Zieloności (na ogół)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wehlen
100p
100p
Od: 11 sie 2014, o 08:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zieloności (na ogół)

Post »

O Raju... Tak dawno mnie tu nie było, że nie wiem od czego zacząć, żeby choć ciut nadrobić.
Mój bluszcz przegrał walkę z sezonem grzewczym. Tak samo jak skrzydłokwiat i pachira (jakim cudem? O.o).

Ale skupmy się na pozytywach!

To mój najświeższy nabytek. Prezent rocznicowy od męża. "Ja nie wiem, cięte kwiaty kompletnie do Ciebie nie pasują". Przyznaję, ze niegdy nie wiem, czy to miniaturka, czy po prostu bardzo młoda roślinka...
Obrazek

Ten kolega też jest nabytkiem dość świeżym. Dałam mu jednak szansę sprawdzenia, czy będzie mu u mnie dobrze. Rośnie i wypuszcza, więc chyba tak:
Obrazek

A to przywiozła mi niedawno mama. Wyrosło jej w doniczce i stwierdziła, że mi się spodoba. Nie mam pojęcia co to, ale rośnie.
Obrazek

A teraz to, co się radośnie rozrosło, część pierwsza. :wink:
Mój radosny filodendron rośnie niepowstrzymanie:
Obrazek
Przywieziony w zimnie od kuzynki eszynantus stwierdził, że mu u mnie dobrze i rośnie jak szalony:
Obrazek
A ta panienka postanowiła wypuścić odnóżkę. Czy nie powinna rosnąć w szerszej donicy jak się na boki rozrasta?
Obrazek

A na koniec wyjaśnienie mojego braku czasu, tego że mogę być nerwowa i w ogóle wszystkiego:
Obrazek
Ze stanem zdrowia tej szlachetnej kociej damy walczymy od stycznia i jakoś końca nie widać, bo znów coś wygląda nie tak jak powinno. ;:223
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79668" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam :D
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :)
ten storczyk, to miniaturka. Śliczny zresztą :) też mam jednego i jakos bardzo szybko od zakupu mi przekwitł. Nic się z nim nie działo i w końcu wyjęłam go z tego mchu, dosypałam kory i po kilku dniach zaczął mu rosnąć listek :)
Crassula Hobbit tez bardzo ładna. To wdzięczna roślinka i nawet szybko rośnie. Również mam haworsję i przesadziłam ją do nieco szerszej doniczki.
Pozdrawiam.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
vizi
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:52

Post »

Gratuluję nolinek ;:138
Filodendrona mam identycznego i również bardzo go lubię.
A czy można zapytać co dolega kotce? :oops:
Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Awatar użytkownika
Wehlen
100p
100p

Post »

Czyli jednak miniaturka. Na ogół w miniaturkowatość roślin nie dowierzam, od kiedy "miniaturowy" skrzydłokwiat mojej bratowej rozrósł się do naprawdę sporych rozmiarów.

Dziękuję za radę z haworcją. Po świętach poszukam jej jakiejś sensowniejszej doniczki.

Kicia jest po drugim zabiegu. Miała usuwane guzy. Jeszcze się do końca nie zagoiła a znowu chyba coś się dzieje. Nawet mi mały potwór obejrzeć nie da, bo tak bardzo ma dość, że nawet na mnie syczy. ;:151
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=79668" onclick="window.open(this.href);return false; Zapraszam :D
nieulozona-tak
500p
500p

Post »

Ale storczyk miniaturka miniaturką pozostanie (tak mi się wydaje :) ). Ja z rodzaju mini miałam dwie zielistki, oplątwę oraz haworcję które się rozrosły do normalnych rozmiarów. Doniczka do haworcji nie musi być dużo szersza, troszeczkę wystarczy :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Wehlen
100p
100p

Post »

Przyznaję się, że nie mam serca ostatnio do niczego. Ale żeby całkiem nie ześwirować staram się robić cokolwiek.

Więc na pierwszy ogień idą posadzone już razem moje kalanchoe, które postanowiły znów zakwitnąć (różowe kwitnie niemal cały czas, czerwone było obrażone od roku).
Obrazek

Po drugie prezent od mamy. Tym razem dracena. Cieszy mnie. bardzo lubię draceny.
Obrazek

I teraz już bez zdjęć. Moja dracena obrzeżona rozdrażniła mnie długim łysym pniem z pióropuszem na końcu. Pocięłam jej pień na kilka kawałków. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Zwariowany kroton padł ofiarą przędziorków.

