Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )
- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wilec purpurowy ( Ipomoea purpurea )
Dziękuję, Kasiu. Nasionek nie żałuję, tylko zastanawiałam się czy nie będą zbyt słabe jeśli tak blisko siebie rosną. Też mam dużo miejsc do przykrycia.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Anida ? Sieję rządkami, a rządki oddalone od siebie o jakieś 10 cm...
@ LadyK ? Obstawiam, że tym kimś zachwalającym SunshineSeeds byłem ja, bo co roku u nich zamawiam. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI
@ LadyK ? Obstawiam, że tym kimś zachwalającym SunshineSeeds byłem ja, bo co roku u nich zamawiam. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możliwe
bo to w tym wątku było, czytałam w ubiegłym roku, gdzieś sobie zaznaczyłam nazwę sklepu ale zapomniałam kto o tym pisał
no i wszystko by się zgadzało.

Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Witam,
posadziłam tydzień temu nasiona wilca NIEBIAŃSKIE PNĄCZE - Heavenly Blue, juz wyrasta roślinka, czy ją też trzeba uszczykiwać po trzecim listku.
pozdrawiam
Violinek
Używasz nagminie tego określenia.
Proszę przyjmij do wiadomości i stosowania,że:
Nasiona się sieje,wysiewa,
Sadzonki,gotowe rośliny - sadzi się,przesadza
Adm.
posadziłam tydzień temu nasiona wilca NIEBIAŃSKIE PNĄCZE - Heavenly Blue, juz wyrasta roślinka, czy ją też trzeba uszczykiwać po trzecim listku.
pozdrawiam
Violinek
Używasz nagminie tego określenia.
Proszę przyjmij do wiadomości i stosowania,że:
Nasiona się sieje,wysiewa,
Sadzonki,gotowe rośliny - sadzi się,przesadza

- LadyK
Zawsze siałam wprost do gruntu i nigdy nie uszczykiwałam wilców. W tym roku też spróbuję posiać kilka do doniczek tylko trochę później, a potem wsadzę do gruntu, nie wiem czy nie za wcześnie posiałaś. Myślę, że wilce nie wymagają uszczykiwania ale niektórzy to praktykują, tutaj masz coś na ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=42
Pozdrawiam Katarzyna
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 1 maja 2014, o 14:28
witam, czy wilec poradzi sobie na podporze bambusowej, w formie takiego stożka wysokości ok 200 cm ?
czy raczej będzie za ciężki i musi mieć solidniejszą podporę ?
czy raczej będzie za ciężki i musi mieć solidniejszą podporę ?
Dziękuję za odpowiedź. Kolejne pytanie w doniczce urosły już 10 cm, teraz obumierają czy wsadzić je już do dużej doniczki?LadyK pisze:Zawsze siałam wprost do gruntu i nigdy nie uszczykiwałam wilców. W tym roku też spróbuję posiać kilka do doniczek tylko trochę później, a potem wsadzę do gruntu, nie wiem czy nie za wcześnie posiałaś. Myślę, że wilce nie wymagają uszczykiwania ale niektórzy to praktykują, tutaj masz coś na ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=42
Miłego dnia
- Agneska
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Tylko raz robiłam rozsadę w domu bo wilce były do uprawy na balkonie. To był pierwszy i ostatni raz. Potem zawsze siałam do gruntu. Wilce były przesadzone do dużej balkonowej donicy z kratką. Urosły olbrzymie zanim mogłam wystawić je na balkon, czepiały się karniszy, zasłaniały okno. Rozsadę robiłam w doniczkach torfowych, o ile dobrze pamiętam, i do dużej donicy były sadzone razem z doniczką torfową. To był wilec Heavenly Blue. Zakwitł pięknie i wcześnie ale już więcej kłopotu z hodowaniem w domu takiego giganta nie chcę.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- LadyK
Ja na razie wysiałam do doniczki torfowej jedno niasionko red picotee na próbę bo w ubiegłym roku mi nic z niego nie wyszło urosł tak slaby i mały wgruncie, że nie wydał kwiatu. W tej chwili ma kilka cm.
Co do tego, że czasem po wykiełkowaniu zaczynają zamierać już było chyba wspominane, w zasadzie dotyczy do roslin ogółem, zastanawiam się czy to nie jest wina jakiegoś grzyba, albo przelania sadzonki.
Co do tego, że czasem po wykiełkowaniu zaczynają zamierać już było chyba wspominane, w zasadzie dotyczy do roslin ogółem, zastanawiam się czy to nie jest wina jakiegoś grzyba, albo przelania sadzonki.
Pozdrawiam Katarzyna
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
LadyK miałam w zeszłym roku tą odmianę, tylko roślinki z rozsady zakwitły u mnie. I nie rósł wcale jakoś szybko,do końca wegetacji osiągnął raptem 2 metry. Za to kwitł przepięknie

