Dracena - zalany system korzeniowy,regeneracja

Rośliny doniczkowe
Aksha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sie 2010, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dracena- nagle usychają liscie, głównie nowe POMOCY

Post »

Witajcie,
mam 2 piękne draceny, stoją dosyć blisko siebie - a jakiś czas temu jednej zaczęły intensywnie usychać liście, szczególnie jest to widoczne na nowych! Nie jest przelana, kiedy było intensywne słońce odsunęłam ją od okna, ale miała światło. Jedyna rzecz: zmieniłam jej podstawkę pod doniczką, jest taka na styk, czy to może być przyczyna?
Czy ktoś ma pomysł, co to może być? Jak jej pomóc? Czy ta druga też jest zagrożona?

Proszę pomóżcie, bo jak się patrzy na biedną dracenkę to aż serce się kraje, zobaczcie sami... :(
zanetap
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2010, o 19:13
Kontakt:

Re: Dracena- nagle usychają liscie, głównie nowe POMOCY

Post »

Hej
Mi sie wydaje że te liście usychaja zbyt suchego powietrza. No i tez draceny nie powinny stać na bezposrednim nasłonecznienu bo moze wtedy dochodzić do poparzeń lisci. Ale zawsze mozna przesunac 1-2m od okna i bedzie pieknie. Żeby zwiększyć wilgotnośc dracenie mozna zrobic jej drenaz ze żwirku. Czyli dajesz na podstawke zwirek i na niego doniczke. No i jak bedziesz podlewała roslinke to woda z doniczki bedzie spływała do żwirku z którego bedzie parowała co zwiększy wilgotność. Tez było by dobrze gdybys ja zraszała kazdego dnia (jak jest temp. powyżej 18C). Mam nadzieje ze ci w czyms pomogłam ;) A tak propo to bardzo ładne masz ta draceny ;)
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Roślina jest pokaźnego rozmiaru, a co za tym idzie ma rozbudowany system korzeniowy.
Może po prosty woda gromadzi się w podstawce (skoro jest dopasowana, to nie widać czy podstawka jest pełna wody).
Draceny nie lubią "zimnych stóp" i nadmiaru wody gromadzącej się w podstawku, należy ją wylewać zaraz po podlaniu.
Życzę miłego dnia
Tomek.
Aksha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Super, bardzo Wam dziękuję za rady - zastosuję wszystkie :D
W podstawce nie było wody, sprawdzałam, ale nie wiedziałam, że to tak istotne. Świetny pomysł ze żwirkiem :)
A dracena faktycznie jest piękna, tylko mam nadzieję, że odżyje...
Dzięki raz jeszcze!!!!
Awatar użytkownika
Majorek
500p
500p
Od: 9 lis 2009, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Uschnięte końcówki, żeby nie szpeciły możesz uciąć. Kiedyś i tak dracena urośnie na tyle, że te liście które są teraz zostaną zrzucone, i uformują pień. A nad nimi wyrośnie nowa "korona".
Życzę miłego dnia
Tomek.
Aksha
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zmieniłam dracenie podstawkę, nasypałam do niej kamyczków, podcięłam suche liście i codziennie lekko zraszam - dam znać za kilka dni, czy się poprawiło. :)
Myślicie, że warto aby ją dodatkowo podlać nawozem czy lepiej na razie odpuścić?
zanetap
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2010, o 19:13
Kontakt:

Post »

Hej
OK. Trzymam kciuki. A nawozić powinno sie od marca do października co 15 dni nawozem płynnym dla roślin o ozdobnych liściach. Jak chcesz to mozesz. Daj potem znać co z twoja dracenką. Bedzie dobrze;)
Pozdrawiam
Zaneta

"Siła człowieka nie polega na tym ze nigdy nie upada ale na tym ze potrafi się podnosić.
Konfucjusz "
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”