Powoli zaczynam walkę z balkonem. Niedługo powinny zakwitnąć pierwsze tulipany. Dziwaczki wykiełkowały i radośnie pną się w górę. Tak samo jak groszek pachnący. Póki co siedzą w domu, jakoś nie mam odwagi ich wystawić na balkon już...
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

A ja czekam na zdjęcia twego balkonu obsypanego roślinkami;) :wit
Awatar użytkownika
Traffcia
100p
100p
Od: 7 kwie 2015, o 15:30

Post »

Witam
Fajny wątek i fajne roślinki. Najbardziej podoba mi się historia twojego szalonego krotona. Wszystkie krotony mają super liście, ale u mnie chyba jest za mało słońca na ich uprawę, więc tyle mojego, ile u innych sobie pooglądam.
Gratuluję nolinek i od razu dopytam jak tam pachra? Śliczna roślina, jestem właśnie na etapie wysiania nasionek.
Super, że udało ci się z paprotką. One właśnie tak mają, że nie w każdym miejscu chcą rosnąć.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Beata
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Piękny prezent od męża :wink:
Biedny kotek niech wraca do zdrowia i to szybciutko :!:
nieulozona-tak
500p
500p

Post »

Bardzo ładne nowości. Ja draceny też lubię. One ładnie szybko rosną :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Wehlen
100p
100p

Post »

Dziś nieco zewnętrznie, bo balkon zaczyna wschodzić. A coś już nawet zaczyna kwitnąć. :D

Balkonik mam malutki (z typu wnękowych wielkości "nawet suszarki tu nie rozstawię za bardzo...")
Na jesieni posadziłam tulipany w jednym korytku. Były czarne, więcej czarnych, czerwone i białe. Póki co kwitnąć planują tylko czarne, ale to mi nie przeszkadza. Na nich zależało mi najbardziej.

Obrazek

Na dole stoją korytka z groszkiem pachnącym, który mimo miauczących szkodników zaczął w końcu rosnąć (wcześniej nie wiedziałam, że moje koty tak maniakalnie kochają wcinać groszek).

Obrazek

W tej donicy rośnie dziwaczek. Dziś wyszedł na balkon, bo jest obłędnie piękna pogoda, ale na noc chyba wróci do domu. Boję się, że mi zmarznie.

Obrazek

A u roślinek w domu? Ponawiam próbę z zielistką, walczę z syngonium (znów próbuję je ukorzenić), moje drzewko szczęścia niemal całkowicie zbordowiało.
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Też mam identycznego storczyka miniaturkę i kwitnie mi już dosyć długo.
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

Kochana przeszłam sobie po Twoim wątku i muszę powiedzieć, że rozpiętość odmianowa roślin powala na kolana. ;:108 Masz bardzo ładne kwiatuchy! ;:224
Będę tu systematycznie wpadać i podziwiać. :D
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Wehlen
100p
100p

Post »

Dziękuję za ostatnie odwiedziny. :)
Dziś dwie rzeczy.

Po pierwsze moja jedyna nowość. W końcu zdecydowałam się kupić gloksynię. A ta już po paru dniach odwdzięczyła się pierwszym kwiatkiem. :D

Obrazek

Druga rzecz... Nie chcę wyjść na malkontenta, ale to zapewne problem nie tylko mój. Skrętniki kuszą i nęcą. A nawet przyznaję się do absolutnej miłości do wszystkiego co kwitnie bardzo ciemno. Ale kupno liścia za kilkanaście zł, żeby go samodzielnie ukorzenić, to dla mnie zbyt duży hazart. Serio? Ludzie, skąd te ceny? ;:145 (Tak, załapałam doła po przeglądaniu alllllegro)
nieulozona-tak
500p
500p

Post »

Ta gloksynia to nawet fajny kwiatek. Przyznaje, że jakoś nigdy wcześniej nie zwracałam na nią uwagi. Czy to są jednoroczne rośliny?
zapraszam
Te co powodują uśmiech
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”