Róże 2013/2014 - Gosia

Zablokowany
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże 2013/2014 - Gosia

Post »

Gosia - Margo - to kwestia wyboru - nasze różanki to tylko zbiór narodowy - np Powsin, a w Europa Rosarium to tylko i wyłącznie róże, powojniki plus byliny. W Powsinie to jest OB gdzie oprócz róż rośnie wszystko, to jest właśnie problemem - jest wszystko i nic czyli nie ma ukierunkowania na jedną roślinę. W Europa Rosarium jest to ogród różany i tam jest jeden z największych zbiorów róż w Europie. Oczywiście mają dużo powojników ale to wszystko im towarzyszy. U nas nie ma takiego ogrodu - może po prostu róże nie są aż tak popularne jak u naszych sąsiadów?
rozmalinka - te gałęzie płożące ja po jednej wycinam, następne ma już skierowane ku górze, choć mój Mozart jest dużo słabszy od Robin Hooda ale to wina przenosin. I ja Ciebie witam :)
Ewuś - dwa dni temu zaglądałam do Ciebie bo byłam ciekawa jak się ma Spencer - powiem że kompletnie zwariowałam na punkcie tej róży. Gdy u mnie kwitła to mnie zawojowała, te kwiaty, ten zapach, coś pięknego - szybko u Ciebie przekwitła ale nie przejmuj się. Cieszę się że jednak Plantier bierze się za życie, szkoda by jej było. Ewa - ja rosarium traktowałam jak dom, to dziwne ale moja pasja pcha mnie do dziwnych miejsc. Gdybym płakała to nie zrobiła bym tyle zdjęć, po prostu poszłam w róże fotografując co się da. Obeszłam tylko 1/3 kolekcji - no i największe wrażenie robi jednak to morze pełne kwiatów róż i w dali widoczna hałda Hohe Linde - to zdjęcie z widoczną w tle hałdą było wcześniej. Co do Twoich róż - chyba mam zdjęcie Suaveolens, w sumie dobrze będą się u Ciebie czuły róże białe - alby.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze jedno - gdy byłam w Europa Rosarium to zadałam sobie pytanie czy wszystkie moje róże są tymi za które się podają. Miałam duże wątpliwości co do róży chińskiej - Rival de Paestum - kupionej w Serbii. No i znalazłam drobną, wątłą chinkę w rosarium, wygląda tak:

Obrazek

drobna, wątła, maleńka, z prawie podwójnymi kwiatami - różni się bardzo od olbrzymki którą ja mam z pełnymi kwiatami - by pierwszą powąchać to musiałbym paść na kolana, z moją ponad 60 cm nie mam problemów. Pozostaje więc pytanie - co za róże sprzedała mi szkółka?

Obrazek

Obrazek

Wątpliwości takie mam przy kilku różach.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Alby to róże dla mnie :D Ale i tak szukam innych :wink:
Z Serbii mam ciągle jedną nn raz kwitnącą. Miała być Nevada :wink: Nawet nie szukałam intensywnie nazwy, podoba mi się to, co kwitnie. Choć w tym roku było dziwnie, chyba na skutek mrozu w maju kwiaty miały zniekształcenia-kwitły połówki :D
Chodzi za mną od dawna Mme Hardy :D Oby nie skończyło się jak z Nevadą-trzy razy zamawiałam, zanim wreszcie ją kupiłam ;:306
Spencer przeniosę jesienią na inne miejsce, żeby mogła się wykazać :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54

Post »

rozmalinka pisze:Witam wszystkich w tym wątku. :wit
W ubiegłym roku, jesienią, posadziłam różę Mozart. Jest to róża parkowa (krzaczasta). No właśnie... krzaczasta ;-))
Moja płoży się po ziemi. Ma pędy, które nie rosną pionowo... nawet ukośnie nie rosną ;:223 . Czy mam ją podwiązać w tym roku, żeby utrzymała pion? Będę wdzięczna za każdą poradę.
podbijam :-))
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozmalinka - sprawdź dobrze - przecież odpisałam na Twój post.
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, przepraszam ;:180

Rozumiem, że mam czekać na pędy, które wybiją z ziemi i one będą już sztywne?
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, czytam o twojej wycieczce do rosarium i nie mogę wyjść z zachwytu. Zdjęcia, jakkolwiek byłyby piękne nie oddają tego czego doznaje się na żywo. Dziękuję, że wstawiasz zdjęcia i chcesz się podzielić tymi wrażeniami ;:196 Jest na co popatrzeć, oj jest ;:oj
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak rozmalinka - wycinaj pojedynczo gałęzie, następne powinny już rosnąć normalnie w górę.
Elwi - mam jeszcze trochę zdjęć więc się dzielę, cieszę się że ktoś chce je obejrzeć, może zobaczy też coś dla siebie? Na szczęście w rosarium nie widziałam tylko róż ale spotkałam też swoich znajomych różanie zakręconych z innych krajów. Łączy nas wszystkich miłość do róż i to jest wielkie.
Na trochę - moje róże, zakwitła mi nowość z zeszłego roku - The Lady Gardening - na razie jednym kwiatem ale zobaczymy co dalej:

