Mój ogród wśród łąk część 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród wśród łąk część 6

Post »

Eee tą róże to chyba wkleiłaś z lata ;:306 Małgosiu kret mi tak nie przeszkadza, ale nornice gonię smrodami różnymi ;:124
Kret pożyteczny, bo on zjada robale ... a że czasem musi powietrza zaczerpnąć...to trudno :;230 Ostróżki nie siejesz a rosną :D
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Cudowne to pierwsze zdjęcie, jak w parku, z tej strony Twoje bramy jeszcze nie znałam :;230 , cudnie ;:196 .
A drugie zdjęcie spytam co to za trawa się srebrzy, jest piękna.
Pracujesz do końca, nie odpuszczasz, ja coś nie mam szczęścia do pogody. Jak dojadę to albo leje, albo wieje, że głowy urywa. Nic innego nie pozostaje , tylko kosze w garść i w las ;:306 , tam nie wieje. Dalie już dawno mi przemroziło. ;:131 Buźki.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, zgubiłam Cię :oops: Ale już jestem ;:196 :wit
Datury mam od lat. Niekiedy przycinam, niekiedy tylko obieram z liści, albo same opadną. Przechowuję w ogrzewanej kotłowni, od czasu do czasu podlewam. Nie wybijają, dopiero wiosną gdy zaczynam więcej podlewać, wypuszczają listki. Ukorzenić można nawet teraz , w słoiku z wodą , te które obcięłaś gałązki.
Siostra jednej zimy straciła większość, bo miała w nieogrzewanej piwnicy, przycięte. Wiosną nie odbiły ;:108
Zdradź mi na PW, gdzie kupiłaś Abelie?
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu ostróżka teraz pięknie się prezentuje. ;:oj U mnie wzeszły już samosiejki z tegorocznych kwiatów. Zima je zniszczy. Aspirin cudna, ;:215 moja też kwitnie i ma mnóstwo pąków, ale zimno ją hamuje. Przyzwyczaililiśmy się do ciepła, to październik nas rozczarowuje. Pewnie wrzesień wykorzystał całe słońce. ;:108
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu - Masz nornice, bo koty trzymasz w domu :lol: Ja czasami tylko widuję te stworki na ...wycieraczce w wersji nieruszającej się. Takie poranne prezenciki mi koty oferują.

Dorotko - Jak widać moja brama,,,,ma wiele twarzy :lol: Niestety nie znam nazwy tej trawy, ale bardzo szybko rośnie i bezproblemowa jest.Wpadniesz to wykopiemy ;:224 Nie poruszam się dobrze w temacie trawiastym, ale może to się zmieni, bo mam chrapkę na kilka.
Na grzybkach dawno nie byłam w lesie, bo zimno i mokro i za dużo roboty mnie nęka :evil:

Justynko - No mam problem z zimowaniem i to spory. Koleżanka, od której dostałam daturę zimuje obciętą roślinkę w zimnej i ciemnej spiżarni i wiosną zaczyna ją podlewać, po zmianie miejscówki na słoneczną. Mam nadzieję, że mi się uda ;:172
Masz chrapkę na abelię?

Soniu - Oj, mam nadzieję że wrzesień nie do końca wykorzystał słoneczko. Ja czekam na te chwile z utęsknieniem. Dawno nie było u mnie słoneczka, oj dawno. Spragniona jestem bardzo. I praca mi przez to nie wychodzi, strasznie się ociągam ze wszystkim. A tyle jeszcze mam do zrobienia, żeby swobodnie odpoczywać zimą od prac ogrodowych. ;:131

A u mnie totalna nuda kochani. Nie ma słoneczka, jest szaro i buro. I pada, codziennie pada deszcz.
Wczoraj udało mi się posadzić nowe róże. Przy okazji wykopałam mnóstwo cebul tulipanów i teraz muszę je gdzieś utknąć. A już myślałam, że sprawy cebulowe poza mną :;230

Moja nowa hortensja ;:167 Grandiflora. Pasowała na nową rabatę, to grzech było nie brać.

Obrazek

Obrazek

To nowa rabata. Na zewnątrz trawka w szeregu, za nią w szeregu ciemiernik cuchnący. A pośrodku powyżej prezentowana hortensja i ....mnóstwo cebulek tulipanów i krokusów. To było takie nudne miejsce, nie miałam na nie planu, do czasu....

Obrazek

Zobaczcie o co mi chodziło, jak pisałam kiedyś o niewłaściwym połączeniu kilku gatunków hortensji. Najpiękniej prezentuje się Limelight, a najmniej fajnie Pinky Vinky ;:222 To te mocno brązowe akcenty.

