Chrapkowe doniczki cz. II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Chrapkowe doniczki cz. II

Post »

:wit Basiu, wpadłam z rewizytą i zachwyciłam się twoimi roślinami ;:oj ;:oj ;:oj ;:oj ;:138
Przepiękna kolekcja i jaka urozmaicona ;:138 Aż nie wiadomo które pochwalić. Ale najbardziej w oko mi wpadły syngonia, fikusy no i zachwyciły mnie te dwa dzbaneczniki nad akwarium ;:138 ;:180 A, zapomniałabym o nolince, piękniusia jest ;:138 powiedz w jakich warunkach ją trzymasz, chodzi mi o stanowisko, jak dużo ma światła.
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Witajcie Wszyscy :)
Weekend miałam zabiegany w związku z imprezą urodzinową dzieciątek i dopiero dziś dotarłam. A do nadrobienia mam...ulala i jeszcze trochę :;230

Tesiu miło mi Cię gościć :)
Nolinę trzymam na kwietniku przy oknie gdzie ma bardzo dużo światła ale bez bezpośredniego nasłonecznienia, podlewam niezbyt często, spryskuję a ona sobie rośnie-jest z nami od ubiegłego roku ale postępy we wzroście są widoczne :) Dzbaneczniki i całkiem spora kolekcja nadakwariowych owadożerów to działka M, ale jako, że spisuje się całkiem nieżle, to obiecuję wkrótce pokazać :)

Kasiu ja nie gotuję obiadu o 1 w nocy, to "oxaliska" pisze o 1 w nocy :;230

oxalis gdy ja próbowałam metody na głody to nie wychodziło a jak zmieniłam tryb życia to...poskutkowało ;:14

Jagódko zawiła ta historia Zielistkowa :) Ja również raczej nie praktykuję kompozycji roślinnych ze względu na różne potrzeby roślin i właśnie z obawy przed uśmiercaniem :)

Ewuniu ja ostatnio pobrałam młodziutkiego Binnendijki z ziemi-tycią sadzoneczkę z korzeniami ale kaput- biedak nie przeżył :(

Arkadiuszu witam serdecznie i równie serdecznie zapraszam :)
Deklaracja odwzajemniona ;:304

Kasiu, raflezjo, Justynko dziękuję za miłe słówko :)

Dorotko
a co mi pozostało? Nie chcę się Lidzi naprzykrzać... Przyznam Ci się w ukryciu, że trochę się Jej boję...

Stąd też... LIDZIA! SPESZYL FOR JU ;:306

Mam nadzieję, że moje różnorodne storczyki, w tymi obficie kwitnące Phalenopsisy nie przyprawią Cię o zawał :;230 A tylko spróbuj nie podziwiać!

Obrazek

Ale żeby nie było-kupione niedawno auchanowskie zdechlaki walczą o sympatię :)

Obrazek

Obrazek

Białasek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I fioletowy-zaszalał i zakwitł ;:306

Obrazek

Obrazek

Na pocieszenie kawałek mojej ulubionej zieleninki :)

Obrazek
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu ja po tym zdaniu ;Mam nadzieję, że moje różnorodne storczyki, w tymi obficie kwitnące Phalenopsisy nie przyprawią Cię o zawał A tylko spróbuj nie podziwiać!;oczekiwalam z 10obficie kwitnacych ;:306 ;:306
ale i tak,te co kwitna sa piekne a w reszcie drzemie potencjal ;:215
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Basiu, zdechlaczki są fajniusie i sama też bym chętnie przygarnęła te bidulki .... tylko u mnie skończyły by swój żywot po tygodniu... a u Ciebie pewnie po tygodniu cudownie zakwitną ;:138
Białasek ładnie się prezentuje w tej białym ubranku a fiolecik aż w oczy kole tym swoim kolorkiem.
Twój zielony kącik jest uroczy i nie tylko zielony ... śniadek ciągle daje czadu ;:172 ... widzę też znajomego asparagusa i fiołeczeka ? ciekawe jaki kolorek w sobie skrywa :wink: . A na urodzinowy prezent dla koleżanki kupiłam ostatnio Calathee ? jej też bardzo się one podobają. ;:173

No Lidziu ;:63 ? doczekałaś się w końcu chrapkowych piękności... ;:224 są naprawdę urocze a zdechlaczkom przyjdzie nam teraz kibicować i czekać aż pokażą nam swoje kolorowe buźki ;:215
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko jeśli i Lidzię uda mi się zrobić podobnie ak Ciebie z tym kwitnieniem to będe usatysfakcjonowana :) W końcu to Lidzia chciała się "nafumflać" czy coś tam :)
Alinko tylko te dwa z pędami kwiatowymi ostatnio przytargałam z Auchan /sprawdzę datę kiedy to było bo zapisałam na etykietkach/ choć pędy wypuściły u mnie a pozostałe to również wyprzedażowe zdechlaki ale strasznie żal mi ich nie wziąć gdy za te 5 zł można im życie ocalić...
Alinko nie wierzę, że storczyki miałyby aż tak marny żywot u Ciebie, skoro inne mają się cudownie :)
A jakąż to Calatheę kupiłaś koleżance? Masz jakieś foto lub nazwę? :roll:
Śniedek daje czadu-jeszcze pojedyńcze pączki kryje między kwiatami :heja

