Wiktoria_W - Dziękuję bardzo. Tak dwie pierwsze zaczynają już robić wrażenie... a trzecia sobie powolutku rośnie, korzysta z uroków dzieciństwa...
Domimika - Dzbanecznik to dosyć wybredna bestia. Jak tylko coś mu nie spasuje to od razu traci dzbanki. Wysoka wilgotność, dobra temperatura i dobre oświetlenie - to wystarczy spełnić, aby rósł ładnie. Wiem nie jest to łatwe, sama trochę eksperymentowałam z moją biedną ventratą, ale w końcu wyszło jej to na dobre. Muchołówka może czernieć z przelania, jakby było to przypalenie przez słońce, to najpierw na liściach robią się takie żółto - czarne/brązowe plamki, a potem żółknie cały liść

Więc warto ją troszkę przesuszyć (ale z umiarem i bez przesady!!) i powinna się spamiętać. Jak są robale, to spokojnie można popryskać jakimś środkiem owadobójczym, ale tak, żeby roztwór nie został w podstawce.
Kapturnice to chyba najłatwiejsze w uprawie rośliny

:P słońce, woda i rosną jak szalone :P
A co do pływaczy to są takie, które rosną tylko w wodzie, ale są i takie, które rosną w mieszance torfowej

Moje akurat rosną w torfie, piasku i w odrobinie mchu. Zdobycz łapią przez pułapki, które mają w korzonkach... Jak kiedyś mnie natchnie

To postaram się zrobić im zdjęcie.
PS Zczerniałe pułapki muchołówkii odetnij, bo mogą być w późniejszym czasie przyczyną różnych, ciekawych ( dla oka, ale dla rośliny nie koniecznie) grzybów.
Adam12222 - Aż tyle komplementów

... dziękuję bardzo :P O tak... skuś się na ich hodowlę, zapewniam nie będziesz żałował