Obrazek

I jesienne widoczki....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie zdążyłam zrobić zdjęcia trzmielinie w pełnej, czerwonej j krasie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Należę do tej grupy ogrodników, którzy nie tolerują u siebie pożółkłych liści host. Już ich nie mam ;:185

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Małgosiu,
pamiętam jak kiedyś gryzłaś się strasznie, czy przesadzać klon palmowy.
O ile pamiętam, w końcu go przeniosłaś.
Czy przeżyła przeprowadzkę?
A może to ten ze zdjęcia powyżej?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

He, he, Małgosiu, ja tez nie cierpię tej jajecznej żółci host, u mnie też już jej nie ma.
Swoją daturę zdążyłam przed mrozem zabrać do domu. Nie cięłam jej, jak Ty, i teraz pięknie kwitnie w salonie.
Widzę, że i Tobie ponasiewał się ciemiernik cuchnący. Dobry pomysł z umieszczeniem go w obwódce. A co ja mam zrobić z tysiącami swoich siewek?
Najpiękniejszym jesiennym drzewem jest brzoza. Nie przybiera cyrkowych barw, żółknie nobliwie, a dzięki drobnym listeczkom ciągle wygląda ażurowo i zwiewnie.
Mimo że wiele osób narzeka na nieustający deszcz, ja się cieszę, może dzięki niemu rośliny lepiej zniosą nadchodzącą zimę.

;:196 Jagi
PS. Jak przymocowałaś jabłuszka do wianka?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu jesienne kolory pięknie się prezentują w ogrodzie. Grandiflory zazdroszczę, moja Pink Diamond miała nią być. ;:223 Rabata z uczesanymi, włosistymi trawami już śliczna. Miłorząb cudnie się przebarwił. ;:215 Ta brązowa hortensja, to raczej Vanilka, Pinki Vinki jest bardziej ażurowa.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu mam w ogrodzie obce koty, dostają coś do miseczki to przychodzą, jednak jest ich za mało do obrobienia całego terenu. Nie wiem też czy dają sobie radę z karczownikami, bo te są jak małe szczurki. Koty teraz sterylizują więc się nie mnożą za to mnożą się myszowate :wink: U mnie ciemiernik cuchnący jeszcze się nie rozsiewa, za to korsykański miał sporo siewek, ale jakoś zniknęły ;:oj
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Małgoś, śliczne masz toto na słupie ;:oj Mogę odgapić, mogę?... ;:131
Też nie lubię żółtych host, ale sprzątać też ich nie lubię, takie jakieś oślizgłe i pełno w nich ślimorów ;:222
Miłorząb cudny, mój teraz też jak taka żaróweczka ;:333
A do kreta i ja chyba muszę przywyknąć, kopiec na kopcu kopca pogania :evil:
Jednak jak miałam kota wychodzącego to tego nie było ;:185 A Twój kretów nie lubi? ;:183
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Kwitł Ci ciemiernik cuchnący, też mam kępkę...ma na czubku zgrubienie, czy z tego wypuści kwiaty :?: Liści z Host też się pozbyłam, zdecydowanie rabat lepiej wygląda. Widać na foto iglaki, świerki są wolno rosnace :?:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, jesienne zdjęcia Twojego ogrodu bardzo mi przypadły ;:167 Wnoszą tyle spokoju, a jednocześnie patrząc na takie obrazy dochodzę do wniosku, że i jesień może być piękna. U siebie jakoś tego nie potrafię dostrzec ;:185 Może dlatego, że od miesiąca ciągle pada i nie ma kiedy podziwiać jesiennych uroków? Tęsknię jednak za słońcem i już mi bokiem zaczyna ten deszcz wychodzić :evil: We wtorek przyszły róże z F i nie mam ich kiedy posadzić. Siedzą w wiadrze i tak się moczą już czwarty dzień. Jak tak dalej pójdzie to spleśnieją zanim je posadzę. Jutro ma znów padać, ale nie pozostaje mi nic innego jak nie zważać na złą aurę tylko zakasać rękawy i zrobić swoje, bo na poprawę pogody raczej nie mam co liczyć.
A i jeszcze dokupiłam cebulowe i oczywiście dołożyłam sobie dodatkowej roboty ;:223 Jakoś nie mogłam się oprzeć, bo oczami wyobraźni już widziałam wiosenne kwitnienia :;230
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Hejka Kochani :wit

Słoneczko dzisiaj u mnie ;:3 Nareszcie :heja

Madzia - Ja kiedyś przesadziłam jeden klon, rósł przy thujach i myślę, że one mu zaszkodziły. Ale nie przeżył :( Za to wtedy zakupiłam kilka innych klonów od Konieczki i pomimo, że niektóre z nich rosną zdecydowanie za wolno, to strasznie się z nich cieszę. Ten mały, czerwony też był przesadzany w sierpniu, bo rósł wśród róż i to mi się nie podobało. Mam ochotę na jeszcze jakieś fajne klony ;:224

Jagoda - Jabłuszka klejem na gorąco potraktowałam. Tak wszystko mocuję na wiankach.
Ciemiernik u mnie jeszcze się nie rozsiewa, bo nie kwitł. Dostałam kilka sadzonek od Madzi i oczekuję spektakularnego kwitnienia ;:108 Jajecznica w ogrodzie stanowczo mi nie pasuje :lol: Ale obecnie mamy wokoło pełno tego koloru, który zresztą uważam za bardzo energetyczny. Tak, brzozy są cudne. O każdej porze roku. To ulubione drzewa mojego Sławka i mam ich w ogrodzie dość sporo. Liście są niegroźne, bo bardzo szybko ulegają rozkładowi użyźniając mi ziemię. Tylko, że one ...straszne pijaczki są :lol:

Soniu - Ja już się pogubiłam w tych hortensjach. Ta, którą pokazuję ma jeszcze tasiemkę z nazwą dlatego ją podałam. Muszę zagłębić się w temat. Na początku mojej przygody z nimi podobały mi się wszystkie. Teraz wybieram te, które do końca zachowują biel kwiatów, a nie straszą ogromnymi bukietami zaschniętych, brązowych wiechci. ;:131
Miłorząb już zrzucił listeczki :(

Marysiu - Korsykańskiego nie mam, więc jak siewki zostaną to ja mogę poprosić? ;:173 Uwielbiam ciemierniki, mam takie zwykłe, białe. Niekoniecznie mnie zachwycają swoim ubogim kwitnieniem, ale cierpliwa jestem i poczekam.
O karczownikach nie słyszałam, żeby u mnie były. Myślę, ze koty też dałyby radę. Marysiu, ja mam tak straszną fobię na gryzonie, że trudno mi o tym nawet pisać. W ogrodzie mamy takie specjalne korytka, w które co jakiś czas M dosypuje trucizny, na strychu również, w domu nie mamy bo są koty. Ja tylko raz zobaczyłam coś z ogonem, a było to wiosną i do dzisiaj mój M ma w uszach mój krzyk. Prawie zawału dostał, i nogi prawie połamał tak szybko biegł do mnie. A ja podniosłam budę bo....chciałam zrobić porządki. A spod budy wybiegł.,...RUDY szczur ;:202 Co się działo potem....wykupiliśmy chyba cały zapas trucizny w sklepie. I od tamtej pory więcej nic nie było, ale jestem czujna i co jakiś czas przypominam M żeby dosypał i przejrzał okolice sypialni psów.

Zuza - Odgapiaj i koniecznie pokaż jak wyszło;:108
Moje koty chyba kreta nie potrafią złapać. Pepsi i Mika czyli moje psy też mało zainteresowane łowami, więc odpuściłam. Codziennie przechodzę przez ogród i kretowiny rozrzucam po rabatach, wygładzam na trawniku. Przywykłam. Może nie pokochałam, ale akceptacja jest i już.
Hosty w rękawiczkach wyrzucałam :wink:

Aniu - Nie kwitł mi jeszcze ciemiernik cuchnący, ale każdy z krzaczków ma takie zgrubienia na szczycie i to chyba kwiatostany powstają. Aniu, o jakie iglaki chodzi?

Dorotko - Zdjęcia zrobiłam w przerwie pomiędzy kolejnymi opadami. Bo u mnie też pada i pada. Z jednej strony się cieszę, bo nawodnienie potrzebne, zwłaszcza, że u mnie susza była przez kilka lat z rzędu. Róże posadziłam ubrana w płaszcz p/deszczowy :lol: Mam do dyspozycji zaledwie dwie jasne godziny popołudniowe, to musiałam się sprężać. A od jutra popołudniu już nic nie zrobię, bo to czas kiedy wyjeżdżam po ciemku i wracam z pracy również po ciemku. Zostają weekendy, ale w weekendy babciuję ....więc czarna rozpacz kiedy ja zdążę wszystko zrobić. Cebule też jeszcze mam jakieś ;:224
Muszę zerknąć do Ciebie, jakie róże i w jakiej ilości zakupiłaś. :uszy

Dzisiaj wyszło słoneczko. Ileż radości miałam podczas porannego obchodu w ogrodzie. Wczoraj był dość silny wiatr, targał drzewami aż miło. Cały ogród usłany liśćmi. Nie sprzątam, bo podoba mi się ten jesienny klimacik ogrodu. Poczekam, aż wszystkie spadną :;230 A potem do worów i ziemia liściowa idealna ;:136

Nie było jeszcze u mnie przymrozków, więc lobelia dalej kwitnie, a w otoczeniu z liśćmi wygląda naprawdę uroczo.

Obrazek

Obrazek

Żeniszek, który się sam wysiał nadal zdobi rabaty.

Obrazek

Jesienny pies...

Obrazek

Obrazek

Jesienne takie tam widoczki. Wykorzystałam fakt, że pojawiło się słoneczko

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Papryka może jeszcze dojrzeje na tarasie

Obrazek

Ciemiernik cuchnący być może z kwiatostanem

Obrazek

Takie cośki zostają po przekwitnięciu kobei

Obrazek

I takie kwiatki jeszcze kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słonecznego weekendu życzę :wit
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Iglaki :?: te które mają gałęzie skierowane do dołu ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu Pepsi taka zadumana przy rabatach. :) Ładny ogród w słońcu, ;:215 nawet jak koloru mniej, to wystarczy trochę światła, a już cieplej na duszy się robi. ;:108 Dekoracje zawsze masz klimatyczne. ;:180 Dalie w pięknych donicach takie energetyczne. ;:oj Ja dziś trochę liści pozbierałam, bo dwa dni z przymrozkami wystarczyło, żeby wszystkie spadły. Dobrego świętowania. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”