiplatów . A niektórzy sadzą później tak jak mowisz , "rwaną " rozsade , jeśli podlewają lub jest po deszczu , to też dobrze rośnie :wink: , chociaż z tydzień zawsze będzie do tyłu , bo uszkodzenie korzeni musi odchorować . Elik-49 , no łatwo nie jest i taka sadzonka trochę odbiega od wzorca , ale myślę że od poł. lutego warto spróbować . A zresztą już usiedzieć nie idzie ...
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rusalka pisze:Ela
Widzisz, ile ludzi tyle opinii.
Mnie wcześniej polecono abym właśnie "bawiła" się w wysiew, bo kupić sadzonkę jak mi nie wyjdzie zawsze można - i myślę że to nawet fajne podejście.

Suzana
stoją teraz przy oknie -uchylonym trochę.. hartują się :)
i tak jak pisałam.. jak z nich nic nie wyjdzie to poszukam sadzonek :)
Rusałko, przy produkcji rozsady bardzo ważna jest temperatura. Jeżeli do wschodów potrzebujemy ciepła to potem już trzeba obniżać. Wyjątkiem tu chyba jest tylko papryka.Musisz patrzeć czy ta łodyżka nie jest za wysoka ( od momentu skiełkowania) i od razu reagować obniżeniem temperatury.W Twoim przypadku to miejsce na klatce byłoby lepsze.Liścienie powinny być jak najbliżej gleby.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Suzana
Dobrze wiedzieć ;:108 Dziękuje!
Teraz już to wiem i jak będę siała kolejne warzywka to będę to miała na uwadze.
Teraz się chłodzą w kuchni cały dzień okno uchylone postawiłam termometr obok i siedzą sobie w 17st mniej więcej.

A ja myślałam że to co wschodzi ma być ciągle w cieple i tylko na tydzień przed ma być "wychładzane" czyli poddane hartowaniu by przygotować do sadzenia w glebę.

No niestety, tak jak pisałam jestem laikiem po całości.. to co wyczytam na forum to ogromna wiedza..ale jednocześnie muszę uczyć się i na własnych błędach - lepiej przyswoję wtedy zapewne ;)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Aniu, jak się miewają kalafiorki?
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Kinia..
Moje kalafiorki wysiane 31.01 już pają malutkie listki..
śliczności ;:167
Bałam się że mi wybiegną bo byłam od czwartku nieobecna w domu i były roślinki same -bałam się aby im za ciepło nie było, ale bez tragedii..
Jedynie już 3 roślinki mają liścienie "brązowe" ale trzymają się "prosto" jeśli można to tak nazwać.. bo się pchają do okna bardzo..

Przeczytałam dziś o metodzie z folią aluminiową i jutro wdrożę w plan..

Dziś też po powrocie zastałam już w swoim "przedszkolu" sałatę (wysiana 14.02)
tylko nie wiem czy sałata też chłodu potrzebuje..?

Wiem już że kalafior, i kapusta po wzejściu potrzebuje chłodu.. a co z porem, poziomką, sałatą, i papryka?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Rusałko, a od kiedy hartujesz rozsadę, i w jaki sposób?
KiniaSG
100p
100p

Post »

Rusalka pisze:Kinia..
Moje kalafiorki wysiane 31.01 już pają malutkie listki..
śliczności ;:167
Bałam się że mi wybiegną bo byłam od czwartku nieobecna w domu i były roślinki same -bałam się aby im za ciepło nie było, ale bez tragedii..
Jedynie już 3 roślinki mają liścienie "brązowe" ale trzymają się "prosto" jeśli można to tak nazwać.. bo się pchają do okna bardzo..

Przeczytałam dziś o metodzie z folią aluminiową i jutro wdrożę w plan..

Dziś też po powrocie zastałam już w swoim "przedszkolu" sałatę (wysiana 14.02)
tylko nie wiem czy sałata też chłodu potrzebuje..?

Wiem już że kalafior, i kapusta po wzejściu potrzebuje chłodu.. a co z porem, poziomką, sałatą, i papryka?
Aniu
Co to za metoda z tą folia aluminiową???
Obie jak na pierwszy sezon warzywny wzięłyśmy się za sporo warzyw, no ale przecież doświadczenia trzeba jakoś zbierać :D
Ja w domu w swoich oknach nie mam za wiele światła jak się okazało i martwiłam się, że nie będę miała gdzie wszystkiego postawić, ale tam gdzie pracuję w biurowcu mamy jedno wolne piętro zamknięte i mój szef zgodził się żebym przewiozła tam swoje wielodoniczki. Są tam duże okna i długie parapety. Jest słońce ale i niższa temperatura niż w domu bo kaloryfery są na minimum.Uratowało to życie moim siewkom i ja jestem przeszczęśliwa bo mogę sobie poszaleć z sianiem :heja oby tylko coś z tego było.
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Pisała o tej metodzie Babcia chyba w wątku pomidory od kozuli ...Rozciąga sie folie aluminiową od strony mieszkania,a promienie słoneczne odbijają się od niej i z powrotem kierują się na roslinkę :D :tan
Takie proste..ale proste rozwiązania są najlepsze
Joanna

Tulu,sytuację ratuje troszkę folia aluminiowa przymocowana do pojemnika z roslinkami od strony pokoju-bardziej błyszczącą stroną w kierunku roślinek.Odbija światło i kieruje na roślinki.Nawet w pochmurne dni mają więcej światła Przy stosowaniu folii,roślinki nie wychylają się do słońca.Życzę samych słonecznych dni-babcia360

Skopiowałam post Babci....chyba mogłam :oops:
Pozdrawiam
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy ktoś wysiewał zielone kalafiory i ma doświadczenie jak rosną w porównaniu do białych? Zielone te takie "normalne" nie romanesco. Do tej pory miałam białe, niebieskie i romanesco - najbardziej byłam zadowolona z tych ostatnich właśnie.
KiniaSG
100p
100p

Post »

Moje siewki kalafiora

Obrazek

Pozdrawiam
Kinia
Pozdrawiam.
Kinia.

loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczne i jakie króciutkie:) To pikowane czy tak zwarto rosną?
KiniaSG
100p
100p

Post »

To już są pikowane :D jak to bywa przy kapustnych, często wybiegają i mi też trochę wybiegły.
Po przepikowaniu już wszystko w porządku, nie wybiegają, żaden mi nie padł i pojawiają się liście właściwe.
Pozdrawiam.
Kinia.

mazia89

Re: Kalafior w tunelu foliowym

Post »

Witam,

Wiem, że kalafior powinno się wysiewać wcześnie ale dopiero teraz dorwałam nasiona. Co myślicie, wysiać teraz w tunelu foliowym czy poczekać do następnego roku? Siał ktoś kalafior z takim opóźnieniem?:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”