Odkurzam zaniedbany troszkę ostatnimi czasy wątek
Witam wszystkich miłych gości i dziękuje za ciepłe słowa
Postaram się po kolei odpowiedzieć na Wasze pytania.
Ewo, fiołeczki w szklanych kulach były ukryte na potrzeby wystawy. To są chimery i dlatego oddzieliłam je od reszty, by podkreślić ich wyjątkowość
Kasik, mam ok 50 dorosłych egzemplarzy i drugie tyle w liściach i sadzonkach. Moja kolekcja nieustannie się zmienia, dochodzi coś nowego, z czegoś rezygnuję. Miejsca niestety nie przybywa, muszę chyba znów przemeblować pokój i wykombinować miejsce na półki
Nasturcja, witaj u mnie, cieszę się że wątek się podoba, mam nadzieje, że przydały się niektóre informacje. Te początkowe są już często nieaktualne, gdyż ja też nieustannie eksperymentuję i coś zmieniam, szukam coraz lepszego sposobu rozmnażania i uprawy. Generalnie jeśli chodzi o listki to spróbuj zapewnić im następujące warunki:
Listki lubią ciepło, temperatura do rozmnażania powinna wynosić powyżej 20 stopni, optymalnie ok 24 stopni
Listki lubią wilgoć, należy utrzymywać stale
umiarkowanie wilgotne podłoże. Ja ukorzeniam na knocie, jeśli Ty podlewasz z góry nie dopuszczaj do zasuszenia ziemi, lepiej podlać częściej ale mniejszą ilością wody niż zasuszyć i potem przelać, spowoduje to zgniecie liści i młodych sadzonek.
Listki potrzebują światła (wbrew temu co się powszechnie uważa, liście tez potrzebują światełka do życia) ale nie bez pośredniego nasłonecznienia, najlepsze jest jasne rozproszone światło.
Liście lubią zaciszne miejsca, bez przeciągów.
Sadzić listki płytko, najwyżej na głębokość 1-1,5 cm, wtedy maluszki wyjdą bez problemu.
Podłoże lekkie i przepuszczalne, sypka ziemia najlepiej rozluźniona perlitem. Pod knot w proporcji 1:1 do podlewania z góry wystarczy proporcja 2:1.
Powodzenia
Ekspresja, Wszystkie fiołki pokazane na wystawie to standardy, doniczki kupiłam od polskiego producenta ROTEX, używam ich jako osłonek do doniczek produkcyjnych 9cm.
Można mieć takie obficie kwitnące fiołki bez knota i doświetlania, pod warunkiem, że masz odpowiednie dla nich naturalne oświetlenie i zapewnisz im stałą umiarkowaną wilgotność podłoża. Obfite kwitnienie jest efektem końcowym, najpierw trzeba zadbać o system korzeniowy, masę zieloną a potem dopiero można oczekiwać bukietu kwiatów
Fiołeczki po wystawie odmłodzone i przesadzone, jasno i zielono zrobiło się na półkach
Kwitnie też parę sztuk niestrudzonych maniaków
?? ?????? ?????? / LE Polina Viardo
?? ???????? / LE Ajsedora
Lyon's Fortune Teller (LLG/Sorano)
Kirunia, fuksje na wypuszczały pączków czekam na kwiaty

Kocisko złamało mi jedną, tę piękną kolorową ale postawiłam gałązkę do wody, mam nadzieję, że wypuści korzonki

Muszę kupić doniczki i posadzić je