Moja wyspa na prerii

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Kompost
200p
200p
Od: 9 lut 2015, o 15:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja wyspa na prerii

Post »

Stosowanie gnojówki z pokrzyw:
Na dno pojemnika niemetalowego układamy pokrzywy (ok. 1/4 wys. pojemnika) i zalewamy wodą. Pojemnik przykrywamy i staramy się codziennie raz wymieszać fermentująca ciecz. Po około 2 tygodniach nawóz jest gotowy (powinien się już nie pienić i pachnie niezbyt pięknie). Podlewać rośliny wodnym roztworem gnojówki (ok. 50 ml gnojówki na 5 l wody).

-- 19 lut 2015, o 15:54 --

W górach sporo jest skrzypu :)
Ogród biodynamiczny na kompoście

Moja wyspa na prerii
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gnojówka z pokrzyw fantastyczna ;:138 W ubiegłym roku stosowałam po raz pierwszy i - rewelacja - nie trzeba było stosować żadnej(tfu...tfu...) chemii. ;:215 Nareszcie ;:303
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Łukasz, a ja w kotlinie siedzę, :D.
Ja sobie muszę jakiś porządny pojemnik sprawić na tę gnojówkę i pójdę w sad za pokrzywą na wiosnę. :D Tam jest najwięcej.
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też robię gnojówki z pokrzywy i skrzypu. Podlewam nimi wszystko od kwiatków po uprawy.
Skrzyp dodatkowo zaparzam i piję z niego herbatki, dzięki zawartości krzemianów ma dobre działanie na włosy , paznokcie i stawy.Zresztą różne ziółka i liście z działki używam do naparów.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Poziomkowa
100p
100p
Od: 18 mar 2013, o 22:25

Post »

Ja się też ze skrzypem zaprzyjaźniłam, a wręcz go hoduję. Bardzo ładnie takie kępy skrzypu wyglądają.
A ze skrzypu i pokrzywy robię opryski na mszyce, działają.
Co dziwne u mnie pokrzywy jest coraz mniej, albo mi się wydaje ...w każdym bądź razie jak się u mnie skończy w ogrodzie, to muszę wywędrować gdzieś na łąkę, żeby pokrzywy narwać. A tam też jej nie jest za dużo.
Ale ja na Górnym Śląsku mieszkam, więc podtruwane jest wszystko na bieżąco ;:222
vimen pisze:Randup też się czasem przydaje.. Ja nim generalnie dwie rośliny traktuje - chmiel i perz. Tzn latam z pędzelkiem i smaruję każde źdźbło perzu :;230 Ale to nie dlatego, że się przysłowiowej "kupy" boję, ale dlatego, ze w przypadku tych dwóch inne metody zawiodły. (Jeszcze mam skrzyp, ale tej ch... to nic już nie rusza więc skrzyp postanowiłam pokochać) Jak wracam z ogrodu to mąż mówi, ze znowu czołgałam się przez grządki (bo cała jestem w ziemi). I boli mnie serce jak mi sąsiad dżdżownice podkrada z kompostownika na ryby. Nie mam zamiaru chemią upraw pryskać mimo, ze w zeszłym roku robaka nawet w pomidorze znalazłam. To chyba mogę się nazywać "eko" mimo, ze czasem randaupa użyję?
Nie mówię, że chemia jest zakazana. Rozumiem, że czasem nie ma rady, ważne, żeby trzy razy się zastanowić, czy nie można inaczej .... :)
Sama ostatnio użyłam kilku chemicznych środków na storczyki w domu, bo straciłabym całą kolekcję. Ale w ogrodzie bym się raczej nie zdecydowała, chociaż nigdy nie mówię nigdy :)
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

anastazja B pisze:Ja też robię gnojówki z pokrzywy i skrzypu. Podlewam nimi wszystko od kwiatków po uprawy.
Skrzyp dodatkowo zaparzam i piję z niego herbatki, dzięki zawartości krzemianów ma dobre działanie na włosy , paznokcie i stawy.Zresztą różne ziółka i liście z działki używam do naparów.
A jak smakuje herbatka ze skrzypu? Mi by się przydało moje włosy wzmocnić.
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58

Post »

