Identyfikacja - jaki to storczyk ?

Zablokowany
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:P kobieta ? tylko z racji końcówki --is / wszystkie z łaciny oznaczają rodzaj żeński /
już pisałam o tym

Wydaje mi się ,ze bezpieczniej jest wyzbyć się określania rodzaju żeński,męski,nijaki
w rozważaniach , rozmowach.A już na pewno nie podkreślanie tej inności.
To podkreślam, zważywszy na fakt braku odpowiedników nazw polskich --->.
wydaje się bardziej racjonalne w podejściu..
Zawsze to jeden błąd mniej .
Niby mniej istotny, ale dla znawców tematu i łaciny może być rażący.

Dla poprawności należałoby podać wszystkie zasady i konsekwentnie je egzekwować.
Uważam jednak ,ze nie jest czas jeszcze na takie dyspóty o samych zasadach.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Jaki to storczyk?

Post »

Jaki to storczyk?? Bo to storczyk prawda? Uratowałam go przed wyrzuceniem, ale teraz nie wiem jakie warunki mu zapewnić. Czy jest możliwe, że jeszcze zakwitnie?
Bardzo Was proszę o pomoc
Obrazek Obrazek Obrazek :wink:
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Z pewnością jest to Dendrobium. Dwie większe są chyba już po kwitnieniu, ale trzecia jest młoda i odpowiednio traktowana zakwitnie. Wrzuć w wyszukiwarkę Dendrobium i poczytaj o jego pielęgnacji.
Awatar użytkownika
Paweł,,<
50p
50p
Od: 6 lip 2007, o 20:27

Post »

Witam
Moim zdainem to dendrobium typu Nobile
Jestem obcy i nic co obce nie jest mi obce
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu jaki to storczyk już wiesz (czytaj wyżej) a tu polecam Ci ciekawą stronkę,
która pomoże w pielęgnacji Dendrobium.
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html

Jagoda :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

to jest Dendrobium nobile. ale nie napiszę, co trzeba zrobić, by zakwitło, bo nie mam pojęcia o uprawie tych storczyków, one u mnie rosnąć nie chcą.
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

Super! Bardzo bardzo dziękuję wszystkim za identyfikację ;:1 Dobrze jest znać "imię" ocalonego:) Jagódko dzięki za linka, wszystko przeczytałam, nawet wydrukowałam :D postaram się zapewnić mu to czego potrzebuje i mam nadzieje, że będzie mu u mnie dobrze. Chciałabym żeby kiedyś zakwitł tak pięknie jak oglądałam na zdjęciach :wink:
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

a co może być przyczyną plam na liściach>?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
platynka :)
Mai
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2008, o 23:39

Identyfikacja -pierwszy storczyk

Post »

Witam wszystkich!
Kupilam dzis moj pierwszy egzemplarz, w hipermarkecie, wiec nie wiem nawet, jak sie nazywa - podpisany byl tylko "orchidea". Ze zdjec obejrzanych w necie smiem podejrzewac, ze moze to byc Dendrobium Compactum, ale prosze o potwierdzenie lub podanie wlasciwej nazwy.

Wklejam zdjecia roslinki oraz bryly korzeniowej - nie jestem w stanie ocenic, w jakim stopniu jest mokra i jak powinna wygladac, kiedy trzeba ja podlac :/ - prosze o rady. [zdjecia robione telefonem, wiec bez rewelacji]

Czy powinnam zmienic [chociazby w czesci] to podloze, na jakim roslina byla do tej pory? jeśli tak, to kiedy? Dopiero, jak przekwitnie?

Czy powinnam zmienic doniczke na wieksza, jeśli widac, ze korzonki wychodza gora i sa stloczone?

Jak najlepiej pielegnowac ten gatunek? Jaka powinien miec ziemie? Czy z torfem? Czy potrzebuje czestego zraszania? Jak go nawozic?

