Izo, jaka tam ze mnie królowa. Krzaczków hebe mam dużo ale odmian chyba tylko 6.chatte pisze:Łał! 40 krzaczków?No to już wiem Krysiu, jaki tytuł Ci się należy: królowa hebe!
Albo ładniej : Królowa Hebe ;)
Hebe uprawa, jak przezimować ?
- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- kryska
- Przyjaciel Forum
Zeniu, krzaczków 40 a odmian 6, to znaczy, że mam po kilka krzaczków tej samej odmiany.
- kryska
- Przyjaciel Forum
Już widzę Izo jak w przyszłym roku, gdy Twoje hebe troszeczke sie rozrośnie, zaczniesz je dzielić i jeszcze mnie prześcigniesz w ilości. 

- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Iza napisz proszę,czy udało ci się przezimować to pstre hebe,
które pokazywałaś rozpoczynając ten wątek.
które pokazywałaś rozpoczynając ten wątek.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Izo ..jak tak nałogowo robisz sadzonki..miejsca masz brak, to może mogła bym cię poprosić o sadzonkę tego z pierwszego zdjęcia. bardzo mi się spodobało. Mam tylko jedną odmianę, ale widzę że ty też ją masz.chatte pisze:To by nie było wykluczone, bo ja raczej nie dzielę, za to nałogowo robię sadzonki - gdyby nie ...brak miejscaU mnie raczej pozostanie kilka

- TAJGA 2008
- 1000p
- Od: 5 sie 2008, o 09:44
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Niestety, nie udało się przezimować tego hebe
Żałuję, ze nie posadziłam go bezpośrednio do ziemi, tylko zadołowałam. Ono nie zmarzło. Przypuszczam, ze uschło
Widać za mało było wilgoci, którą mogło pobrac "od góry', a doniczka uniemożliwiała pobieranie wody korzeniami. Po wyjęciu krzaczka z doniczki, przekonałam sie, ze korzenie praktycznie wypełniały całą doniczkę, były bardzo ściśnięte.
No cóż, teraz już wiem, że nie nalezy zostawiać roslin w doniczkach, w których zostały kupione. Szkoda tylko, ze nauczyć się tego musiałam właśnie na tym hebe
Mam teraz trzy hebe:

Nie znam nazw, wiem tylko, ze to na drugim zdjęciu, drugie od lewej, to bukszpanolistne.
Przed nim jest sliczne niebieskawe. Na pierwszym natomiast, jest zielone, o drobnych wąziutkich listkach.
Jeżeli Zeniu interesuje Cie któreś z nich, to z przyjemnościa wyhoduję dla Ciebie sadzonkę. Na razie na zbyciu nie mam, bo juz oddałam. Chyba, ze z tego pierwszego, bo zdaje sie, ze ono ma odrost

Żałuję, ze nie posadziłam go bezpośrednio do ziemi, tylko zadołowałam. Ono nie zmarzło. Przypuszczam, ze uschło

No cóż, teraz już wiem, że nie nalezy zostawiać roslin w doniczkach, w których zostały kupione. Szkoda tylko, ze nauczyć się tego musiałam właśnie na tym hebe

Mam teraz trzy hebe:

Nie znam nazw, wiem tylko, ze to na drugim zdjęciu, drugie od lewej, to bukszpanolistne.
Przed nim jest sliczne niebieskawe. Na pierwszym natomiast, jest zielone, o drobnych wąziutkich listkach.
Jeżeli Zeniu interesuje Cie któreś z nich, to z przyjemnościa wyhoduję dla Ciebie sadzonkę. Na razie na zbyciu nie mam, bo juz oddałam. Chyba, ze z tego pierwszego, bo zdaje sie, ze ono ma odrost

- TAJGA 2008
- 1000p
- Od: 5 sie 2008, o 09:44
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Iza ja zimowałam swoje hebe,takie jak twoje tylko w innych kolorkach
na widnej klatce schodowej.Ciekawe,że też mi uschło mimo podlewania.
na widnej klatce schodowej.Ciekawe,że też mi uschło mimo podlewania.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Z własnego doświadczenia wiem że im mniejsze listki ma hebe, tym większa jest możliwość przeżycia zimy w ogrodzie , w naszych warunkach pogodowych( oczywiście pod okryciem). mam siedem odmian hebe, wszystkie o malutkich listkach, przeżyły pod okryciem niektóre już 3 zimy, miałem hebe z większymi listkami ( jak na zdjęciach powyżej) , przeżyją , ale w pomieszczeniach. Pozdrawiam . Tadeusz.