Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Praktycznie najlepszy teraz byłby obornik, a jeśli go nie masz, to na wiosnę nawozami mineralnymi, oraz oddzielnie, też trzeba dodać kredę nawozową i dolomit w łącznej dawce 20dkg na 1m2( nie większej, bo masz prawidłowe pH). Wiosną szczególnie będzie Ci brakować potasu i fosforu, co przy pierwszym nawożeniu trzeba zwrócić uwagę.
tomo_
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 kwie 2012, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź! Nie spodziewałem się o tej porze w niedzielę :-)
Jednym słowem jak nie ma obornika to pozostaje czekać do wiosny. Niemniej jednak popytam sąsiadów.
Jeżeli jednak już nic z tego obornika nie wyjdzie, to co ilościami nawozów mineralnych oraz fosforu i potasu ? Jak to dawkować?

Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wspomniałeś o odkażeniu, to możesz zastosować basamid 97GR 5 dkg na 1m2. A o dawkach nawozów Ci nie podałem, bo to zależy, czy będziesz nawoził obornikiem, oraz czy masz podlewanie kroplujące linie, czy wężem, a także trochę zależy od terminu sadzenia, jak bardzo wcześnie , to więcej fosforu, a mniej azotu. Jednak gdy zaczynasz pod koniec kwietnia, to możesz dać nawóz o składzie 10-20-30. Lub tańszy hydrokomplex 50g na 1m2, a potem w czasie wegetacji uzupełnić o innym składzie.
tomo_
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Temat obornika ogarnę jutro i będę wiedział na 100% czy uda się go pozyskać.
Podlewanie mam w postaci lini z kapilarami - raczej "precyzyjne" - -ale już na zime podwieszone.
Póki co nie mam teraz podłączonego zbiornika do mieszania nawozów obok, ale na wiosne nie wykluczone że taki się pojawi :) .
Jeżeli chodzi o termin, to najbardziej boje sie przymrozków a u mnie (okolice Krakowa) statystycznie jest -2-3 st C niż w Krakowie który też nie jest najcieplejszym regionem Polski. Raczej celuje w okres zaraz po przymrozkach.
Odezwę się jutro jak będę wiedział co i jak z obornikiem .

Pozdrawiam
Tomek
tomo_
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No więc mogę mieć obornik ale z kurnika. W jakiej ilości to rozsypać i czy teraz ? Przekopać czy wystarczy przeglebogryzowac na 10-15cm?
Ech , jestem w tym nieco zielony.
Jak już dam ten obornik to kredę nawozową i dolomit też trzeba dawać ? A co z Potasem i Fosforem na wiosne?

Wykonałem jeszcze badanie na mikroelementy :
Miedź 2,58mg/l , Cynk (Zn) 8,92 mg/l , Mn 18,78mg/l, Fe 83,50 mg/l
Czy tu są jakieś braki?

Tomek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Pytanie zasadnicze, czy folia na zimę jest ściągnięta , czy nie ?.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Właśnie glebogryzarka jest najlepsza, bo dokładnie wymieszasz obornik z glebą. Dawka uzależniona od jakości obornika, jeśli suchy, to wiadomo, że objętościowo go będzie więcej. Porozrzucaj, aby prawie cienko pokrył glebę, nawozy wapniowe wtedy można dać wczesną wiosną. Mikroelementami nie ma co się przejmować, jeśli stosuje się obornik. Powinno być; Fe około 6mg/l, Mn 3mg/l, jeśli masz wyniki boru to 2mg/l, Cu do 4mg/l. Wynika to, że masz dosyć mikro, a nawet nieco za dużo, bo pewnie zasilałeś w sezonie mikroelementami.
Ps. Właśnie forumowicz zwrócił uwagę , ja zakładam, że jest folia na zimę i obornik nie zostanie wymyty.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

tomo_ pisze:No więc mogę mieć obornik ale z kurnika. W jakiej ilości to rozsypać i czy teraz ? Przekopać czy wystarczy przeglebogryzowac na 10-15cm?

