Piwnica naziemna ,ziemianka - warunki,budowa,zezwolenia
Re: Naziemna ziemianka
Papa asfaltowa wierzchniego krycia na osnowie z tektury istotnie wymaga wymiany co jakiś czas z uwagi na cykle termiczne i bezpośrednie operowanie promieni słonecznych.
Papa w ziemi te cykle termiczne będzie miała łagodniejsze.
Papa jutowa była używana jako izolacja pozioma przy budowie przejść podziemnych, wiaduktów z uwagi na swoją elastyczność. Była stosowana między innymi nad przejściem podziemnym na placu Jana Pawła II we Wrocławiu. To przejście ma już kilkadziesiąt lat.
Papa w ziemi te cykle termiczne będzie miała łagodniejsze.
Papa jutowa była używana jako izolacja pozioma przy budowie przejść podziemnych, wiaduktów z uwagi na swoją elastyczność. Była stosowana między innymi nad przejściem podziemnym na placu Jana Pawła II we Wrocławiu. To przejście ma już kilkadziesiąt lat.
- PlantoHolic
- 50p
- Od: 1 lis 2013, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- PlantoHolic
- 50p
- Od: 1 lis 2013, o 09:34
Jakie jest założenie budowy czegoś takiego?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lis 2018, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ziemianka z drewna
Witam was. Mam pytanie czy ktoś z was robił kiedyś lub ma u siebie ziemiankę z konstrukcji drewnianej ? Tak jak to robili kiedyś. Jeżeli tak to jak zabezpieczaliscie drewno i jakiego gatunku użyć.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Piwnica naziemna ,ziemianka - warunki,budowa,zezwolenia
Po co wam ziemianka? A jeśli już chcesz to wejdź na You Tube. Sam widziałem kilka filmików instruktażowych. O ile się orientuję to ziemianki masowo używano na froncie wschodnim w czasie II wojny światowej. Ale wtedy czas użytkowania wynosił najwyżej pół roku, a z drewnem nie było problemu.
Wojsko rąbało najbliższy las nie pytając nikogo o zgodę. W dodatku zimy były okrutne. Nawet najlepiej zbudowane ziemianki z dawnych czasów wytrzymywały najwyżej 5,6 lat. Potem budowano nowe. Ale z drewnem też nie było problemów. Dębiny i modrzewia było pod dostatkiem. Ciekawe gdzie dzisiaj zdobędziesz modrzewiowe deski. No, ale może gderam...Jak to dziad....
Wojsko rąbało najbliższy las nie pytając nikogo o zgodę. W dodatku zimy były okrutne. Nawet najlepiej zbudowane ziemianki z dawnych czasów wytrzymywały najwyżej 5,6 lat. Potem budowano nowe. Ale z drewnem też nie było problemów. Dębiny i modrzewia było pod dostatkiem. Ciekawe gdzie dzisiaj zdobędziesz modrzewiowe deski. No, ale może gderam...Jak to dziad....
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 8 sie 2015, o 11:58
Wywrotka piachu 2 palety cementu trochę zbrojenia i masz.
O drewnianej radził bym zapomnieć bo jak wyżej ceny drewna dobrego jakościowo zrównają się z żelbetem A pomyśl co będziesz naprawiać po paru latach. Drewno czy zelbeton.
O drewnianej radził bym zapomnieć bo jak wyżej ceny drewna dobrego jakościowo zrównają się z żelbetem A pomyśl co będziesz naprawiać po paru latach. Drewno czy zelbeton.
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Można obłożyć dodatkowo styrodurem dla lepszej izolacji.
Piwniczka
Mam sprytny plan aby w przyszłym roku zorganizować sobie piwniczkę. Przeglądając różne informacje natrafiłem na piwniczki realizowane przez firmy związane z szambami: proponują gotowe betonowe piwniczki do wkopania. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takimi piwniczkami? Może lepiej zbudować samodzielnie (tzn. nająć ekipę budowlaną)? Szczerze mówiąc wolałbym kupić taka gotową.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Re: Piwniczka
Uszczelnione szambo jako piwniczka będzie Cię kosztować 2200 PLN za betonowe szambo + 1000 PLN transport + 3h pracy koparki za około 350 PLN co w sumie daje około 3500 PLN.
I teraz porównajmy to do budowy takiego szamba styropian 5cm hydro w ilości około 50m2 około 1000 PLN, bloczki betonowe w ilości około 600 szt. po 3,5PLN/szt = 2100 PLN, Jakiś dysperbit do omalowania bloczków fundamentowych 50 PLN, koparka też na 3h 350 PLN
W sumie daje to 3500 PLN pytanie ile weźmie ekipa budowlana za zrobienie tego myślę że sama robota będzie trwała około 5 dni + beton do zalania sklepienia i trochę drutów zbrojeniowych, nadproża nad drzwi wejściowe których nie policzyłem w symulacji.
Jeśli mogę podpowiedzieć poszukaj szamba które będzie wyższe abyś mógł swobodnie do niego wchodzić, więc pod uwagę musisz brać szamba o wielkości powyżej 10m3 a wysokości przynajmniej 220 cm (bo odpadnie Ci po 10 cm na podłogę i sufit)
I teraz porównajmy to do budowy takiego szamba styropian 5cm hydro w ilości około 50m2 około 1000 PLN, bloczki betonowe w ilości około 600 szt. po 3,5PLN/szt = 2100 PLN, Jakiś dysperbit do omalowania bloczków fundamentowych 50 PLN, koparka też na 3h 350 PLN
W sumie daje to 3500 PLN pytanie ile weźmie ekipa budowlana za zrobienie tego myślę że sama robota będzie trwała około 5 dni + beton do zalania sklepienia i trochę drutów zbrojeniowych, nadproża nad drzwi wejściowe których nie policzyłem w symulacji.
Jeśli mogę podpowiedzieć poszukaj szamba które będzie wyższe abyś mógł swobodnie do niego wchodzić, więc pod uwagę musisz brać szamba o wielkości powyżej 10m3 a wysokości przynajmniej 220 cm (bo odpadnie Ci po 10 cm na podłogę i sufit)
-
- Od: 12 lis 2019, o 10:27
Podobnie myślę jak marcinbb. Planuję takie szambo zamontować jako piwniczkę. Wyjdzie mnie najtaniej bo mam wysoki poziom wód gruntowych.
Pozdrawiam Paweł
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
U mnie podobnie woda była już 2m pod ziemią z tego powodu nie udało się w rozbudowywanym domu zrobić piwnicy nawet niewielkiej. Bo woda by i tak w niej stała. Teraz sprawa się polepszyła woda jest jakieś 2,5m pod ziemią. Jednak na wiosnę wszystko może się zmienić.
Bloczki fundamentowe mogą przesiąkać nawet przez dysperbit, a w szambie masz gwarancję szczelności zakopujesz i wywalasz kątówką wejście przecinasz druty i masz piwniczkę.
Czekaj gdzieś widziałem na YT filmek jak to było robione może znajdę.
OK Udało się
https://www.youtube.com/watch?v=z5ke74fCbAQ
Bloczki fundamentowe mogą przesiąkać nawet przez dysperbit, a w szambie masz gwarancję szczelności zakopujesz i wywalasz kątówką wejście przecinasz druty i masz piwniczkę.
Czekaj gdzieś widziałem na YT filmek jak to było robione może znajdę.
OK Udało się
https://www.youtube.com/watch?v=z5ke74fCbAQ