Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa, bez dziur i inne problemy w uprawie

Post »

Takie jasne plamy mogą wskazywać na poparzenie od słońca.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Asia0402
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lut 2020, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To już coś !
Dzięki, zmienię im miejsce.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko nie za daleko od okna, maksymalnie gdzieś około 1,5 metra.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

Asia0402 weź do ręki lupę i zobacz czy nie ma szkodników, pod spodem liścia również.
Asia0402
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tutaj w tej akurat nie ma,
Ale wzięłam druga monstere którą dostałam tydzień temu... Przesadziłam ja a w doniczce była jedną plesn... Wyplukalam korzenie, wsadziłam do nowej ziemi, posypalam cynamonem i lekko podlalam... Jednak nie podobają mi się jej liście... Ta wiotkie, wydaje mi się że nie były aż tak jak ja dostałam w zeszłym tygodniu. Pewnie to wina tej pleśni która była... Jest szansa że odzyje ???
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Alemil
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2019, o 09:59

Post »

Dzień dobry,
Mam kilkuletnią monsterę. Została odratowana z opuszczonego mieszkania. Nie ma już ani jednego liścia z tamtego okresu. Ładnie wyrosła ale teraz mam dwa problemy.
1. Kolejna zima i kolejny raz końcówki liści zasychają. Owszem otworzyłam okno przy którym stoi ale to było miesiąc temu a problem nadal trwa, wydaje mi się, ze po podlaniu. Przesadziłam ją do większej doniczki i może woda zatrzymuje się w ziemi a korzenie są przelane? Co mam zrobić, żeby to zatrzymać. Starych, małych liści nie jest mi żal ale tym razem te ładne dziurawe tez zostały zajęte. Te wielkie liście tez jakoś tak smętnie wyglądają. Może przez zimowy brak światła? Podlewam jak wierzchnia ziemia przeschnie. Nawożę zimą raz w miesiącu. Ma glinianą donicę z odpływem. Na dnie keramzyt.
2. Moja monstera rośnie w bardzo gesty sposób, właściwie tworzy koronę. Jeden liści wchodzi na drugi tak jak widać na zdjęciach, a z tylu jest łysa jak kolano. Może dlatego, ze stoi na oknie wschodnim. Niedługo przeprowadzam się do innego mieszkania w którym tez będzie wschód ale nie będzie parapetu ani zasłon. Będzie gwiazdą pomieszczenia tylko, ze ladnie wyglądać będzie dla sąsiadów naprzeciwko a nie dla mnie. Czy mogę zrobić coś żeby zaczęla rosnąć dookoła pnia i w górę a nie w sobie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asia, pierwsze pytanie czy ten pojemnik ma odpływ?
Druga sprawa, nie wolno dawać w takiej ilości cynamonu bo popalisz korzenie! Jak już jest konieczność obsypania środkiem aseptycznym, to bezpieczniej użyć sproszkowanego węgla.
Trzecia sprawa, czy użyłaś mieszanki o której pisałem czyli mieszanki ziemi i rozluźniacza?
Czwarte, czy zdjęcie nr 1 przedstawia zdjęcie korzeni rośliny z dalszych zdjęć?

