Pierwsze koty za płoty cz.ll

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty cz.ll

Post »

Iwonko dziękuję. ;:196 Wiosną pooglądam jak to wygląda i poszaleję z sekatorem ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej Iwonko :wit Coś wyczułam, że jakieś ślicznoty hortensjowe się pojawiły na FO i przyleciałam rychło jak to mawiała moja babcia :lol: A powiedz mi, jak takie cudo na drzewko wyrzeźbić? I co to za odmiana? Piękne to to jest, ja też chcem :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Reniu, jeżeli już rośnie jako krzaczasta, to na pniu z niej nie zrobisz. Możesz spróbować ukorzenić patyczek i przez kilka lat nie ciąć, prowadzić tylko jeden pęd. Nie jest to jednak łatwe. Próbowałam i nawet mi wyszło, ale pieniek nie był zbyt wysoki. Druga metoda zdaje się, że jest łatwiejsza. Jest to sposób, który z powodzeniem stosuje Sonia-cyma2704. Pokrótce wygląda to tak, że na jednej gałęzi, u samej podstawy nakłada przeciętą doniczkę, do której nasypuje ziemi. Tej gałęzi oczywiście w marcu nie tniesz, tylko pozwalasz rosnąć. I w ciągu sezonu w doniczce powinny pojawić się korzonki. Na jesieni obcinasz i nuż masz pienną. Tylko wybierz hortensję o sztywnych pędach. Nie wszystkie się do tego nadają. Z tych co mam, poleciłabym Pinki Winki i Phantoma. Limelight też się nada ;:108
Basiu, szalej ;:108 Jeszcze odrobina szaleństwa nikomu nie zaszkodziła :tan
Małgosiu, to Pinki Winki :heja Od nie zaczęła się moja hortensjowa miłość ;:167 . Jak poprowadzić na pniu, napisałam wyżej. Ale specjalistką od takich cudów jest Marta. Ona nawet pokazywała zdjęcia jak to zrobić. Ja na razie jestem tylko teoretyk ;:306 Ale już w ten sposób ukorzeniałam kiedyś fikusa dębolistnego, to mniej więcej wiem o co chodzi ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Dziękuję ...kochana jesteś. ;:196 .Martę mam w swoich ulubionych muszę tam zaglądnąć do niej..za tak wyczerpujące wieść jestem bardzo wdzięczna mam Pinki Winki i Limelight ...i parę innych..jedna jest na takim niskim pieńku już zakupiona i o niej myślałam aby ją poprowadzić..ale na razie jest zadołowana bo kupiona na jesieni..zobaczę wiosną co z niej wyjdzie..jeszcze raz dziękuję:))) ;:167
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

To jest Clematis / Ragan? PATRYCJA ANN FRETWELL "Pafar"
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Iwonko - You're Beautiful ;:oj , nigdy wcześniej jej nie spotkałam! Piękna! Napisz o niej kilka słów. Szkoda, że jest tylko w jednej szkółce.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko jestem oczarowana Twoimi hortensjami ;:oj Jeżeli możesz odpowiedz na parę pytań, czy je przycinasz?jak tak to kiedy i czy nawozisz i znowu jak tak to czym i kiedy. Będę wdzięczna za odpowiedź, no chyba ze gdzieś to napisałaś to skieruj mnie proszę :D
Dalia bardzo ładna, ma śliczny kolor!
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, dziękuję Ci za nazwę. Dzisiaj już pospacerowałam sobie wirtualnie wśród powojników i kilka typów mam ;:108
Ewo, ponieważ moje różyczki to w większości pierwszaki, to zbyt dużo o nich jeszcze powiedzieć nie mogę.
You are beautiful- jak sama nazwa wskazuje jest piękna. Oczarowała mnie już na zdjęciach ze szkółki a w moim ogrodzie była jeszcze piękniejsza. Kwitnie gronami kwiatów, zachwyca ich kształtem i zapachem. Nie miała chorego ani jednego listka. Nie wiem czy to zasługa samej róży czy też rok był dla moich róż bardzo łaskawy, ale poza kilkoma wyjątkami moje królewny były nadzwyczaj zdrowe ;:108. Gdybym miała wybierać jeszcze raz, na pewno wybrałabym ją znowu. Ona jest po prostu śliczna ;:63 Zdjęcia pokazują jej dwa kwitnienia od czerwca do końca sierpnia. Kolejne, zaczynające się pod koniec września, było zdecydowanie nieudane, ale to dotyczyło wszystkich moich róż. Tu niestety miała na to wpływ pogoda, a właściwie zupełny jej brak ;:222 . Ciągłe deszcze nie pozwoliły rozwinąć się powstającym pąkom.