Witaj :wit fajnie, ze uwieczniasz swoją działkę od poczatku jej urzadzania .Za kilka lat sam będziesz się dziwił jak bardzo się zmieniła, wypiękniała ;:108 Ja żałuję, że nie uwieczniłam swojej działki /siedliska/ w momencie zamieszkania.Było to jedno wielkie śmietnisko butelek puszek itd , zarośnięte ponad metrowymi pokrzywami a w stawie pływały plastiki sloiki, puszki itd... I o dziwo przez cały czas mieszkali tu ludzie. Minęło 5lat od tej chwili i jest tu kolorowo , czysto i ekologicznie...
Na wiosnę chodzę po sąsiadujących łąkach i zbieram "kupki" krówek, koni , wrzucam to wszystko do starej wanny , zalewam wodą ze studni a w trakcie sezonu dorzucam jeszcze pokrzywę, skrzyp, rumianek i mam roztwór ktorym co jakiś czas podlewam swoje kwiaty, krzewy, drzewa. Wszystko pięknie mi rosnie :D Nalewki do oprysków też robię. Oczywiście kompost też mam.
Miejsce położenia działki też fajne bo zdala od centrum i głownej szosy więc powietrze jeszcze powinno być czyste . Jednak jest pewne ale .
Otóż jestem wściekła na tutejsze przyzwyczajenia - w piecach palą czym popadnie po prostu swoimi śmieciami tj.plastiki , szmaty , buty ,że czasami jak się wyjdzie na dwór to widać czarne dymy z kominów i smród. A naprzeciwko mnie mam sąsiadów ktorzy mają szklarnie i w tym piecu co je ogrzewaja spalają ogromne ilości worków plastikowych po ziemi , paletki plastikowe po sadzonkach , stare doniczki itd.... Jak w rozmowach z nimi daję do zrozumienia, że to nie ekologiczne , że zatruwają środowisko -to widzą we mnie wroga. I tak się stosunki sasiedzkie psują. :( Bo dla nich takie postępowanie to jest oszczędność, ekonomia
Wyjechałam z miasta aby stworzyć sobie, dzieciom , wnukom/ bo porozjeżdżali się po duzych miastach/ sielskie,czyste srodowisko a przez głupotę ludzi jestem zatruwana . Najgorzej,że nie mogę z tym nic zrobić ,nie pójdę na skargę do gminy bo zostanę wrogiem tu wszystkich bo wszyscy robią tak samo bo tak się przyzwyczali. Jednak te nasze tereny wschodnie jeszcze trochę zacofane. Może w końcu kiedyś zmienią swoje myślenie. :?

pozdrawiam i trzymam kciuki za Twoje spełnianie marzeń Bożena
Kompost
200p
200p

Post »

Palenie czym popadnie w piecach, charakterystyczne jest dla mieszkańców całej Polski, nie tylko terenów wschodnich.
Taki proceder jest karalny, i policja może nałożyć mandat karny na takiego chemicznego rozbójnika. Jednak w pełni rozumiem Twoje obawy, zwłaszcza, że sąsiedzi wiedzą już o Twoim niezadowoleniu z palenia przez nich śmieci w domowych kotłowniach.
Niestety żyjemy w dość dziwnym kraju, gdzie obowiązujące prawno nie wszędzie i nie zawsze jest respektowane. Ponadto, system wymierzania kar jest kulawy, mandaty zbyt niskie, a stosownym służbom zwyczajnie w świecie często nie chce się interweniować w takich przypadkach, z uwagi na niską szkodliwość społeczną- co jest ABSURDEM.

Ps. Pytanie do Matry- chodzi o kotlinę Kłodzką? :tan

Moja wyspa na prerii
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Przyznaję się bez bicia, ze my czasem z komina też strasznie na czarno dymimy - normalnie aż nam wstyd. Ale nie palimy, żadnych plastików i innych zakazanych rzeczy. Czasem się taki węgiel trafi mokry i tak dymi. Ale przyznaję, ze wygląda to wtedy paskudnie.
Kompost
200p
200p

Post »

