nieulozona-tak jak tylko pojawi się nowy pęd i troszkę podrośnie to praktycznie codziennie obracam doniczkę, bo strasznie się pchają w stronę słońca.
Malachitek uwierz mi, że dla mnie to też są czary
wisnia897 akurat nie ja zaplatałam tego storczyka, takiego dostałam. Ze starych pędów wyrosły trzy nowe (plus jeden ze stożka) i teraz już rosną sobie jak chcą
Witaj Aniu
Przybywam z rewizytą i co widzę?,duży,ładnie zagospodarowany ogród,ciekawe krzewy kwitnące różnymi kolorami i zielone zdrowe doniczkowe
Ktoś tu wcześniej powiedział,że nie ma rąk do storczyków ,hoduję je już od kilku lat ale takiego długiego pędu jaki wypuścił Twój storczyk nie doczekałem się jeszcze na żadnym z moich -
Niech Ci zdrowo rosną wszystkie Twoje zielone i kwitną na okrągło
Pozdrawiam.
Dziś będzie o zielonych, które sama ukorzeniłam.
Na początek zamiokulkas, do którego trzeba mieć ogromną cierpliwość Ale cóż za radość, kiedy wyrasta pierwsza łodyga
I trzy młode fikusy, przy czym dwa posadzone razem do jednej doniczki
W sumie teraz do mnie dotarło, że chyba za chwilę będę musiała je przesadzić
Wiesz co Moniko, właśnie zauważyłam od jakiegoś czasu, że stanął w miejscu myślisz, że to wszystko na co je stać??? Że już dalej nic nie puszczą, ani nie urosną?
W sumie to nie wiem, mój jest taki duży, kupiłam go w biedronce wtedy za 14zł. Najpierw wypuścił dwa nowe pędy, a od kilku miesięcy po prostu stanął w miejscu i nic się z nim nie dzieje. Twój jest młody, może teraz nie pora, albo coś.
Aaaa, to ja myślałam, że też wyhodowałaś sama. W takim razie czekam dalej... Moja mama ma tego kwiatka i jest przecudny!!! Duży, z pięknymi, błyszczącymi liśćmi i w tym roku to już dwa razy zakwitł. Jak znajdę chwilę to jutro zrobię mu zdjęcie.
Wczoraj pojechałam kupić komuś kwiatka na imieniny i natrafiłam na wyprzedaż nieco poturbowanych i przekwitniętych storczyków. Nie zrażając się tym faktem nabyłam dwa okazy. Jeden jest dwupędowy, niestety z "towarzystwem", ale liczę na to, że sobie z tym poradzę. Liście i korzenie w nie najgorszym stanie. Co o nich sądzicie?
Storczyki nie wyglądają najgorzej, pod Twoją opieką na pewno im się poprawi.
Powiedz mi, jak Twoja mama to zrobiła, że dolne części łodyg zamiokulkasa są takie grube ?
Fikusy bardzo ładne Ja już wiem, aby swojego w ogóle nie przestawiać, ani nie obracać, bo od razu gubi liście. Od wiosny stoi w jednym, tym samym miejscu i nie zgubił prawie żadnego listka, gdybym wiedziała o tym wcześniej, to teraz byłby bardziej gęsty.
Ten drugi storczyk łaciatek wygląda całkiem normalnie, ma bardzo ładne liście. A co za towarzystwo się przyplątało?