Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki

Post »

Witajcie :)
Zostałam poproszona przez Kamilę(Baryczkę) do opisania swojej mieszanki do storczyków.

Obrazek

No więc składa się ona z:

-łupin orzechów laskowych
-łupin orzechów ziemnych
-keramzytu
-dość grubej kory
-styropianu

Wszystko oprócz keramzytu (wyparzam we wrzątku) i styropianu prażę w piekarniku na termoobieguw ok 200st przez 10 do 15 minut.
Niczego później nie namaczam, żeby podłoże było wilgotne, w tak wyprażone i wystudzone zmieszane podłoże przesadzam storczyki, zarówno Phalaneopsis, jak i Cambrie, Oncidium, Miltonię, Dendrobium.
Wszystkie super rosną i póki co podłoże nie pleśnieje.
Zauważyłam, że czują się w nim dobrze storczyki z grubszymi korzeniami jak i z cieńszymi, postaram się do końca tygodnia wstawić trochę zdjęć w moim zaniedbanym wątku storczykowym ;)

Pozdrawiam serdecznie :)

Aniu, Twoje storczyki są piękne, mam nadzieję, że Twoje eksperymenty z podłożem wyjdą im tylko na dobre.
Nie będę oryginalna ale Cymbidium masz na prawde piękne ;:138 ;:138 ;:138
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Asiu witaj, dziękuję za przepis na pewno wypróbuję. Chętnie zobaczę fotki roślin rosnących w takim podłożu. Cymbidium niestety przekwitło, ale za to na pędzie białego Phala widać centymetrową wypustkę, będzie chyba kwitł.
Kochani na moich storczykach pojawiają się tarczniki widocznie jakaś roślina miała to paskudztwo i zaczynają się rozłazić. Na razie oglądam wszystkie rośliny doniczkowe i wycieram, w kilka doniczek włożyłam pałeczki przeciw tarcznikom i innym robalom, ale nie wiem jak w takich wypadkach ochronić storczyki. Może ktoś miał podobny problem :?:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mały kawałeczek na białym Phalu :P
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładne odbicie! Możliwe, że pod wpływem ciężaru kwiatów pęd będzie się ślicznie zwieszał. Podobnie miałam z białym Phal.

Aniu, trzymam kciuki, by pędzik jak najpiękniej zakwitł!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17

Post »

Aniu :arrow: pokazałaś śliczny mix na pierwszej stronie ;:138
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Witam, witam. Bardzo spodobały mi się zdjęcia na 1 stronie.
W sprawie mieszanek i doświadczeń "ślepo" wierzę Jovance, chociaż oczywiście ani mi w głowie podważanie doświadczeń i prób innych osób. :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie, też się cieszę że zaczyna się coś dziać. Na razie nie wiele widać ale wiem że pędzik powinien szybko ruszyć, czekam niecierpliwie. Zdjęcia na początku obrabiałam w Picasa3 fajny program, lubię przeglądać na nim zdjęcia bo świetnie wyglądają. Kolaż też jest prosty do zrobienia, tylko trzeba zmniejszać zdjęcia na mniejszy format. Dziewczyny fotki robię na podłodze bo jak na czymś postawię to nie bardzo wychodzą. A że jestem niewielkiego wzrostu to musiała bym wchodzić na krzesło bo pęd jest dosyć długi a pędzik maleńki. :;230 Postawiłam na stole ale zdjęcie wyszło do niczego. :wit
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Jeżeli ktoś chce stosować liście bukowe zalecane w książkach (dawniej) to jednak ostrożniej będzie kiedy się je wypraży, bo niestety w ostatnich latach lasy liściaste też są zagrożone, co prawda głównie dęby, jesiony i olchy...chyba że ma się kilka jednakowych egzemplarzy storczyków i lubi się eksperymentować :wink:
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Nazbierałam wczoraj w lesie takowych liści. Znalazlam młodnik bukowy, były jeszcze na dolnych gałęziach. Myślę, że parzyć nie będę...przecież mrozy -30stopniowe wymroziły wszystko, co szkodliwe. A halny wysuszył ich na pył, ale dosuszam je w płóciennej poszewce poiweszone pod kaloryferem ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

też wszystko zawsze wyparzam w piekarniku, ale obawiam się że takie podłoże jest później bezwartościowe, ponieważ w takiej temperaturze giną także pozytywne mikroelementy, więc nie wiem czy nawóz wystarczy, a poza tym to podłoże jest tak wysuszone że trudno wchłania wodę,ja robię tak że p wyparzeniu gdy ostygnie namaczam w wiadrze z wodą z odrobiną nawozu i podłoże odsiąkam, dopiero wtedy stosuję je do storczyków !? ale nie wiem czy to warte tyle zachodu ?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z liśćmi była bym ostrożna, przecież storczyk trzeba moczyć raz na jakiś czas, liście nie zaczną gnić :?: Wiem że liście pleśnieją i trzymają wilgoć.
Podłoże można chyba wyprażyć zalane niewielką ilością wody wtedy nie wyschnie. Dodać nawóz i odczekać kilka dni aż wszystko nasiąknie, później podsuszyć :?:
Jeszcze chciałam zapytać czy woda ze studni nadała by się do podlewania storczyków, wyciągnięta wiadrem i nie filtrowana :?:
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51

Post »

ja myślę że woda będzie odpowiednia !
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uśmiechnę się do sąsiadki wiem że wyciąga wodę ze studni, sprawdzę jaki będzie efekt :?:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja używam wody ze studni od dwóch lat, raczej nie ma strat, a po deszczówce było dużo.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Aniu mam złe doświadczenia ze skorupkami od orzechów arachidowych , dodanie do mieszanki z kory spowodowało pleśnienie podłoża wiem ,że jeszcze ktoś tez pisał o takich objawach :(
Pomimo tego gratuluję kolekcji i życzę powodzenia w komponowaniu podłoża
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”