W tym roku odpuściłam go mimo wszystko, nasiona są bardzo drogie, a efekt choć bardzo miły dla oka, to pojawia się dopiero w drugiej połowie lata i też szybko kończy kwitnienie, jak tylko robi się chłodniej. Jakaś ciepłolubna ta odmiana.

W tym roku odpuściłam go mimo wszystko, nasiona są bardzo drogie, a efekt choć bardzo miły dla oka, to pojawia się dopiero w drugiej połowie lata i też szybko kończy kwitnienie, jak tylko robi się chłodniej. Jakaś ciepłolubna ta odmiana.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
- LadyK
Agus85 to prawda nasionka drogie ale mi jeszcze zostały z ubiegłego roku bo nie wysiewałam na hurra. I też tak myślałam, że z rozsady może się uda. To co czytałam o wilcach ogólnie potwierdza to co mówisz, bo niestety wiele odmian nie jest odpowiednia na nasze warunki klimatyczne, dlatego te rarytaski tak ciężko wychodzą, natomiast najpopularniejszy purpurowy radzi sobie znakomicie bo mniej wymagający. Dopóki będę miała z czego siać picotee dam mu szansę bo kwiat warty by go choć raz ujrzeć na żywo.
Pozdrawiam Katarzyna
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Wczoraj wrzuciłem do podkiełkowania nasiona wilca. Muszę go już wysadzić do doniczek.
Wilec Heavenly Blue po dobie namaczania wygląda tak:

Pewnie jest to przyczyną wysokiej temperatury na parapecie, bo jak wychodziłem z domu do pracy to padał deszcz. W pracy rozpogodziło się i było nawet gorąco. Co te biedne nasionka na słonecznym parapecie musiały przeżyć.
Tak mi się to kiełkowanie nasion spodobało, że wrzucam do pojemnika co się da.
Wilec Heavenly Blue po dobie namaczania wygląda tak:

Pewnie jest to przyczyną wysokiej temperatury na parapecie, bo jak wychodziłem z domu do pracy to padał deszcz. W pracy rozpogodziło się i było nawet gorąco. Co te biedne nasionka na słonecznym parapecie musiały przeżyć.
Tak mi się to kiełkowanie nasion spodobało, że wrzucam do pojemnika co się da.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Po kilku dniach wilce Heavenly Blue wyglądają tak:

Dzisiaj wrzuciłem do podkiełkowania następujące odmiany:

Dzisiaj wrzuciłem do podkiełkowania następujące odmiany:

Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- LadyK
U mnie już samosiejki wilców powychodziły z ziemi ale, że odnawiam obok trawnik to musiałam trochę zlikwidować. W domu na razie wysiany jeden red picotee, ma teraz z 10 cm, szczerze mówiąc to wolno rośnie, na dniach powysiewam do kubeczków pozostałe odmiany, oczywiście bezpośrednio do gruntu też.
Pozdrawiam Katarzyna