Mszyce oprysk naturalny.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mszyce tylko naturalny oprysk.
opryskałam mszyce na rh Colą-działa!
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Widocznie słodzik zawarty w Coli mszycom nie służy. Widziałem już jak ktoś stosował słodzik + kwasek cytrynowy i coś jeszcze, ale nie pamiętam co i twierdził, że lepszy od Mszycolu. Pozdr, Francik.
Francik
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Olejkiem pomarańczowym też ponoć pryskają, ale nie testowałem.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- polikola
- 500p
- Od: 16 maja 2012, o 15:31
zabrzmiało ciekawie, sama mam stada mrówek różnokolorowych - czarne, czerwone, żółte, tyle tylko że moje mrówki postanowiły zrobić sobie hodowlę mszyc na moich daliachEdiii pisze:dzięki za radę - poczytałam o mrówkach i zaopatrzyłam się w cynamon..... Zobaczymy jak mrówki zniosą ten przyjemny zapach
jaki to przepis?
Pozdrawiam - Paulina
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
Moje parapetowce (także storczyki) Mój ogród
Moje oferty kupna / sprzedaży /wymiany
Tym cynamonem to wielkiej szkody nie zrobiłam tym ruchliwym szkodnikom. Biegają nadal i czynią zło.
Znalazłam w necie inne jeszcze metody na mrówki. Jednym z nich jest polewanie bestii wyciągiem z pokrzyw i czosnku (pokrzywy moczyć 48 godzin). Polewnie mrowisk.
Bardziej drastycznym to polewanie mrowisk wrzątkiem.
Dodam, że moim zamiarem było żeby tych nieproszonych gości przepędzić ? zmusić do wyprowadzki a nie totalna zagłada. Dlatego ten cynamon. Ale po cynamonie mają się zadziwiająco dobrze.
Znalazłam w necie inne jeszcze metody na mrówki. Jednym z nich jest polewanie bestii wyciągiem z pokrzyw i czosnku (pokrzywy moczyć 48 godzin). Polewnie mrowisk.
Bardziej drastycznym to polewanie mrowisk wrzątkiem.
Dodam, że moim zamiarem było żeby tych nieproszonych gości przepędzić ? zmusić do wyprowadzki a nie totalna zagłada. Dlatego ten cynamon. Ale po cynamonie mają się zadziwiająco dobrze.
Pozdrawiam
Ediii
Ediii
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gnojówką z pokrzywy rozcieńczoną też lali na mrówki, ale jaki efekt nie wiem.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Pokrzywa mrówkom nie przeszkadza, jako taka - bo gnojówka może?
Co do zapaszków mrówki nie lubią szałwii i mięty, podobno także wrotycza i piołunu. Także w formie maceratu czy gnojówek. Te zioła generalnie są stosowane do odstraszania owadów. Co do szałwi i mięty mogę potwierdzić bo tam gdzie rosną mrówek nie ma - ale mięta pieprzowa, ta rozmnażana z odrostów; bo koło zwykłej mięty zielonej są (ta jest sprzedawana w nasionach jako 'pieprzowa').
Niestety różne gatunki mrówek różne mają gusta co do zapachów, ale spróbować można. Parę innych aromatów też może zadziałać: pomidory (ziele), majeranek, tymianek, lawenda - ale mrówki w tymianku widziałem...

Co do zapaszków mrówki nie lubią szałwii i mięty, podobno także wrotycza i piołunu. Także w formie maceratu czy gnojówek. Te zioła generalnie są stosowane do odstraszania owadów. Co do szałwi i mięty mogę potwierdzić bo tam gdzie rosną mrówek nie ma - ale mięta pieprzowa, ta rozmnażana z odrostów; bo koło zwykłej mięty zielonej są (ta jest sprzedawana w nasionach jako 'pieprzowa').
Niestety różne gatunki mrówek różne mają gusta co do zapachów, ale spróbować można. Parę innych aromatów też może zadziałać: pomidory (ziele), majeranek, tymianek, lawenda - ale mrówki w tymianku widziałem...

-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Kontakt:
No cóż, ile mrówek tyle sposobów pewnie
Ja gdzieś tu na forum doczytałam, ze mrówki nie lubią fusów od kawy, które jednocześnie przyciągają dżdżownice. Przyznam się, ze próbuję z dość dobrym skutkiem. Problemem jest tylko to, ze za mało kawy jeszcze piję i za mało fusów mam. W każdym razie w dwóch miejscach na które leje regularnie fusy od kawy mrówki prawie zniknęły, ale jak tylko się podleje i spłucze fusy to za jakiś czas zaczynają się złazić na nowo więc chyba trzeba to robić bardzo regularnie i fusami polewać grubo na mrowiska

Ja gdzieś tu na forum doczytałam, ze mrówki nie lubią fusów od kawy, które jednocześnie przyciągają dżdżownice. Przyznam się, ze próbuję z dość dobrym skutkiem. Problemem jest tylko to, ze za mało kawy jeszcze piję i za mało fusów mam. W każdym razie w dwóch miejscach na które leje regularnie fusy od kawy mrówki prawie zniknęły, ale jak tylko się podleje i spłucze fusy to za jakiś czas zaczynają się złazić na nowo więc chyba trzeba to robić bardzo regularnie i fusami polewać grubo na mrowiska
Pozdrawiam serdecznie. Magda
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 4
Ooo muszę wypróbowaćlobuzka pisze:
Na mszycę super spawdza się:
0,5 łyżeczki sody
0,5 łyżeczki oleju
1l ciepłej wody
U mnie sprawdza się w 100%
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
Z tym olejem trzeba uważać jak roślina na słońcu.Krople działają jak soczewki.W ten sposób opaliłam liście różom.Mszyce zniknęły,ale liście też
.Odnośnie mrówek zauważyłam tam ,gdzie sieję gorczycę mrówek brak.Gorczycy używam jako nawozu zielonego.

Pozdrawiam!!!
A ja mam takie pytanie, jak opryski np gnojówką (rozcieńczoną) czy innymi wymienianymi tu miksturami działa na biedronki, na postacie dorosłe jak i na larwy?
Np Himal dawny bioczos niby nie działa negatywnie na biedronki więc z tego wnioskuje że zwykły preparat z czosnku zrobiony samemu też nie będzie miał na nie złego wpływu.....hmm?
Np Himal dawny bioczos niby nie działa negatywnie na biedronki więc z tego wnioskuje że zwykły preparat z czosnku zrobiony samemu też nie będzie miał na nie złego wpływu.....hmm?
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
piszą,że nie szkodzą
znalazłam ciekawe info i sposoby radzenia sobie ze szkodnikami
http://e-koppert.pl/na-mszyce,22.html
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Asiu, czego to ludzie nie wymyślą. Larwy w butelkach
Qurczę , tylko te ceny .... Muchówek nie chcę nawet za darmo, inne całkiem mile widziane
Link bardzo ciekawy 

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Kontakt:
A ja od dawna się zastanawiam dlaczego nikt w szkole nie uczy jak wygląda larwa biedronki ???????asma pisze:piszą,że nie szkodzą

Gdyby ludzie wiedzieli pewnie znacznie więcej by tych larw ocalało, a Ci co zabijają larwy biedronek z braku świadomości co to jest i czemu służy to pewnie by ze złości pękli gdyby się dowiedzieli ile kasy zmarnowali gdyby liczyć je w tych cenach jak widać w linku

Skądinąd bardzo ciekawy link!
Pozdrawiam serdecznie. Magda
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
160 zeta za larwy hmm to już przesada,całe szczęście inne sposoby na mszyce rosną w rowie