Aksamitka - królowa jednorocznych cz.1
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych
Ja z firmy Vita kupiłam truskawkę tempation i nasionka jakiejś aksamitki małej-wysiane,rosna pięknie.
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie dziw się ;) Z mieszankami kwiatów tak jest, warto się spytać producenta. Każdy numer serii odpowiada innej mieszance. Dlatego jeśli kupisz nasiona takiej mieszanki w tym sklepie - masz coś innego niż te same nasiona z innego sklepu. Ja kupowałem baaaardzo dużo nasion z firmy Vita i wszystko rosło pięknie jak na obrazku. Mało kto wie, ale Vita to firma przepakowująca nasiona z firmy CNOS-Garden, Czyli popularnego VILMORIN. I co, szok? ;)Shan-lee pisze:Z tego co pamiętam firma VITA.
Moją uwagę zwróciły głównie mieszanki różnych kwiatków (mieszanka letnia).
Tylko zapewne im też by się przydało najpierw wysianie do korytka?
Te nasiona które mam zasiane teraz to są moje prywatne wyskubane jesienią
Drogich nie kupuję i na pewno nie kupię, ale wolałam zapytać bo uważam na to co piszę żeby nikogo nie urazić pytając o nasiona za dokładnie 1.79zł
-
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
Zuzia ależ Ty masz już duże aksamitki i jak zdrowo wyglądają.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Mam pytanie o wytrzymalosc aksamitek. Na pewno nie znosza mrozow...ale
Planuje posiac je w worku ziemi - kupuje taki najmniejszy (chyba 5 kg) worek ziemi, odcinam gorna czesci i powstaja taka a la doniczka. Tam sieje aksamitki. Planuje zrobic to na werandzie, ale moga przyjsc jeszcze noce z mrozem a nie tylko przymrozkiem (mieszkam w Norwegii). Czy wystarczy je przykryc agrowloknina czy jednak schowac do komorki?
W ubieglym roku posialam (tez w worku) aksamitki 17 kwietnia i zakwitly mi dopiero w lipcu. Nie chce tyle czekac w tym roku.... a miejsce w piwnicy pod lampami zajely petunie i pelargonie....
Planuje posiac je w worku ziemi - kupuje taki najmniejszy (chyba 5 kg) worek ziemi, odcinam gorna czesci i powstaja taka a la doniczka. Tam sieje aksamitki. Planuje zrobic to na werandzie, ale moga przyjsc jeszcze noce z mrozem a nie tylko przymrozkiem (mieszkam w Norwegii). Czy wystarczy je przykryc agrowloknina czy jednak schowac do komorki?
W ubieglym roku posialam (tez w worku) aksamitki 17 kwietnia i zakwitly mi dopiero w lipcu. Nie chce tyle czekac w tym roku.... a miejsce w piwnicy pod lampami zajely petunie i pelargonie....
Ja zajrzałam do mojego korytka z aksamitkami ale nic nasiona nie wypuściły.
Może im za zimno przy oknie.
Może im za zimno przy oknie.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Corocznie siałam aksamitki wprost do gruntu na początku kwietnia i przykrywałam folią.Teraz posiałam 20 lutego z ciekawości,bo znalazłam bardzo ciekawie wyglądające 2 krzaczki o kwiatach brązowych w mieszance "tygrysich" i bardzo mi się podobały.Zebrałam nasionka i czekam na efekt,czy powtórzą cechy ubiegłorocznych.
- monika25
- 50p
- Od: 20 mar 2012, o 08:52
Będac na jesiennym spacerze zaóważylam górę wyrzuconych,zeschniętych aksamitek i czym prędzej pozbierałam nasiona do torebeczki- to już chyba choroba mam ich bardzo dużo i z tego co widze to po zimie nic sie z nimi nie stalo tzn.nie spleśnialy więc może coś z nich wyrośnie z sadzeniem poczekam do kwietnia bo na razie nie mam dla nich zbyt duzo miejsca.Obawiam sie tylko ślimakow bo w tamtym roku dużo mi poobgryzały
"Kwiat jest uśmiechem rośliny"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Zuzia wooow jakie piękne i duże moje to na razie maleństwa
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Zuzia, piękne te Twoje aksamitki. Zawsze pikowałam, gdy miały już liście właściwe. Ale dzisiaj zobaczyłam, że tak gęsto w małej doniczuszce, więc popikowałam takie wprost "ze żłobka", ledwo się wykluły z nasionek i wychyliły nad ziemię. Jestem ciekawa jak przetrwają. Wsadzałam w takie kwadratowe pikóweczki 6 cm x 6 cm. Z 1 grama aksamitki niskiej Petite Gold PNOS Ożarów Mazowiecki wykiełkowało przeszło 100 (100 już popikowałam a jeszcze część czeka w kolejce).
Nie nastawiaj się za mocno na idealne powtórzenie cech rośliny matecznej. Chyba, że sama zapylałaś?zuzia55 pisze:Teraz posiałam 20 lutego z ciekawości,bo znalazłam bardzo ciekawie wyglądające 2 krzaczki o kwiatach brązowych w mieszance "tygrysich" i bardzo mi się podobały. Zebrałam nasionka i czekam na efekt,czy powtórzą cechy ubiegłorocznych.
Czy te własnoręcznie zebrane nasiona powtarzają cechy rośliny matecznej?
Czytałam ,że aksamitki są obcopylne i nigdy nie zbieram.
Corocznie sieję różne odmiany,ale Tangerine muszę mieć.
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jest tak wiele gatunków aksamitek a przez to możliwych kombinacji zapylenia , że młode roślinki rzadko powtarzają cechy , lecz się to zdarzaKaja pisze:Czy te własnoręcznie zebrane nasiona powtarzają cechy rośliny matecznej?
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Zawsze zbierałam nasiona z 3 kolorów wysokich do oddzielnych torebek,na kwietniku rosły obok siebie a po wysianiu nie zdarzyło się,aby "zaplątał" się inny kolor.Może wysokie nie są podatne na takie zapylanie,natomiast z niskich -zobaczymy.Rosną w "oczach" po przepikowaniu.
Moje aksamitki zaczynają wystawiać noski spod ziemi Mam nadzieję że teraz ruszą
- monika25
- 50p
- Od: 20 mar 2012, o 08:52
a ja posiałam moje aksamitki dopiero wczoraj,podobno kielkują juz po 7 dniach,czy to prawda?
"Kwiat jest uśmiechem rośliny"
Pozdrawiam
Pozdrawiam