Edit Alemil, masz za suche powietrze i tyle. Masz ogrzewanie podłogowe albo włączony grzejnik?
Z drugiej strony, takie końcówki liści mogą wskazywać na przelanie wskutek zbyt mało przepuszczalnego podłoża. Prawidłowe musi być mocno przepuszczalne, w przypadku Monstery powinna być mieszanka ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji ok. 2:1.
Z drugiej jednak strony, patrząc na stan Twojego egzemplarza, to całkiem dobrze wygląda, wypuszcza nowe liście. Możesz wyciągnąć delikatnie roślinę z doniczki i sprawdzić stan korzeni, jeśli są w porządku a bryła korzeniowa w głębi nie będzie mokra, problem leży w zbyt suchym powietrzu
Nie można też robić jej przeciągów, to tropikalna roślina.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Asia0402
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak, ma odpływ
Dałam ziemię o ktorej pisałeś
tak, to jedna i ta sama roślina.... gdy wyciagnełam z doniczki było duzo pleśni, potem wyczyściłam je pod letnią wodą i następnie wsadziłam do ziemi...
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to po prostu musi odchorować po takiej ilości utraty korzeni i odbudować system korzeniowy. To trochę potrwa. Zapewnij jej jasne i ciepłe stanowisko. Jednak ten cynamon w takiej ilości niezbyt mi się podoba. Postaraj się jakoś go zebrać, żeby nie narobić dalszych szkód.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Asia0402
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki, tak też zrobiłam..., ale szczerze mówiąc pierwsze słysze o tym cynamonie , że może zaszkodzić... własnie po namowiach kilku znajomych dałam tego cynamonu tyle bo podobno on pomaga, gdzieś nawet wyczytałam, że można delikatnie po korzeniach posypać bo działa bakteriobójczo...

Ale ok, zebrałam większość i delikatnie podypałam wierzchnią warstwe ziemią. :)

A powiesz coś na temat tych wiotkich liści... kurcze jestem w szoku w jakim stanie ta monstera byla w kwiaciarni, mam ją dopiero tydzień w domu- ona była duża, taka jak na zdjęciu i po kolei usuwałam liscie ponieważ były brązowo żółte plamy. A oprócz doniczki to cały ten bambusowy podpieracz był w pleśni może ją odratuje. :(
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chodzi o cynamon, poczytaj tutaj co napisała Jovanka:

viewtopic.php?p=2716128#p2716128 . Wątek co prawda o storczykach, ale dotyczy to wszystkich roślin. Cynamonem posypuje się tylko końcówki odciętych korzeni, a samą bryłę korzeniową sproszkowanym węglem.

Jeśli chodzi o liście, to przecież napisałem w pierwszym zdaniu - po takiej ilości odciętych korzeni, roślina musi odchorować. Teraz potrzebuje czasu, minimum kilka tygodni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Asia0402
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki wielkie....
Mam nadzieję, że się odratuje...
Alemil
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2019, o 09:59

Post »

Norbert76

Dziękuję za odpowiedź i pomoc. Wyjęłam roślinę w ziemi i faktycznie kilka korzonków było w stanie lekkiego gnicia a ziemi było za dużo. Usunęłam je i wymieniłam ziemię na przepuszczalną i też podsypałam jej sporo mniej niż wcześniej. Swoją drogą ile centymetrów ziemi należy podsypać pod przesadzaną roślinę? I czy wszystkie korzenie powietrzne kierować w kierunku ziemi? Gdy już się tam dostaną stają się niemal korzennymi potworami, kilkukrotnie grubszymi od zwykłych korzeni.
Kiedy będę mogła ją podlać?
I co mogę zrobić, żeby monstera zaczęła rosnąć w górę i liście przestały nakładać się na siebie? Odsunąć ją nieco od okna? Czy to nie ma sensu, bo to po prostu uroda tego egzemplarza.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzenie powietrzne, jak sama nazwa wskazuje służą do pobierania wilgoci z powietrza. Nie powinno się ich więc zakopywać. Mają luźno zwisać i powinnaś puścić je swobodnie po podłodze. Dlatego trzeba je wyciągnąć z doniczki. U mnie miały wiele metrów, oczywiście moja Monstera była o wiele większa od Twojej.
Pokrój Twojej Monstery jest prawidłowy.

Ziemi pod korzenie podsypujesz tyle, żeby roślina w doniczce była usadowiona na tym samym poziomie co dotychczas.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-y - 19
---
Od: 8 sie 2019, o 10:47

Post »

A ja kiedyś zwracałam uwagę na te podpórki owinięte czymś tam. Asia0402 na drugim zdjęciu widać, że to gnije w podłożu
Obrazek
Być może to było powodem gnicia korzeni. Niestety te wszystkie wetknięte naturalne podpórki mogą si przyczynić do choroby korzeni, bezpieczniejsze są z tworzywa.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”