A teraz przykra sprawa, która trochę zepsuła mi dzień. Moje kochane Aeonium coś zrzera... :(
Początkowo szalenie się ucieszyłam bo okazało się, że mini rozetka się ukorzeniła i jupppiiii będzie drugie Aeonium. Zaraz jednak mina mi zrzedła bo zauważyłam plamki na liściach a chwilę póżniej poobgryzane brzegi liści-coś na wzór opuchlakowych pogryzień :( Udało mi się namierzyć milimetrowego stworka ale nie wiem co to za jeden-jakiś obcy-beżowy, malutki, szybko uciekał. Nie chce mi się wierzyć, aby mógł wyjeść takie kawałki roślin. JUtro wyrzucę ziemię i rozpocznę poszukiwania oraz zastosuję oprysk.
Roślina jest ogólnie w bardzo dobre kondycji, posiada jedynie pogryzione obrzeża liści i plamy na nich, co dokładnie widać na zdjęciach. Proszę o pomoc jeśli ktoś miał podobne doświadczenia ze szkodnikami :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szczęście w nieszczęściu, czyli ukorzenione Aeoniowe maleństwo :) Mam nadzieję, że stwór go nie zje :evil:
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ależ piękne te twoje calathee ;:oj a tak, oczywiście kwitnące falki też niczego sobie :lol:
aeonium w pięknym kolorze ;:173 ale te wgryzy to jak po ślimaku ;:202 pryskałaś czym na szkodniki ;:131
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio jeszcze niczym nie pryskałam bo próbowałam doczytać czym popryskać bo typowe praparaty na mszyce, przędziorki itp chyba za słabe, jeśli to wina opuchlaków lub czegoś podobnego. KaRo w swoim wątku poruszała podobny temat, więc jutro splądruję jeszcze ziemię Aeonium-może coś się wyjaśni.
Za miłe słowo bardzo dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Nie będę się wymądrzać Basiu ale ten opuchlak też kiedyś u mnie gościł a zamieszkał sobie w doniczce z calanchoe. Objawy były takie same jak u Ciebie Basiu, powyżerane dziury i jasne plamki, chociaż u mnie były znacznie większe i pokrywały prawie całe listki. Listki robiły się białawe i odpadały a wokół doniczki były widoczne drobniutkie okruszki ziemi. Gdy zobaczyłam tego chrząszcza wymieniłam wierzchnią część ziemi a gdy to nie poskutkowało, wymieniłam całą ziemię w doniczce.
Calanchoe, przetrwało. ;:173
Obrazek
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepiękny ma kolorek ten Twój Aeonium i aż żal patrzeć jak coś zżera taką ładną roślinkę... ;:145
Ps. .... a storczyki ... naprawdę padają u mnie jak muchy... nie mam ani jednego a próby były... i to kilka... ;:174
Dobrej nocki ;:19 ;:100
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Życzę ci wytrwałości i zwycięstwa w walce z tym paskudem. :uszy
Awatar użytkownika
Kasia1007
500p
500p
Od: 19 maja 2012, o 13:06

Post »

Cudny kolorek ma ten Twój aeonium ;:108 , życzę szybkiego rozprawienia się ze złoczyńcą, który te śliczne listeczki zżera... ;:163
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu i Jagodo dziękuję :)
Alinko aż niemożliwe aby storczyki u Ciebie nie dawały rady, choć przyznam szczerze, że i ja mam z nimi spore kłopoty...

Zgodnie z postanowieniem dziś wymieniłam ziemię Aeonium. O dziwo nie znalazłam tam żadnych oznak życia-ziemia czyściutka, choć i tak zapobiegawczo-poszła do wymiany. Jak wygląda korzeń pokazałam poniżej-zastanawiam się czy jest on odpowiedniej wielkości w stosunku do rośliny...

Obrazek

Obrazek

Ukorzeniający się maluch:

Obrazek

Obrazek

Pamiętacie pączki na "małym" Aeschynantusie? Obecnie wyglądają tak:

Obrazek

A oto większy z Aeschynantusów-swego czasu codzień zaglądałam między liście. W końcu zaprzestałlam, bo ileż można pąków szukać i na pąki czekać. "Eschynantus wylądował na górnej półce i tam pracował w ukryciu, aż w końcu się pokazał... Nie musiałam szukać-z daleka widać ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nastia
200p
200p
Od: 17 lis 2012, o 11:52

Post »

No pięknie ;:63 gratuluję pączków ;:138 u mnie właśnie przekwitają ... :roll:
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to będzie widok jak pączusie zakwitną ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Aeoniowy maluszek ;:215 mam nadzieję że mamusia dojdzie do siebie po ataku paskudztwa ;:180
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p

Post »

Korzonek Aeonium faktycznie malutki ale ładny, zdrowy i nie ma śladów nadgryzień. To w sumie dobrze.... a maluch to naprawdę maluch.... ;:86
Pamiętam to maleńkie owłosione aeschynanthusowe coś... a tu proszę... jeszcze chwila i zakwitnie.. ;:138
Większy aeschynanthus wygląda rewelacyjnie i ma aż tyle pączusiów ? fantastycznie to wygląda ;:108
Basiu, jeśli chodzi o storczyki to tak sobie myślę, że jeszcze kiedyś spróbuję oswoić jednego z tych niewdzięczników ale może jeszcze nie teraz ;:191

A to Kalatea podarowana mojej koleżance na urodziny - odmiany niestety nie znam.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”