Pigwowiec japoński (Chaenomeles japonica)

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Drapichrust
100p
100p
Od: 13 kwie 2015, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pigwowiec japoński

Post »

newrom, chciałbym by zaczęły się zagęszczać bo wyrosło dużo pędów ale cienkich i wiotkich, nie tworzą zwartego krzaka. Jeśli radzisz poczekać, to tak zrobię. Nigdy wcześniej nie miałem pigowca, zapowiada się nieźle i nie chcę tego zepsuć.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli trzeba go prześwietlić to wiosną, jak mi się za bardzo rozłazi na boki to biorę sznurek i go opasuje. No i wiosną, gdy kwiaty zaczną opadać trzeba pryskać miedzianem albo czymś innym na grzyba jeśli chcesz mieć owoce :)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Ja w tym roku swoje 2 i 3 letnie siewki posadzę na polu. Część roślin jest zadołowana w doniczkach a część rośnie bezpośrednio w gruncie. Najmniejsze rosnące w skrzynce poprzesadzam do doniczek. Jest tego sporo ale biorąc pod uwagę, że mam 0,5 ha nieużytków będzie gdzie wysadzić. Jedyny problem, że przed posadzeniem muszę sobie poradzić z perzem. Potwierdzam, że niektóre rośliny owocowały już w drugim roku od wysiewu.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p
Od: 26 mar 2015, o 13:30

Post »

Uuu, piękne siewki :D mam nadzieję że pod moją "kołderką" wiosną wykiełkują podobne :wink:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek
Chociaż pigwowce raczej nie boją się mrozów wolę chronić pod koniec zimy krzewy przed zbyt silnym słońcem. Od strony południowej krzewy ocieniowane są choinkami. Dzisiaj odkryłem na działce jeszcze jedną skrzynkę z siewkami pigwowców. Mam nadzieję, że choć kilka to pigwowce japońskie a nie pośrednie.
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p

Post »

Z mojego wysiewu z nasion (zdjęcie powyżej) mam już ok 100 kiełkujących maleństw :D :tan
Wyglądają na razie jak listki bukszpanu na cienkiej łodyżce :D i tak jak dziadek wspomniał, najładniej powschodziły tam, gdzie były wkopane z owocem - mam tylko nadzieję że nie porozrywam ich podczas przesadzania, bo kiełkują dosłownie jedno na drugim
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pigwowce przymierzają się do kwitnienia.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje dopiero się zastanawiają , chociaż pączki dobrze nabrzmiałe i widać kolor.Dzisiaj załapały się na oprysk switchem przy okazji pryskania śliw i wiśni.
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p

Post »

U mnie obecne już pierwsze kwiaty :) oceniając ilość pąków, całe gałązki będą nimi oblepione w tym sezonie :tan
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chcę psuć humoru ,ale to nie oznacza rekordowych zbiorów.Coraz więcej ludzi stwierdza atakowanie krzewów przez brunatną zgniliznę i totalną zagładę zawiązków.
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Więc czy można pigwowca popryskać topsinem w fazie pąka czy lepiej miedzianem pod koniec kwitnienia??
Pozdrawiam Ewa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Topsin jest systemiczny więc lepszy.Ostatnio mokro u Ciebie a to sprzyja chorobie.Proponuję pierwszy oprysk jak połowa kwiatów będzie rozwinięta ,drugi pod koniec kwitnienia czyli 7-10 dni po pierwszym.
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Dziękuję za odpowiedź...tak zrobię,czekam na kwitnienie :wit
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Rubia
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 17:42

Post »

U mnie wszystkie pigwowce, które się pospieszyły w ubiegłym roku i chciały kwitnąć w grudniu, teraz mają po kilka pąków kwiatowych. Wszystkie inne przemarzły :evil: Natomiast obsypane pąkami są dwa krzaczki odmiany Cameo, sadzone bardzo późno, chyba pod koniec listopada. Co prawda, kupiłam je głownie dla kwiatów, pełnych i podobno niezwykle ładnych, ale przy okazji przekonam się, czy będą równie plenne, jak urodziwe. :)
Awatar użytkownika
Shyva
100p
100p

Post »

Moje pigwowce mają już ok 30-40 lat, a owoce zbierane są dopiero od 2 sezonów, więc i tak przeżywają obecnie swoje apogeum obfitości odwdzięczając się za jakiekolwiek zainteresowanie :) przez ten czas nigdy nie chorowały, ale w tym roku mam się na baczności, bo zauważyłam plamy na pobliskiej róży
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”