Liczi z nasion wymagania,uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
anja710
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 gru 2011, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje liczi

Post »

Oto moje liczi:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Wysadzone jakoś na początku lutego.Początkowo stało pod ledami w kuchni a teraz już stoi na parapecie.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje:
Obrazek

Mam wrażenie, że moje liczi ma węższe listki niż te na Waszych zdjęciach.
dawid1714
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 sty 2012, o 22:22

Post »

Moje lichi zostało zasadzone z końcem grudnia i jak na razie doczekałem się 3 liścia.
anja710
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 gru 2011, o 21:44

Post »

Myślę że jak będzie większe to i listki urosną, te moje najmłodsze listki też są węższe
x - o -0
---
Od: 1 wrz 2010, o 00:07

Re: Liczi , bananowiec i pachira wodna wykiełkowały!!

Post »

Moje liczi ma już 3 lata i 250cm ;:333 niestety na zimę gubi liście obecnie został mu jeden. Formuję go na proste drzewko.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

No to już wiem ile mniej więcej na liczipoczekam;)
x - o -0
---

Post »

Filigranowa27 pisze:No to już wiem ile mniej więcej na liczipoczekam;)
Na owce jeśli się pojawia, trzeba będzie więcej poczekać.

Dziś wygląda mało okazale, bo gubi lisice na zimę, ma mało ładnego liścia jak na zdjęciu

Obrazek

Obrazek
SLIMI
200p
200p
Od: 21 kwie 2010, o 11:11

Post »

Dzięki za fotki. Jeśli chodzi o bananowca to zdjęcie jest marnej jakości ale to raczej nie on Ci wyrósł. Mały bananowiec wygląda zupełnie inaczej. Poza tym odradzam wszystkim kupno nasion bananowca. Na 100 nasion jak wyrośnie parę szt to jest duży sukces. 90% gatunków bananowców w ogole nie wykształca nasion więc zawsze lepiej kupić sadzonkę.
dawid1714
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Moje liczi ma już 3 lata i 250cm
jak tyś to zrobił że masz go takiego dużego, jak szukałem jakiś info o nich to max wysokość to była z pół metra a to już też były co najmniej 2 letnie okazy,
jestem w szoku że tak szybko urosło, też chce żeby moje było takie duże po 3 latach
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

może miało ciemno i się wyciągnęło do światła.
x - o -0
---

Post »

dawid1714 pisze:
Moje liczi ma już 3 lata i 250cm
jak tyś to zrobił że masz go takiego dużego, jak szukałem jakiś info o nich to max wysokość to była z pół metra a to już też były co najmniej 2 letnie okazy,
jestem w szoku że tak szybko urosło, też chce żeby moje było takie duże po 3 latach
Od wykiełkowania stało na parapecie od południowej strony. Od młodego, z każdym podlewaniem nawóz taki sam jak do rosnących obok Bugenwilli, są z tego samego rocznika. W pierwszym roku przyrost było około 40cm i mocno się krzaczył, a ja formowałem go na drzewko o jednym pniu więc wszytko co uciekało na boki odcinałem. W drugim roku miał około 120cm, podobny scenariusz, wszystkie gałązki jakie pokazywały się na pniu głównym od razu "ciach" trzeci rok to przyrost o kolejne 130 cm i na tym koniec czubek "ciach". W tym roku będę formował koronę jak wyjdzie, czas pokaże. :uszy. Nie ma róży bez kolców, silne azotowe nawożenie wyciągnęło drzewko mocno w górę, ale pień jest słaby, cienki i wymaga na razie podpory. Połowa pnia, już jest mocno zdrewniała więc liczę, że w tym sezonie stanie o własnych siłach.
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14

Post »

i w ten oto sposób zmarnowałeś 3 lata uprawy. Trzeba było nie ciąć tylko zostawić sama by się zrobiła korona na ok 130 cm a nie na tak wysoko jak chcesz.
x - o -0
---

Post »

eleanor pisze:i w ten oto sposób zmarnowałeś 3 lata uprawy. Trzeba było nie ciąć tylko zostawić sama by się zrobiła korona na ok 130 cm a nie na tak wysoko jak chcesz.
Wydaje mi się, że świadomie działam. Forma końcowa ma przypominać grzyb, niecięcie, powodowało by nieregularna formę. Pień formuję przez silne dociąganie do wzmocnienia z bambusa, opaskami, bardzo dbam o zachowanie idealnej linii prostej. Jak będzie zachowywać się drzewko i w których miejscach pojawia się młode gałązki, nie mam wpływy, ale na pewno będą formowane do oczekiwanego kształtu.
dawid1714
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ja też bym chciał żeby moje lichi jak i inne były w formie drzewka a nie krzaczora, póki co jeszcze nie wiedzą co to nawóz
Awatar użytkownika
Valkoinen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 wrz 2012, o 11:41

Liczi o różowych przyrostach z pestki

Post »

Witam :wit
Jakiś czas temu zabrałam się za sadzenie liczi z pestek owoców kupionych w sklepie. Po kilku tygodniach wykiełkowały mi wszystkie posadzone. Niektóre już zostały rozsadzone do osobnych doniczek. Ciekawi mnie jedna rzecz, mianowicie różowy kolor jednej z roślinek. Maluch nie ma jeszcze pędu. Dla ułatwienia wstawię zdjęcie
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Wybaczcie za fatalną jakość
Pozdrawiam, Sara
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”