Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

A mnie się nie udało wyhodować tego narcyza.
Miał tylko listki a następnej wiosny już się nie pojawił.
Roślinki od Ciebie ;:196 rosną jak na drożdżach. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, gratuluję narcyza bulbocodium ;:333 Ja po pierwszej nieudanej próbie zrezygnowałem ale bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

U mnie jaśminowiec pełny ma bardzo mikry zapach... ten pojedynczy bije go zapachowo "o głowę" .
Ale za to te pełne kwiatki... miodzio.
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedyś też kupiłam jaśminowiec pełny ale okazał się pospolicie pojedynczy :( Muszę tak jak ty kupić już z kwiatkami, wtedy jest wiadome jaki on :uszy
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Izuniu bardzo mi się podobają Twoje zakupy. Pierwiosnek Siebolda... niezwykły. Jeszcze takiego nie widziałam. Zauroczył mnie również krzew o białych kwiatuszkach. Jest taki delikatny. Muszę jeszcze pochwalić powojniki. Niesamowicie ozdobne.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Mariolka wiosna sama w sobie jest szalona. To i szalone zakupy jej się należą. Później w sezonie już nie jestem taka skora by kupować kolejne rośliny dla których trudno znaleźć miejsce. Sama wiesz, że wiosną rabaty wyglądają goło i człek koniecznie chce je zapełnić ;:224 Orlik kupiony kwitnący - dlatego tak dobrze się prezentuje. O lilaku wciąż myślę i może coś z tego będzie.

Olu - Stare Pole to dobre źródło nowych roślin :wink: Mój "jaśminowiec" chyba jest jednak wisienką...

Grażynko cieszę się, że wszystko rośnie i nie przynosi mi wstydu. Ten narcyzek nie należy chyba do łatwych w uprawie, a poza tym trudno go kupić.

Dzięki Jacku. Bardzo mnie cieszy, że w końcu doczekałam się kwiatów. Mam nadzieję, że miejsce ma odpowiednie i zadomowi się u mnie na dobre.

Ewuniu słabo pachnie pełny? :shock: No to dobrze, że chociaż wygląda super. Po głębszych poszukiwaniach okazało się, że mój nabytek raczej nie jest jaśminowcem.

Elżbieto miło Cię widzieć znów na FO. Miałam swego czasu zwykły jaśminowiec i to hodowany z patyczka. Niestety mszyce go tak uwielbiały, że wywaliłam go. Poza tym słabo kwitł.

Halinko dziękuję za słowa uznania. Jeden z pierwiosnków to odm. Kuomi, drugi wciąż NN. Mnie też "uwiodła" delikatność tego krzewu. Muszę tylko ustalić jego tożsamość tak na 100%.

Jest bardzo sucho. Od wielu dni nie spadła nawet kropla deszczu :(

Obrazek - porównanie kwiatków pierwiosnków Siebolda

Epimedia:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek - czosnek niedźwiedzi
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Epimedia mi się zbuntowały-nie kwitną. Na szczęście chodzi mi głównie o liście, więc wielkiej straty nie ma. Za rok pewnie się pokażą :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś śliczne te epimedia, powiem szczerze, że nigdy nie widziałam ich w rzeczywistości. Ale na zdjęciach zachwycają... takie maleństwa :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, piękne epimedia :!:
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Pomalutku przebrnąłem przez kilkanaście stron z 2014 - jak widzę mamy wiele wspólnych roślin , piszesz że białe szafirki nie chcą sie rozrastać - miałem podobny problem , teraz wszystkie mam w koszyczkach , a kiedy przekwitają wyjmuję cały koszyczek nie uszkadzając cebul dodaję pod nie kompost lub mieszam nawóz polifoskę8 z ziemią i ponownie wsadzam w to samo miejsce - podziałało , te które się uchowały przed zjedzeniem pięknie rosną ....
pozdrawiam Marek
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

