Aniu...
DZIEKUJE CI!!! :*
kozula pisze:Rusałko, u Twoich pomidorów są za duże liście. Na 3 zdjęciu to efekt słabo rozwiniętego systemu korzeniowego. Jak korzenie mają za mokro, to się lenią i nie rosną. Pomidory są dożywione azotowo i mikroelementami, to sie zrobiło za mało pozostałych składników. Sama pokrzywa jest dobra na wznowienie wzrostu, zaraz potem trzeba koniecznie podać wszystkie pozostałe składniki, a więc potas, fosfor, magnez i wapń. Wszystko w jednym ma popiół drzewny, dioksyny też. Obornik może mieć pozostałości antybiotyków, bakterie E. coli, pasożyty i czort wie co jeszcze. Wybór czym się będziesz truć, należy do Ciebie. Nie wiem czy w Polsce są dostępne jakieś produkty z lawy wulkanicznej, bo to akurat najbardziej nadaje się do ekologicznej uprawy.
Plamki na liściach, to rasowa septorioza, która będzie się unicestwiać razem z zarazą. Acrobat podziała. Owoc z dużym śladem poszypułkowym to chyba Amana Orange. Ta odmiana tak ma. Dolne liście będą zwinięte, jeśli system korzeniowy jest za mały. To naturalna reakcja obronna rośliny przed nadmiernym parowaniem. Jeśi jest zbyt gorąco, też mogą się zwinąć i z zasolenia też. Już się nie wyprostują, no chyba że pnezkami.
Pozdrawiam, kozula
Aniu..
Te duże liście i te pierwsze 3 zdjęcia to 1 pomidor -Sam marziano
Zaczyna już owocować i chyba w momencie pojawienia się owocu takie liście zaczął mieć..
Czy można mu pomóc w rozwinięciu sys. korzeniowego jeszcze -a specjalnie nie dawałam pomidorom wody po posadzeniu aby sobie korzenie wypuszczały.. i marne skutki jak widać -bedzie to marne w skutkach czy tylko odbije się to na liściach..?
Usuwać je czy zostawiać?
Co do składników fospor, potas, magnez wapn -posiadam je wszystkie w nawozach saletrzak i siarczanach..
ostatnio podsypałam troche potasku i fosforu -w tamtym tyg. Popiół drzewny też mam z grilla -tylko jak go stosować..?
A owoc masz racje Amane orange
A co do liści...
Czyli nie oczekiwać od pomidorów że liście które są skierowane ku górze wrócą do pierwotnego wyglądu?
Kontrolować tylko stan "baranich rogów w takich pomidorach tak??