Marzenko aronia to bomba witaminowa, w każdej postaci.... naleweczki również
A soczkiem już się raczymy, jest pyszny i nie wytrzymamy do zimnych jesiennych dni, ale w spiżarce zostało kilka słoiczków na teraz, nie wszystkie dałam znieść do piwnicy
Oto przepis , z którego robię powidła śliwkowe bez mieszania, już kilka lat..... ależ ten czas leci, już 6 rok

Dawno temu podawała go Hania 1...... szkoda, że nie ma już jej na forum
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA
* 3 kg śliwek węgierek
* 0,5 kg cukru
* 3 łyżki octu
Śliwki wypestkować, włożyć do garnka w którym będziemy smażyć, zasypać cukrem, wlać ocet wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek -(
nie mieszać )- na średnim ogniu i gotować 3 godziny ( jeśli powidła wydają nam się zbyt rzadkie, możemy przedłużyć gotowanie nawet do 4 godzin ) .Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy - to bardzo ważne !!!
Po trzech godzinach mieszamy, jak kto woli słodsze można dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i do góry dnem do ostygnięcia.
Garnek się nie przypali- gwarantuję, ale nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny, nadaje się każdy .