Twoja gleba wg analizy posiada :

N- 38 mg/l
P2O5 - 60 mg/l
K2O- 18 mg/l Pi K przeliczone na formę tlenkową
Ca- 974 mg/l
Mg- 79 mg/l

Wymagana zawartość składników w glebie dla pomidorów :
Optymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K, 55-75 Mg i 1000-1500 Ca.
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.html

Do obliczeń przyjmiemy średnie wartości. Należy więc wprowadzić z nawozami do gleby następujące ilości składników by osiągnąć optymalny skład

N- 105 - 38 = 67 mg/l czyli 13,4 g/m2
P2O5- 161-60 = 101 mg/l czyli 20,2 g/m2
K2O- 270 - 18 = 252 mg/l czyli 50,4 g/m2
MgO - jest w glebie w lekkim nadmiarze 134mg/l wobec wymaganego 100 mg/l
CaO- 1500 - 974 = 526 mg/l czyli 105,2 g/m2

Przeciętny skład kurzeńca:
Pomiot ptasi od kur zawiera przeciętnie 1,6% N; 1,5% P2O5; 0,8% K2O; 2,4% CaO i 0,7% MgO
http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.html

Ustalimy dawkę obornika na podstawie zawartości azotu by nie wprowadzić nadmiaru tego składnika.

Potrzebna ilość obornika = 13,4 x 100/1,6 = 0,84 kg/m2 = 8,4 kg/10m2

Teraz policzymy ile wprowadzimy pozostałych składników z tą ilością obornika

P205 - 840 x 1,5/100 = 12,6 g/m2. Pozostanie więc do uzupełnienia 20,2 - 12,6 = 7,6 g/m2 .To odpowiada dawce 19 dkg/ 10 m2 superfosfatu wzbogaconego

K2O- 840 x 0,8/100 = 6,7 g/m2 .Pozostanie więc do uzupełnienia 50,4 - 6,7 = 43,7 g/m2. To odpowiada dawce 87 dkg /10m2 siarczanu potasu

CaO- 840 x 2,4/100 = 20 g/m2. Pozostanie więc do uzupełnienia 85,2 g/m2 Z superfosfatem wprowadzisz 5,7 g/m2 pozostanie więc wprowadzić jeszcze 80 g/m2 CaO. Ile to wyjdzie w przeliczeniu na kredę to zależy jaką kredą będziesz dysponował.
Żadnego dolomitu bo magnezu nie brakuje w glebie !!

Praktycznie teraz należy rozsypać kredę i siarczan potasu i przelecieć glebogryzarką. Na wiosnę kurzeniec z wyliczoną ilością superfosfatu i również glebogryzarka.

Udanych plonów.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Według dr Marii Wysockiej-Owczarek w Zaburzenia wzrostu i rozwoju pomidora
...przeciętna zawartość tego pierwiastka w uprawach tradycyjnych powinna wynosić 200-250mg/l podłoża. W uprawach bezglebowych przeciętna zawartość magnezu w pożywce wynosi 60mg Mg/l
Też należy zwrócić uwagę na odmiany pomidorów, które wybitnie potrzebują zwiększenia magnezu.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Myślę Ludwiku, że pies jest pogrzebany w tym, że raz chodzi o Mg a innym razem o MgO. Przelicznik jest spory, bo z MgO na Mg wynosi 24/40 czyli 0,6 a Mg na MgO - 1,67. W każdym razie ja ufam p. dr.A. Grześkowiakowi.