Bardzo duzo tych pytan, ale będę wdzieczna za odpowiedzi. Jak juz cos robie, to lubie to robic porzadnie. Ale dopoki nie wiem, jaki to gatunek, nie wiem, jak sie nim zajac.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Witaj Mai. Twój storczyk to najzwyklejsza hybryda Dendrobium typu phalaenopsis i pod takim hasłem wyszukuj wiadomości na jego temat. Stroczyki lubią przyciasne doniczki, a twój okaz raczej nie wymaga w tej chwili przesadzania. To Dendrobium nie może cały czas mieć jednakowo mokro, musi wyraźnie przesychać pomiędy jednym a drugim podlewaniem. Pamietaj, storczyki w większości nie rosną w ziemi, tylko w specjalnym podłożu, którego najwiekszym składnikiem jest specjanie spreparowana kora. Podlewanie lub namaczanie wyłącznie przegotowaną odstaną wodą lub destylowaną. Więcej wiadomości znajdziesz przez wyszukiwarkę, a jest ich sporo :D .
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Podłoże wygląda na wilgotne, więc spokojnie zostaw storczyka na ok. 10 dni. Chyba, że nadejdzie fala upałów i podłoże przeschnie wcześniej.
Mai
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2008, o 23:39

Post »

Dziękuję Wam bardzo za rady.

Sprawdziłam dokładnie korzenie - okazało się, że w środku bryły korzeniowej był wielki kawałek drewna, który nasiąkł kompletnie wodą i, pomimo że reszta podłoża była już sucha, nie wysychał. Wszystkie korzonki, które przez niego przerosły albo były w jego pobliżu - zgniły :/

Wczoraj przeprowadziłam akcję wycinania zepsutych korzonków. Nie było to łatwe, bo kwiat ma je bardzo drobne i większość jest raczej krótka. Możliwe, że nie usunęłam wszystkich zepsutych, ale nie chciałam uszkodzić młodych i zdrowych. Przy okazji wyrzuciłam część podłoża. Do uzupełnienia mam korę, słyszałam też że można dodawać torf. Pytanie - czy może to być torf kwaśny, taki, jakiego używam do borówki amerykańskiej?

I jeszcze jedna sprawa - przy sprawdzaniu korzonków storczyka mojej mamy znalazłam w podłożu 2 takie małe, szare robaczki. Co to jest, czy jest niebezpieczne i czy mogło tego być więcej, tylko nie zauważyłam?
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Mai kup specjalne podłoże do storczyków nie dodawaj torfu ,podłoże musi być przewiewne,i wstaw fotkę robali,będziemy identyfikować
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Witaj Mai
Tak jak już dziewczyny poradziły - uprawiaj swoją roślinkę wg wskazówek dla falenopsisów.
Przesadzania i cięcia korzeni dokonuje się gdy storczyk przekwitnie. Chyba że roślinka wymaga natychmiastowego ratunku.
Skoro już poobcinałaś korzonki, to koniecznie zdezynfekuj rany cięcia - np. zasyp cynamonem lub węglem drzewnym. Nie wsadzaj też od razu storczyka do podłoża - niech poleży z dobę "na zewnątrz". Potem do lekko wilgotnego podłoża dla storczyków (na dno możesz wsypać warstwę styropianu lub keramzytu) i podlać delikatnie dopiero po jakimś czasie (po jakim?- trzeba obserwować roślinkę) Poza tym musisz się liczyć z tym, że kwiaty mogą opaść. Jeśli tak się stanie nie obcinaj łodyg.
Co do torfu - nie dodawaj. Dorela dobrze radzi :)
Pozdrawiam serdecznie
ElizaGa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lip 2008, o 11:24

Post »

Witam, mojego pierwszego storczyka kupiłam na przywitanie mojego dziecka :D teraz Oliwia ma 10 miesięcy a Storczyk kwitnie razem z nią :) chciałabym go przesadzić ale podobno ma być w tej przezroczystej doniczce cały czas :?
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”