Obrazek

Robin Hood - w takiej kiści jest powyżej 40 kwiatów:

Obrazek

i na koniec mój Szkespir:

Obrazek

to nie koniec - przygotowałam serie zdjęć z rosarium, mam nadzieję że się spodoba.
Swoje zdjęcia zaczynam już przerzucać na Rosę.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pod różanym łukiem - właściwie tak można zatytułować zdjęcia które przygotowałam. To zdjęcia róż pnących które wtedy - 15 czerwca - w niedzielne popołudnie widziałam. Zastanawiałam się czy nie otworzyć osobnego wątku dotyczącego rosarium ale zrezygnowałam bo mam ograniczony zasób zdjęć, a tu mogę je pokazać. Nie wiem czy ktoś więcej tam pojedzie bo nie ma sensu otwierać wątek tylko na moje zdjęcia. Tak więc zapraszam pod różane łuki.
Pierwsza róża którą chciałam zaprezentować to - White Flight - Kostera, mieszaniec róży multiflory, kwitł bardzo obficie i aż rzucał się w oczy:

Obrazek

druga róża to - Blush Rambler - Canta, to zdjęcie już było:

Obrazek

Rosario - róża firmy Rosen Tantau, pięknie pofalowane płatki i tysiące kwiatów:

Obrazek

Obrazek

Kir Royal - firmy Meilland - ma trochę mniej kwiatów

Obrazek

Obrazek

Veilchenblau - na łuku, fioletowych róż na łukach było kilka

Obrazek

Wartburg - Kiese, posadzone obok były dwie sztuki ale różniły się kwiatami, nawet o to zapytałam się znajomego ale stwierdził że to jest ta sama róża:

Obrazek

Obrazek

Aschermittwoch - Kordes, tutaj nie wyszedł mi kolor bo róża ma kwiaty sino-fioletowe, a te są bardziej białe. To dziwna róża, pierwszy raz zobaczyłam ją w ofercie Schultheisa i nawet zastanawiałam się nad nią:

Obrazek

Donaunymphe - Hans Jürgen Weihrauch, mam jedną z róż od niego, ta naprawdę mi się podobała ale przy dużym słońcu róża miała jasne płatki:

Obrazek

Rosebud - Joyce Demits, obficie kwitnąca:

Obrazek

tej nazwy nie mam ale zachwyca drobnymi kwiatami oraz ich ilością:

Obrazek

Obrazek

jeszcze jedna - może Bobbie James ale ma dużo kwiatów:

Obrazek
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu,ale te płożące gałęzie to mam wycinać dopiero wtedy, gdy pojawią się te sztywne ? Przepraszam, że tak marudzę ale jestem piczątkującą miłośniczką róż i nie chcę popełnić błędu.
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Blush Rambler - Canta i Rosario - piękne!
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudnie wyglądają te drobnokwiatkowe :D róże na łukach ;:215 ,jeśli tak obficie kwitną oczywiście.
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Gosiu zdjęcia z Rosarium przepiękne ,zazdroszczę Ci takiego wypadu ;:173 tam to dopiero można nabawić się różycy ;:oj
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

rozmalinka - napiszę PW
Monia - one wszystkie były fajne - gdybym miała nowy ogród to o takich łukach bym pomyślała - bardziej takich z siatkami za łukiem - wtedy można róże podsadzić powojnikami.
Halinka - właśnie z tego powodu pokazałam to zdjęcie - takie drobne fajnie wyglądają wydaje mi się że to Benet Rose ale nie jestem pewna.
Tolinka - dziękuje, wypad był udany, intensywny i za krótki. By to wszystko dokładnie obejrzeć trzeba kilku dni, a nie kilku godzin. Przynajmniej dla mnie bo było dużo interesujących róż ale musiałam wybierać co oglądać. Co do różycy - na całe szczęście wiele odmian róż w rosarium nie ma dostępnych w handlu.
Coś dla Miłki - Variegata di Bologna:

Obrazek

bardzo ładny krzaczek i to na samym wejściu - żałuje że nie zrobiłam zdjęć z wejścia, kwitły wyjątkowo pięknie Igły Kleopatry - jak ktoś wie jak dokładnie nazywa się ten kwiat bo to nasza nazwa potoczna na niego.
Chyba ''Muscosa'' ale nie jestem pewna:

Obrazek

Róże z rosarium w rosarium - czas wracać do mojego ogrodu: - u nas przez 3 dni padał deszcz:
Roseninsel:

Obrazek

Piano - moi goście zwykle dostają taką gałąź kwitnącą do domu:

Obrazek

The Lark Ascending - jestem nim znowu coraz bardziej zachwycona

Obrazek

Można powiedzieć już teraz - przesadzenie w słoneczne miejsce tej róży dobrze zrobiło - po 3 latach wegetowania zaczęła lepiej rosnąć no i mam coraz więcej kwiatów.

Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A dziękuję za Bologne ;:196 Pozostało tylko wspomnienie, ale już za 11 miesięcy zakwitnie znów.

bardzo podoba mi się Rosario. Jak płot będzie, coś takiego bym przy nim sobie walnęła!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”