;:209

Moja wyspa na prerii
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Witaj Łukaszu!
Bliskie mi są Twoje poglądy na temat ekologicznych upraw. ;:108
O kompoście wiem niewiele, będę do Ciebie zatem zaglądać celem edukacji. ;:132
Próbowałam zrobić kompost w starym plastikowym kuble na śmieci (120l). Nie chciałam wydawać kasy na plastikowy, sklepowy.
Wywierciłam kilka dziurek w nim, żeby był dostęp powietrza i wrzucałam skoszoną trawę i obierki.
Niestety po jakimś czasie wszystko zbiło się w zwartą bryłę, a to co dobre wyciekło dziurkami. :( ;:223
W tym roku zamierzam wykopać dołek w ziemi ale nie mam przekonania, że się uda. :?
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Kompost
200p
200p

Post »

Przyznam się Wam szczerze, że kompost to moje hobby :))) :;230
Nie wiem czy to normalne, ale czytałem na temat kompostowania ok. 8 książek stricte poświęconych kompostowaniu i ekologicznej uprawie roślin, a do tego książki pani Mai Popielarskiej, a nawet skusiłem się na przeczytanie książki Pani Rozenek. ;:3
W bibliotekach sporo jest też pozycji dotyczących ogólnego prowadzenia ogrodu, w tym także zawsze są działy poświęcane kompostowaniu.
Co więcej, szperając w necie, szukając dodatkowych informacji napotykam na różne rozwiązania i różne szkoły uczące w jaki sposób najlepiej, a czasem też najszybciej uzyskać dojrzały kompost.
Pisze się wiele o pojemnikach i sposobie składowania "produktów kompostowych". Oczywiście można kompostować w plastikowych pojemnikach, które można nabyć w marketach i sklepach ogrodniczych, można zbudować własny kompostownik z palet, siatki, desek, cegieł etc. Można też kopać dołki, albo układać pryzmy.
Wszystko ma swoje wady i zalety.
Jednak trzeba pamiętać o jednym, co jest rzeczą NAJWAŻNIEJSZĄ!!!- kompost nie może wyschnąć, ale też nie może gnić od nadmiaru wody. Pryzma kompostowa musi mieć także dostęp do powietrza, żeby bakterie mogły przeprowadzać proces rozkładu "produktów kompostowych". Ale to zapewne wiecie.

Oczywiście o ile będę potrafił odpowiedzieć- służę radą.
Pozdrawiam
KOMPOST ;:3

Moja wyspa na prerii
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

No i tu pewnie mój błąd. ;:223
Mój kompost wyschnął.
Był w czarnym pojemniku, pod przykryciem i jeszcze te dziurki przez, które wysączył się płyn. ;:223
Trudno, już tak nie zrobię. Człowiek uczy się na błędach.
Niestety nie mam dostępu do palet.
Jeśli wykopię dołek to mam go czymś przykryć?
Musze poczytać o kompoście zamiast zaśmiecać Twój wątek.
Przepraszam :oops:
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

:wit
Znowu trafiłem do Twojego wątku.Podobnie jak Ruda robię kompost w dołach.Wiele rabat w ten sposób powstało.Miałem dużo perzu.Najpierw układałem warstwę skoszonej trawy,pod którą części nawierzchnie gniją.Wybieram korzonki perzu,z których robię gnojówkę ,kopię dół i wrzucam do niego odpadki,czasami przesypuję cienką warstwą ziemi.Ostatecznie dół przysypuję ziemią sieję gorczycę,przekopuję,jakiś poplon na zimę.Na wiosnę sadzę rośliny.Teraz już po dwóch latach.
Mam duży ogród,więc miejsca na doły dużo.Tak przygotowywałem też doły pod drzewa i krzewy owocowe.
Będę zaglądał do Ciebie bo też stawiam na ekologię.
Kompost
200p
200p

Post »

Cieszę, że prędzej czy później trafiacie do mojego wątku- to oznacza, że są wśród nas zwolennicy ekologicznej uprawy roślin :tan
O metodzie, którą opisałeś KLON, także wiele czytałem. Jak ktoś ma np. róże to wykopane wokół nich dołki 30x30 zapełnione materiałem kompostowym dają świetną pożywkę dla tych cudownych kwiatów.
Oczywiście taki system kompostowania nie tyczy się tylko róż, ale większości kwiatów rabatowych no i oczywiście krzewów i drzew - szczególnie owocowych. ;:3

Moja wyspa na prerii
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”