Bieluń dziędzierzawa ( Datura stramonium )
- AdamJas
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 sie 2011, o 19:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Pilne - proszę o identyfikację gatunku / co to za roślina?
Zgadza się - dziękuję Wszystkim za błyskawiczną odpowiedź.
Dodam tylko, że po raz pierwszy zarosło na całym ogrodzie - i pięknie zakwitło podczas pobytu na wakacjach.
Kwiaty śliczne!
Temat do zamknięcia.
Dodam tylko, że po raz pierwszy zarosło na całym ogrodzie - i pięknie zakwitło podczas pobytu na wakacjach.
Kwiaty śliczne!
Temat do zamknięcia.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Datura jednoroczna,bieluń indiański
Ja mam takiego,który wysiał się sam.
Zaledwie kilka dni temu przesadziłam do z doniczki,gdzie był współlokatorem innej rośliny. Szybko się zaaklimatyzował .
To bieluń dziędzierzawa.
Zaledwie kilka dni temu przesadziłam do z doniczki,gdzie był współlokatorem innej rośliny. Szybko się zaaklimatyzował .
To bieluń dziędzierzawa.
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Re: Prośba o identyfikację.
Bardzo dziękuję , czyli chwaścior i do tego trujący, tylko skąd on przywędrował na moją działkę, może ptaszki rozniosły, ale jeśli trujący to jak to zrobiły??? Pozwolę mu zakwitnąć zanim wywalę, a te zielone -kolcoki- oberwę żeby się nie rozsiało. Nazwy regionalne tej rośliny powaliły mnie na kolana, szczególnie śląska pinderynda lub sandomierska świńska wesz , Polacy pomysłowy naród
Bieluń dziędzierzawa ma bardzo wiele nazw potocznych i ludowych: pinderynda (kieleckie), dędera (wielkopolska), denderewa (Mazowsze), ogórczak (środkowe Mazowsze), tondera, pindyrynda (Śląsk), cygańskie ziele (białostockie), świńska wesz (sandomierskie), bieluń podwórzowy, dendera, dendrak, durna rzepa. Ze względu na jego narkotyczne i trujące własności dawniej nazywano go także czarcim zielem, diabelskim zielem, trąbą anioła.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bielu ń_dziędzierzawa
Dziękuję
Bieluń dziędzierzawa ma bardzo wiele nazw potocznych i ludowych: pinderynda (kieleckie), dędera (wielkopolska), denderewa (Mazowsze), ogórczak (środkowe Mazowsze), tondera, pindyrynda (Śląsk), cygańskie ziele (białostockie), świńska wesz (sandomierskie), bieluń podwórzowy, dendera, dendrak, durna rzepa. Ze względu na jego narkotyczne i trujące własności dawniej nazywano go także czarcim zielem, diabelskim zielem, trąbą anioła.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bielu ń_dziędzierzawa
Dziękuję
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Re: Prośba o identyfikację.
Bieluń ma bardzo ładne kwiaty, ale nie radzę ich wąchać! Śmierdzą! I są szkodliwe dla pszczół. W ogóle cała roślina ma paskudny mdlący zapach. Jest rośliną wskaźnikową gleby bogatej w azot. Niedojrzałe nasiona są niebezpieczne dla dzieci bo są słodkie.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Re: Bieluń dziędzierzawa ( Datura stramonium )
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 maja 2019, o 18:40
W tym roku mamy dużo pracy, przez co nie kosimy naszej ogródkowej łączki regularnie. Udało mi się wypatrzeć tą ciekawą, nieznaną mi wcześniej roślinkę i przykazałam mężowi nie ruszać. Kiedy zakwitła i mogłam ją zidentyfikować miałam dylemat czy zostawić bo mam 5-letnią córkę. Stwierdziłam jednak, że zostawię. Często przypominam dziecku, że to trujące i nie wolno dotykać i jeść. Wolę żeby ją znała, na wypadek gdyby spotkała się z nią w innym miejscu będzie wiedziała co to za "ziółko". Ale gdybym miała całkiem małe dziecko usunęłabym ziele. Trzeba pilnować i uświadamiać dzieci.
Czytałam, że ok.3 godziny po wystąpieniu pierwszych objawów po zażyciu człowiek nie jest świadomy tego, że jest pod wpływem bielunia. Leczenie wymaga hospitalizacji szpitalnej i psychiatrycznej
Osobiście podoba mi się jego zapach, czyli "nie to ładne, co ładne, tylko to co się komu podoba"
Czytałam, że ok.3 godziny po wystąpieniu pierwszych objawów po zażyciu człowiek nie jest świadomy tego, że jest pod wpływem bielunia. Leczenie wymaga hospitalizacji szpitalnej i psychiatrycznej
Osobiście podoba mi się jego zapach, czyli "nie to ładne, co ładne, tylko to co się komu podoba"
Z nadzieją w jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja na przykład nie lubię zapachu lawendy. Dlatego nie ma jej na działce, i nigdy nie używałem Yardley`a.
Ktoś tu oświadczył że bieluń urośnie na każdej glebie...To roślina wybitnie azotolubna i żarłoczna. Więc jak chcecie mieć ładny krzak, to garść azofoski w ziemię.
Ktoś tu oświadczył że bieluń urośnie na każdej glebie...To roślina wybitnie azotolubna i żarłoczna. Więc jak chcecie mieć ładny krzak, to garść azofoski w ziemię.