You are beautiful ;:167 To róża do zakochania

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu, za zachwyt nad hortensjami bardzo dziękuję ;:196 Sama się nimi zachwycam każdego roku i jest mi bardzo miło jak inni robią to samo. Oczywiście, że już pisałam o cięciu hortensji, ale ponieważ sama nie pamiętam gdzie to było, to tym bardziej nie będę tego wymagała od Ciebie :;230 Napiszę po prostu jeszcze raz: Tnę je tak, jak się tnie wszystkie hortensje bukietowe, czyli mniej więcej w połowie marca. Zazwyczaj tnę bardzo nisko, nad drugim oczkiem. Wycinam zupełnie wszystkie cienkie gałązki i te, które rosną do środka. Nawożę tym, co dostanę, zawsze jednak jest to nawóz do hortensji. I nawożę zgodnie z instrukcją. Kiedyś miałam taki, gdzie kazali nawozić raz w miesiącu- to tak robiłam. W ubiegłym roku miałam taki, że tylko trzy razy- to były trzy razy. W sezonie nawożę jednym rodzajem nawozu tej samej firmy. Pierwsze nawożenie zazwyczaj jest w kwietniu, ostatnie przeważnie pod koniec lipca, początek sierpnia. Nie żałuję im wody, zawsze jak jestem na działce, dostają jej solidną porcję.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słodkich snów ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Piękne hortensje ;:138 . Dlaczego moje nie przebarwiają się tak ładnie tylko na brudny róż ?? Czy to zależy od odmiany ?? A może od warunków jakie mają ?? Sama nie wiem ale te moje pod tym względem jakieś "inne" są ;:173 . Twoje cudne ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, nie wiem czy coś wpływa na kolor przebarwień ;:185 A może tylko Ci się wydaje, że nie są ładne? Tylko wczesne przymrozki powodują, że brzydko brązowieją i wtedy już nie zdobią. Może i nie szpecą w jakiś szczególny sposób, ale już trudno się wtedy nimi zachwycać.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Iwonko Twoje hortensje zwalają z nóg,cudne są ;:167 Ciekawe jak moje wystartują po zimie?
You are beautiful bardzo urodziwa,ale na razie pocieszę się moimi nowymi nabytkami ;:333
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

I jak tu nie powiększać swoich kolekcji jak się widzi takie piękności w Twoim ogrodzie? :D Iwonko, masz cudne hortensje, ja mam słabość do tych białych, wielkich bukietów (zwłaszcza że moje jeszcze nie chcą pokazać co umieją i udają karzełki ;:14 ) ale i różami takimi bym nie pogardziła, i ta lista się wydłuża im bliżej wiosny :lol:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

You are beautiful ;:167 To róża do zakochania
Iwonka ja też potwierdzam, że to jest zdrowa róża i jest bardzo ładna ;:167 .
Na dowód tego napiszę, że podczas kiedy mi pierwszy raz kwitła miałam gościa, któremu tak się ta róża spodobała, że musiałam
ją bardzo delikatnie wykopać z bryłą ziemi i dać w prezencie. :;230 Nie chorowała i w nowym domku kwitła nadal. ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iwonko, kusisz tymi swoimi różyczkami, ale ja w tym roku sobie te rośliny odpuszczam. ;:108
Muszę najpierw zobaczyć, ile z już posadzonych mi przezimuje. ;:219
Hortensje też robią wrażenie! ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko dziękuję ;:168 wymagają Twoje podopieczne dużo zachodu, ale odwdzięczają się w pełni :D Czyli muszę zakupić nawóz do hortensji :uszy
Bardzo ładne połączenie różowej piękności z limonkowymi daliami ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”