Borówka amerykańska - 2cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam, kiedy można przesadzić boróweczki? W zeszłym roku posadziłem je w półmetrowych odstępach i miesąc temu zrosły się tak, że wyglądają jak jeden krzak.... (nawet nie spodziewałem się 70 centymetrowych przyrostów jednego roku) :roll:

Czy wam zdarzało się, że borówka brała sobie rok "odpoczynku" od owocowania, a całą energię wkładała w wzrost?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Poczytaj, co napisałam powyżej. Ja przesadzałam w kwietniu cztery sztuki. Przyjęły się idealnie! :D Można też jesienią po zrzuceniu liści.

Oczywiście - takie przyrosty u borówki występują.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Dziekuje Aniu :):):)
Teraz coś wiemy ;)
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Kontakt:

Post »

aniawoj pisze:Poczytaj, co napisałam powyżej. Ja przesadzałam w kwietniu cztery sztuki. Przyjęły się idealnie! :D Można też jesienią po zrzuceniu liści.

Oczywiście - takie przyrosty u borówki występują.
O przesadzaniu tam nic nie ma, tylko o cięciu :)

Już wiem, przesadzę ją od razu po zrzuceniu liści, żeby szybciej przyjęła się w nowym miejscu.

OFF T.:

Pozdrawiam Koleżankę z Klucz ;)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Macio pisze:Niektórzy podawali by borówkę zasilać siarczanem potasu. Czy koniecznie musi być siarczan potasu czy tez można użyć tylko potasu. jaka jest różnica miedzy siarczanem potasu a potasem?
"Potas" to potoczna nazwa na nawozy zawierające potas. Nie nawozi się samym potasem, pamiętasz pewnie z chemii w szkole, że potas z wodą wydziela dużo wodoru, ciepła tyle, że wodór może explodować i w dodatku tworzy się silnie zasadowy i żrący wodorotlenek potasu.
Z nawozów zawierających potas jest siarczan potasu, azotan potasu, metafosforan potasu, i generalnie sole, zawierające potas w postaci kationu.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Kontakt:

Post »

Czy jeśli do dziś moje borówki nie zrzuciły wszystkich liści, rozwijają niektóre pąki, to mam się bać ? :roll: :roll: :roll:

Obrazek
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Nie powinno im się nic dziać! :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jest to naturalna kolej rzeczy- bez obaw borówka powinna przetrwać zimę :)
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam 2 krzaki borówki.Jeden owocuje już 2 rok a drugi miał tylko kilka owoców .Jest o rok młodszy.
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p
Od: 10 sie 2008, o 22:37

Dylemat

Post »

Moi Drodzy
Mam dylemat bo nie wiem co zrobic z borowka tzn. Jak ja posadzic.
Pod 10cm warstwa ziemi mam gline o pH zasadowym. Zastanawiam sie jak posadzic :
1. Wprost do gruntu.
2. W doniczce wkopanej do gruntu.
3. W doniczce przy scianie.
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Paprykarzu, zerknij do tego wątku, podpowiadam tam jaki sposób sadzenia najlepiej wpływa na borówki.

- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=746734 (post z dnia Pią 20 Mar 2009 16:14)

No dobra, cytuję wyniki badań, ale sama z nich też skorzystałam :) Tyle, że dopiero rok temu, więc o skutkach przekonam się za czas jakiś :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Paprykarz
50p
50p
Od: 10 sie 2008, o 22:37

Borowka

Post »

Jak wasze borowki po zimie?
Ludzie wstydzą się dziś, że ciągle jeszcze wstydzą się tego, czego wstydzili się dawniej.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Praktycznie bez strat, nie okrywane.
Awatar użytkownika
izabellka
100p
100p
Od: 24 mar 2008, o 13:50

Post »

wykopałam sobie na działeczce (jeszcze nie zagospodarowanej) dołek na 3 krzaczki borówek
teren jest raczej piaskowy, zmieszany z gliną, obok rosną sosny, które zrzucają jak wiadomo igły
ziemia jest raczej kwaśna, ponieważ rośnie na niej mech, co widać trochę na jednym ze zdjęć
jak sądzicie, czy dół jest odpowiedniej wielkości czy coś zmienić, powiększyć??
w najszerszym miejscu oczko ;) ma 1,5 m szerokości, długie na 5 m
zostawiłam w nim trochę ziemi, którą zamierzam zmieszać z podłożem kwaśnym, mam go na razie 100 l, bo tak mi doradził na 3 krzaki szkółkarz .... ale to chyba za mało!!
czy torf mam wymieszać z całą tą ziemią w dole, czy tylko tam gdzie aktualnie posadzę krzaczek??
domieszać też trochę kory sosnowej?? mam taką, która rok leży na powietrzu, była kupiona w workach jako odkwaszona chyba.... czy nie ma sensu jej mieszać z ziemią i torfem??
czy dla 3 krzaków to nie będzie za mało miejsca??
czy coś teraz zrobić z terenem w pobliżu oczka??
przeczytałam wszystkie wątki o borówkach, żeby nie było, że zielona jestem i zadaję proste pytania, ale zawsze w praktyce na konkretnym przykładzie lepiej to zobrazować :)
mam 3 odmiany Bluecrop, Patriot i Duke (te dwie ostatnie jak czytam nie są najwspanialsze.....)
z góry dziękuję za wszelkie praktyczne porady

Obrazek Obrazek
Obrazek
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;

Życie jest pełne niespodzianek.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Izabelko
Od razu zaznaczam ,że nie jestem ekspertem w tej dziedzinie a jedynie dzielę się swoimi doświadczeniami w amatorskiej uprawie borówek .
Jak na razie mam 5 krzaczków ,wsród nich patrioti muszę Ci powiedzieć ,że właśnie z tej odmiany jestem bardzo zadowolona (ale to pewnie rzecz gustu)
Pytasz czy dołek 1,5x5 m wystarczy by posadzić tam 3 roślinki-moim zdaniem tak,natomiast co do kory odkwaszonej to ja bym raczej nie używała jej do borówek .Skoro ,jak piszesz ,na działce masz las sosnowy to lepiej już zamiast tej kory dać igliwie spod sosen jako podściółkę .
100l kwaśnego torfu na wypełnienie tak dużego dołka to chyba jednak za mało ,bo myślę ,że lepiej borówki bedą rosły gdy podłoże będzie nie tylko wokólł rośliny,ale nieco dalej również.Poza tym łatwiej Ci będzie utrzymac prawidłowe pH w glebie ,gdy torfu będzie jadnak więcej.

Takie jest moje zdanie ,ale być może odezwie sie ktoś ,kto lepiej zna się na borówkachi a wtedy trzeba będzie zweryfikować moją opinię.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”