A ja jeszcze przed targami ;:3 U mnie dzisiaj rano było biało, wisienek chyba nie będzie ;:223
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przymroziło wczoraj i dzisiaj. Epimedia nie tylko nie kwitną, ich liście smętnie zwisają. Nowe hosty leżą na ziemi oklapnięte, a serduszka właśnie zakwitła-większość kępy stracona. Jestem zrozpaczona i przygnębiona. Liliom też się dostało.
Elżbieta wzięła dla Ciebie sadzonkę ułudki.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie czosnek niedżwiedzi wygląda tak jakoś zwyczajnie.
A ten twój taki elegancki i bujny. ;:333
Zapatrzyłam się też na epimedia, bo te kwiaty elfów mnie ostatnio zauroczyły.
Śliczne jest to białe i różowe z pierwszej fotki. ;:215
A poduchy floksów po prostu mnie urzekły.
Sporo ich widuję na forum i podziwiam, bo u mnie na ciężkiej ziemi jakoś nie za bardzo chcą rosnąć.
A może w tym gąszczu mają za mało światła ? ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam miłych Gości!
Zimy prawie nie było, wiosna przyszła szybko i wyjątkowo ciepła, ale ostatnio były przymrozki i mocno dały się we znaki. Nie może być za dobrze, o nie. Ogrodnik musi mieć zmartwienia i straty. Natura pewnie jeszcze nie raz pokaże nam kto tu rządzi. Mam jednak nadzieję, że większość roślin pozbiera się. Są jednak też powody do radości: pączki na niektórych różach, pierwszy rozwijający się kwiatek liliowca i takie tam drobiazgi.

Ewuniu dzięki za ułudkę. Już siedzi w ziemi. Nie wiem dlaczego nie chcą kwitnąć epimedia u Ciebie. Te kupione w zeszłym roku zakwitły symbolicznie, ale kwiaty pokazały. U mnie fale mrozowe szły dziwnie. W niektórych miejscach przy ziemi, ale szkody mam też na wys. 1,2-1,5m na krzewach i drzewach :shock: Rozumiem co czujesz - współczuję.

Agness znając Twoją słabość do ogrodowych maluszków uważam, że powinnaś skusić się na nie. To są rośliny mało wymagające i dobrze wyglądające cały sezon. Naprawdę warto.

Dzięki Jacku ! Ty chyba też masz kilka.

Marku miło, że zajrzałeś i próbujesz nadrobić zaległości. Świetny pomysł z tym podkarmianie i sadzeniem w koszyczkach. Dziękuję! Postaram się skorzystać jak czas pozwoli, bo zwykle jestem opóźniona ze wszystkimi pracami. Nie nadążam i tyle.

Izo u mnie też raczej będzie kiepsko z owocami :( Myślałam o Renku, ale chyba nie dam rady. Żałuję.

Grażynko mój czosnek rośnie w doniczce. Nie chciałabym by opanował całą działkę. To białe epimedium to odmiana Niveum, chyba ją dostałaś od Jacka. Wygląda na to, że całkiem dobrze sobie radzi u mnie - to zeszłoroczny nabytek. Mnie też urzekły te maluchy. Co do floksów to prawdą jest, że lubią słonko. U mnie też gleba dość ciężka i gliniasta ( na większości działki), ale floksy mam na skalniaku. Tam podłoże kiepskie, ale lżejsze.

Strat i tych burych "szmatek" zamiast kwiatów pokazywać nie będę, bo to przykry widok. Pokażę to co cieszy oczy. Przyroda wprost pędzi. Maj zawsze u mnie był pod znakiem tulipanów. A w tym roku w zasadzie kwitną już tylko niedobitki. Pąki mają róże, powojniki i lilie ;:oj

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niveum ucierpiało najmniej, nadal kwitnie :D Myślę teraz, że pozostałe "wiedziały", jaki los je czeka i dlatego nie zakwitły ;:306 Byłoby mi żal jeszcze bardziej. Niektóre wypuściły już nowe liście, inne się wyprostowały, więc nie jest aż tak źle.
Elżbieta wybiera się na targi w Renku i obiecała, że mnie zabierze :D Odbiję sobie straty 8-)
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”