A tak dla ciekawości zwróć uwagę na zawartości magnezu tutaj :

http://www.intermag.pl/pl,0,d21,pomidor ... znych.html
tomo_
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam ponownie,
Dziękuję za wyczerpujące wyliczenia. Teraz tak naprawdę wiem jak ilościowo do tego podejść - i to chodziło
Uzupełnienie dot . folii - niestety a z drugiej strony stety - folia zostaje na zimę . Trzyma się jeszcze w miarę dobrze.
Uzupełnienie dot. jednostek i elementów badanych - są przepisane z badania dokładnie jak pisałem; więc : magnez Mg 79mg/l - NIE MgO.

Podsumowując :
Działania na teraz: kreda i siarczan potasu wg wyliczeń z poprzedniej wiadomości, przemieszane glebogryzarką.
Wiosna : kurzeniec + uzupełnienie superfosfatu i również glebogryzarka.

Jeszcze raz dziękuję forumowiczom ekopom i forumowicz za konkretne rekomendacje!

Pozdrawiam
Tomasz

PS jestem tzw "umysł ścisły" - liczby do mnie przemawiają.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Zwróć uwagę, że ja podałem potrzebną ilość wapna jako CaO. Nawozy węglanowe wapniowe zawierają różne ilości wapnia w przeliczeniu na CaO. Teoretycznie czysta kreda zawiera 56 % CaO więc jęśli podałem, że potrzeba 80 g CaO / m2 to oznacza, że kredy trzeba dać więcej. Co najmniej 143 g/m2.
Po nawożeniu należy glebę pod folią utrzymywać w należytej wilgotności.
tomo_
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

No ale rozumiem że nawadniać przed zimą już nie muszę - wystarczy przykryć folią?

Tomek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nawozy są liczone dla warstwy gleby o grubości 20 cm. Jeśli wykonasz orkę na połowę tej grubości , czyli 10 cm, i zastosowany nawóz będzie leżał w suchej glebie, to gleba dalej będzie uboga w potas, bo niby co ma ten siarczan potasu rozpuścić i wmyć głębiej . Jeśli wiosną wsadzisz do tej gleby pomidory i zaczniesz je podlewać, to de facto wierzchnia warstwa gleby o grubości 10 cm będzie zasolona. Będzie w niej dwukrotnie więcej składników niż to wynikało z wyliczeń.

Ergo : dokąd gleba nie zmarznie należy ją podlewać tak, jak gdyby rosły na niej pomidory.

Twoja gleba jest bardzo uboga w potas. Trzeba ją nawieź dużą dawką potasu . Nie trudno więc o zasolenie jeśli się do nawożenia nie podejdzie poważnie. Jeśli wystąpią kłopoty, to ja ostrzegałem.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Na wszelki wypadek podam jeszcze wersję nawożenia w przypadku braku obornika. Dotyczy to wyłącznie przypadku naszego kolegi tomo_

Jak wyliczyłem wyżej należy składniki uzupełnić o następujące ilości :

N- 13,4 g/m2
P2O5- 20,2 g/m2
K2O- 50,4 g/m2
CaO- 105,2 g/m2

Połowę potasu dajemy na jesień w formie siarczanu potasu w ilości 50 g/m2. Pozostałą brakującą ilość wiosną w postaci saletry potasowej w ilości 55 g/m2.
Fosfor uzupełniamy w formie superfosfatu wzbogaconego granulowanego wiosną w ilości 50 g/m2.
Azot . Część zostaje uzupełniona wraz z saletrą potasową o ilość 7,4 g/m2. Brakujące 6 g/m2 proponuję uzupełnić bądź mocznikiem w ilości 13g/ m2 bądź saletrą amonową w ilości 16 g/m2 pogłównie po zawiązaniu I grona.
Wapń. Z superfosfatem dostarczamy 15 g/m2 CaO . Pozostaje więc dać jeszcze 90 g/m2 CaO w formie kredy w ilości co najmniej 160 g/m2. Kreda na jesień wraz z siarczanem potasu.
Przy braku obornika trzeba się postarać o coroczne nawożenie kompostem w ilości ok 40kg/ 10 m2 uzupełniając część brakującą potasu pogłównie saletrą potasową.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”