Reniu, dziękuję Ci za nazwę. Dzisiaj już pospacerowałam sobie wirtualnie wśród powojników i kilka typów mam
Ewo, ponieważ moje różyczki to w większości pierwszaki, to zbyt dużo o nich jeszcze powiedzieć nie mogę.
You are beautiful- jak sama nazwa wskazuje jest piękna. Oczarowała mnie już na zdjęciach ze szkółki a w moim ogrodzie była jeszcze piękniejsza. Kwitnie gronami kwiatów, zachwyca ich kształtem i zapachem. Nie miała chorego ani jednego listka. Nie wiem czy to zasługa samej róży czy też rok był dla moich róż bardzo łaskawy, ale poza kilkoma wyjątkami moje królewny były nadzwyczaj zdrowe

. Gdybym miała wybierać jeszcze raz, na pewno wybrałabym ją znowu. Ona jest po prostu śliczna

Zdjęcia pokazują jej dwa kwitnienia od czerwca do końca sierpnia. Kolejne, zaczynające się pod koniec września, było zdecydowanie nieudane, ale to dotyczyło wszystkich moich róż. Tu niestety miała na to wpływ pogoda, a właściwie zupełny jej brak

. Ciągłe deszcze nie pozwoliły rozwinąć się powstającym pąkom.
You are beautiful 
To róża do zakochania
Marysiu, za zachwyt nad hortensjami bardzo dziękuję

Sama się nimi zachwycam każdego roku i jest mi bardzo miło jak inni robią to samo. Oczywiście, że już pisałam o cięciu hortensji, ale ponieważ sama nie pamiętam gdzie to było, to tym bardziej nie będę tego wymagała od Ciebie

Napiszę po prostu jeszcze raz: Tnę je tak, jak się tnie wszystkie hortensje bukietowe, czyli mniej więcej w połowie marca. Zazwyczaj tnę bardzo nisko, nad drugim oczkiem. Wycinam zupełnie wszystkie cienkie gałązki i te, które rosną do środka. Nawożę tym, co dostanę, zawsze jednak jest to nawóz do hortensji. I nawożę zgodnie z instrukcją. Kiedyś miałam taki, gdzie kazali nawozić raz w miesiącu- to tak robiłam. W ubiegłym roku miałam taki, że tylko trzy razy- to były trzy razy. W sezonie nawożę jednym rodzajem nawozu tej samej firmy. Pierwsze nawożenie zazwyczaj jest w kwietniu, ostatnie przeważnie pod koniec lipca, początek sierpnia. Nie żałuję im wody, zawsze jak jestem na działce, dostają jej solidną porcję.
Słodkich snów