Folia na tunele. Jaka najlepsza ?Kolor? Naprawa uszkodzeń

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
michalina23
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 mar 2017, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Folia na tunele. Jaka najlepsza ?Kolor? Naprawa uszkodzeń

Post »

Dobry wieczór, w najbliższym czasie zamierzam kupić pierwszą szklarnię foliową i spróbować ze swoimi pomidorami. Czy mogłabym prosić o poradę, jaki kolor może mieć folia do szklarni z pomidorami? Czy może być zielona UV4, czy lepiej przeźroczysta? Szklarnia będzie stała w ogrodzie, w nasłonecznionym miejscu. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolor jest wyznacznikiem okresu na ile producent przewidział trwałość folii. Czyli ile sezonów a w roku mieszczą się dwa sezony. Z czasem barwa zanika. Tyle, że tak znaczą rodzimi producenci.
Pozdrawiam
Dariusz
stefos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 gru 2015, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
Mam nietypową szklarnię w kształcie półsfery i potrzebuję zgrzać folię żeby zgrabnie założyć na całość.

Jakieś sposoby na łączenie trwałe typowych foli godne polecenia?

Widziałem sposób łączenia zgrzewani aplandek i tam jest nagrzewnica używana ale jak sobie poradzic z folia dużo bardziej delikatną.

jakaś taśma do tunelów była ale 10m chyba 20 PLN kosztowało a nie wiadomo jak mocno to łączy te folie no i zostaje slad po łączeniu,
wiec zgrzewanie najbardziej mi się podoba tylko jak to ogarnąć?

Pozdr.
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03

Post »

Ja zgrzewałem folie tunelową zgrzewarką do rur pp bo taką akurat miałem, bez prób i kombinacji, poszło za pierwszym razem... będzie trzeba to wstawie zdjęcia :wit
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zawsze ostatecznością jest zgrzewanie foli żelazkiem przez papier śniadaniowy. Kiedyś tak robiłem i sprawdzało się.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Czy w przypadku folii tunelowych rozróżnia się strony, która powinna znaleźć się od środka tunelu a która na zewnątrz? Zakupiłem folię 10 sezonową firmy niemieckiej gardenvit i zastanawiam się nad tym :shock: Czy po prostu obojętnie którą stroną się założy? :wit
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co mi wiadomo, to strona ma znaczenie w przypadku folii pokrytych anty fogiem.
Pozdrawiam
Dariusz
jjdj

Post »

stefos pisze:Witam,
Mam nietypową szklarnię w kształcie półsfery i potrzebuję zgrzać folię żeby zgrabnie założyć na całość....
Zależy z czego masz konstrukcję. Ja mam folię przymocowaną zszywkami do konstrukcji drewnianej. Możesz użyć listw mocujących by ukryć miejsca zgrzewania lub po prostu brzegi folii.
Dylek
100p
100p
Od: 4 mar 2017, o 03:31

Post »

Jaką folie lepiej kupić zwykła czy zbrojona? Zastanawia mnie ilość światła jaka przepuszcza folia zbrojona.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przerabiałem temat i użytkownicy zbrojonej pisali, że rozpada się bardzo szybko. Pozostała im siatka.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
bologno
200p
200p
Od: 30 sie 2013, o 17:34

Post »

Miałem folię zbrojoną zakupioną na alle...drogo. Wytrzymała zaledwie trzy lata. W czwartym roku pozostała po niej praktycznie sama siatka. Miałem wrażenie, że światło także kiepsko przepuszczała. Pomidory pod nią rosły marniej niż pod zwykła marketową folią 4 sezonową. W tym sezonie natomiast założyłem niemiecką gardenvit 10 sezonową i jak na razie jestem zadowolony. Jest pod nią dużo jaśniej a ponadto lepiej utrzymuje temperaturę. temperatura w nocy jest o 3-4 stopnie wyższa niż temperatura na zewnątrz, natomiast w tej zbrojonej temperatura wewnątrz jak i na zewnątrz była bardzo zbliżona, ewentualnie o 0,5stopnia wyższa. Już nigdy nie powrócę do zbrojonej.
Pozdrawiam Janek
jjdj

Post »

Ja mam gardenvit od zeszłej jesieni i po zimie wygląda prawie jak nowa. Prawie, gdyż taśma uszczelniająca się poodklejała i troszkę porysowała folię. Nawet jeszcze pies jej nie uszkodził.

czy spotkał sie ktoś z folia pęcherzykową wielosezonową co w mrozie i podczas upałów nie skruszeje?
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49

Post »

Stoję przed wyborem , zakupem foli na swój tunel , bardzo proszę podpowiedzcie coś co wybrać .
Ostatnia folia wytrzymałą mi trzy lata , pisało na niej A15 była polskiej firmy Foliarex .
Teraz takiej nie znalazłem , ale zastanawiam się nad polską Foliarex UV4 Campoila ,
czy to dobry wybór , czasem u mnie wieje i to solidnie , ma iść na stelaż z rur z wojskowego namiotu ,
pomalowane wszystko na biało , pewnie trzeba będzie odnowić powłokę w tym roku .
x-o-2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2018, o 11:39

Post »

Moi rodzice mają tunel i pokryli go w poprzednim roku folią właśnie tą, o której wspominasz. Jest ok, więc chyba przetrwa 4 sezony. Zakupili ją w sklepie internetowym z produktami i akcesoriami do ogrodów.
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p
Od: 19 maja 2009, o 16:35

Post »

Ja kupuję od lat niebieską (te niby 2-sezonową).Bez ściągania na zimę wytrzymuje u mnie 3-4 lata co mnie satysfakcjonuje.Gdyby nie moje koty,które lubią włazić na tunel,to pewnie wytrzymałaby dłużej. w tym roku zakładam nową ale bez ściągania starej. założę folię na folię.
pozdrawiam ANIA
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”